Ezzel az egyszerű teszttel kiderítheted, hogy OCD-ben szenvedsz-e

2022. szeptember 21.
Legalábbis a TikTok népe szerint.

Hatalmasat mennek az utóbbi időben azok a videók a TikTokon, amelyek nem kevesebbet ígérnek, minthogy segítenek kideríteni, OCD-ben szenvedünk-e vagy sem. De vajon tényleg ilyen egyszerű lenne a diagnózis?

ocd

Mi az OCD?

Az OCD, vagy teljes nevén az obszesszív-kompulzív zavar egy súlyos szorongásos állapot, egyfajta kényszerbetegség. A HáziPatika.com leírása szerint az OCD tünetei obsszesszív és kompulzív típusúakra oszthatók. Az obszesszív, vagyis rögeszmés tünetek közé tartoznak azok a gondolatok, félelmek, kételyek, amelyek rendszeresen felbukkannak az érintettek elméjében, és ezek a megszállott gondolatok aztán magas fokú feszültségérzetet provokálnak. A kompulzív, vagyis kényszeres tünetek közé tartoznak azok a cselekvések, amelyekkel a beteg az előbbi szorongását enyhíteni próbálja. A betegek tehát kényszert éreznek arra, hogy bizonyos rituálékkal, viselkedésformákkal, cselekvésekkel a bennük lévő feszültséget csökkentsék.

Nagyon gyakori például, hogy az érintettek rögeszmésen rettegnek a fertőzésektől. Vannak, akik meg vannak győződve róla, hogy ha megfogják az ajtókilincset vagy egyéb tárgyat megérintenek, akkor a szennyeződéstől és a mikrobáktól fertőzést kapnak. Ezért minden nap órákat töltenek kézmosással, és a megfertőződés miatti félelmük következtében igyekeznek mindenféle társas kapcsolatot elkerülni.

OCD-tesztek a TikTokon – van értelmük?

A különféle mentális betegségek öndiagnosztizálása hatalmas trenddé nőtte ki magát az utóbbi hónapokban a TikTokon, aminek a veszélyeire egyébként nem győzik felhívni a szakértők a figyelmet. Egyre több tini készít olyan videókat, amelyek – a felhasználók elgondolása szerint – segíthetnek a különféle állapotok, például az autizmus, az ADHD, a borderline személyiségzavar vagy éppen az OCD megállapításában. Az OCD-s videók lényege, hogy egészen apró eltéréseket kell észre vennünk a bemutatott alakzatok között. Ha ez sikerül, akkor a videó készítői szerint OCD-ben szenvedünk… (Ez az elgondolás arra alapszik, hogy az OCD-ben érintettek bizonyos esetekben rögeszmésen törekednek a szimmetriára, így a videók készítői szerint biztosan rögtön észre veszik, ha a két alakzat nem szimmetrikus.)

A probléma csak az, hogy a közösségi oldalon terjengő tesztek általában tudományosan nem megalapozottak, és egyébként sem lehet egy komoly mentális problémát egy 15 másodperces, laikusok által készített videóval feltárni.

Diagnosztizálni tehát semmiképpen nem lehet ezekkel a videókkal, abból viszont valószínűleg még nem lesz bajunk, ha időtöltés gyanánt kipróbáljuk őket. Mutatunk is néhány „OCD-tesztet”, ami nagyot megy most a TikTokon.

@vickylizziemcgee

Comment your answer! #challenge #challenges_tiktok #ocd #ocdtest #xyzcba #viral #fyp

♬ Quirky – Oleg Kirilkov

@vvnofficial

TESZTELD MAGAD!!!🫣😱 #teszt #kérdések #teszteldmagad #betegség #ocd

♬ test music – Dj ILUMA

Fotó: Getty Images

Olvass tovább!