Ezt a randitanácsot az álláskeresésnél is meg kell fogadnunk

2023. július 18.
Egy szakítás után az vesse ránk az első követ, aki nem érezné magát sértettnek és talán egy kicsit még neheztelhetünk is a másikra. A volt párunkra való folyamatos panaszkodás viszont biztosan nem visz előbbre. Ahogy a korábbi munkahely hibáinak ecsetelése sem.
Állásinterjú randi tanács
  • Egy röpke panasznap a barátoknak, családtagoknak a munkahely elhagyása vagy szakítás után abszolút egészséges módja az érzelmeinkkel való megküzdésnek.
  • Ha viszont egy állásinterjún a korábbi munkahelyünk negatívumait ecseteljük, nem valószínű, hogy jó fényt vet ránk.
  • Segíthet megfordítani a hangulatot az állásinterjún, ha minden negatív megjegyzés mellé valami pozitívumot is hozzáfűzünk.

Ne lepődjünk meg, ha nem kapunk meg egy munkát, ha az állásinterjún a korábbi munkahelyünkre panaszkodunk. Ez pont olyan, mint amikor az első randin a volt párunkat szidjuk. Sokan észre sem veszik, hogy épp beleesnek ebbe a csapdába. 

Hogy ne kövessük el ezeket a hibákat, a szakértők elmondják, hogyan álljunk hozzá pozitívan az álláskereséshez akkor is, ha még nem tettük túl magunkat a korábbi munkahelyünkkel való szakításon.

Intő jel a munkaadónak, ha a régi munkahelyre panaszkodunk az állásinterjún

Egy röpke panasznap a barátoknak, családtagoknak a munkahely elhagyása vagy szakítás után abszolút egészséges módja az érzelmeinkkel való megküzdésnek. Az állásinterjú azonban nem ilyen helyzet. Ashley Samson, a National Business Capital HR-vezetője jól emlékszik a legutóbbi ilyen állásinterjúra. „Sokkal inkább hangzott az egész egy terápiás ülésnek, mint állásinterjúnak – mondta Samson. – A jelentkező arról panaszkodott, mennyire mérgező légkör uralkodott a korábbi cégénél, mennyit túlóráztak és nem értékelték az alkalmazottak erőfeszítéseit.” Ha a korábbi munkahely negatívumait soroljuk, tulajdonképpen saját magunktól vesszük el a lehetőséget, hogy a potenciális új munkaadót megismertessük a fejlődéssel kapcsolatos ötleteinkkel.

Ahogy az első randin, úgy az állásinterjún sem célravezető folyamatosan a régire panaszkodni

Ahogy az első randin, úgy az állásinterjún sem célravezető folyamatosan a régire panaszkodni

„Egy állásinterjúnak arra kell fókuszálnia, mit nyerne velünk a cég, mit tudunk hozzátenni mi a vállalt működéséhez – mondta Andrew McCaskill, a LinkedIn karrierszakértője. – Rendben van, ha szemléltetésképpen összefoglaljuk az előző munkahely pro és kontra tulajdonságait. Ugyanakkor fontos, hogy pozitív legyen a hangvételünk, de legalábbis tisztelettel beszéljünk a korábbi munkaadónkról.”

Mit tegyünk, ha elkövettük a hibát, és szidtuk a korábbi munkaadónkat?

Az első és legfontosabb: ne essünk pánikba! „A legtöbbször kicsúszik a jelentkezők száján egy-egy negatív megjegyzés a korábbi munkahelyükkel kapcsolatban – mondta Samson. – Ilyenkor vegyenek egy mély levegőt és koncentráljanak a folytatásra.” A szakember elmondta, milyen lépésekkel fordíthatjuk meg az állásinterjún a helyzetet.

  • Ne menjünk bele a részletekbe.
  • Fordítsuk a javunkra, és keretezzük át a negatív megjegyzést. Tálaljuk úgy, hogy azt hangsúlyozzuk, hogyan lehetne fejlődni egy ilyen helyzetben.
  • Beszéljünk a kommunikációs készségekről, mennyit fejlődött a problémamegoldó képességünk és a határidőkhöz való viszonyunk a korábbi munkahelyen.
  • Megoldásokat vázoljunk, ne csak a múltbeli sérelmeinket soroljuk.

Forrás: Apartment Therapy, fotó: Unsplash, Getty Images