Ezt a 3 dolgot SOHA ne tedd egy állásinterjún

2023. november 07.
Az interjúztatók egyre ravaszabb módszereket vetnek be, hogy kiválaszthassák a legmegfelelőbb kollégákat, de szerencsére kellő felkészültséggel elkerülhetőek az állásinterjús „csapdák”.
  • Egy állásinterjúra nem elég az önéletrajzunkkal készülni, komoly pszichológiai játszmákban is helyt kell állnunk.
  • Az interjúztatók egyre ravaszabbak, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne felkészülni a különböző helyzetekre.
  • Három tipikus állásinterjús „csapdát” hoztunk, amiket mindenképpen érdemes elkerülni, ha szeretnéd megkapni az állást.

1. Kérdések a munkahelyről

Ma már nagyon sok állásinterjún előfordul, hogy az interjúztató megkérdezi tőlünk, szeretnénk-e tudni valamit a munkahelyről, vannak-e kérdéseink, illetve hogy miért is akarunk az adott helyen dolgozni. Ilyenkor kerüljük az olyan üres frázisokat, mint „nagyon izgalmas kihívásnak tűnik a munka” vagy „sok jót hallottam a vállalatról”. Használjuk ki a lehetőséget arra, hogy megvillantsuk felkészültségünket a vállalattal kapcsolatban. Olyan kérdéseket – sőt, ha kell álkérdéseket – tegyünk fel, amikből egyértelmű lesz, hogy tanulmányoztuk a céget, hogy képben vagyunk a piaccal. Ha valamiért nem merülne fel a kérdés, nyugodtan hozzuk fel mi magunk a témát!

2. Profi, de kiugró

Nehéz kérdés, hogy mit is vegyünk fel egy állásinterjúra. Manapság az a konszenzus, hogy az öltözékünk nőként és férfiként is legyen profi, elegáns, de semmiképpen sem kihívó. Fontos azonban, hogy mégse legyen túlságosan „unalmas” a szettünk. A jól megválasztott ruhák emlékezetesebbé tesznek minket, megengedik, hogy megnyilvánuljon picit személyiségünk, vagyis megakadályozzák, hogy az állásra jelentkezők arctalan tömegébe olvadjunk.

3. Idegesség ellen

Természetes, hogy egy jó állásra pályázva izgulunk, idegeskedünk rajta, hogy vajon megkapjuk-e. Azonban ügyeljünk rá, hogy az állásinterjún ne mutassuk az idegesség olyan mikrogesztusait, mint a lábunk ideges rázása, vagy valamilyen tárgy birizgálása, ezek ugyanis rossz benyomást kelthetnek rólunk a másik félben. Legyünk nyugodtak és magabiztosak – de ne túlságosan magabiztosak. Ezt úgy érhetjük el a legkönnyebben, ha az interjú előtt gyakorolunk barátainkkal, ismerőseinkkel, így nem fogjuk teljesen újdonságként megélni a helyzetet.

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images