Aki ezt a trükköt beveti az állásinterjún, a tudomány szerint megkapja az állást

2023. október 02.
Mutatjuk, hogyan növelhetjük az esélyeinket az állásinterjún teljesen tudományos módszerekkel. A tudósok a gyakorlatban is kipróbálták a trükkjeiket!
Állásinterjú tuti tipp
  • Egy 2015-ös vizsgálatban kiderítették, mitől gondolják okosabbnak és rátermettebbnek az állásinterjún a jelentkezőket.
  • Érdemes kimondanunk, amire gondolunk az állásinterjún.
  • Sokkal nagyobb eséllyel kapta meg az állást az, aki nem csak írásban jelentkezett egy állásra.

A tudósok összehasonlították, vajon kit találnak okosabbnak, rátermettebbnek a munkaadók az állásinterjún. A 2015-ös kutatás eredményei szerint sokkal nagyobb eséllyel kaptak meg egy állást, akik mondandójukat nem csak írásban, hanem szóban is kifejtették. 

Az írás gyorsabb, a beszéd hatásosabb

„Bár az írásbeli kommunikáció, például az e-mail írás gyorsabb és könnyebb kapcsolatot teremteni ily módon a lehetséges munkaadóval, a vizsgálataink szerint a beszéd nélküli kommunikáció nem feltétlenül a leghatékonyabb állásinterjúnál – mondta Nicholas Epley, a kutatás vezetője. – Ha hallják a munkaadók a jelentkező hangját, sokkal intelligensebbnek tartják.”

Egy 2015-ös vizsgálatban kiderítették, mitől gondolják okosabbnak és rátermettebbnek az állásinterjún a jelentkezőket.

Egy 2015-ös vizsgálatban kiderítették, mitől gondolják okosabbnak és rátermettebbnek az állásinterjún a jelentkezőket.

Miért jobb hallani, mint olvasni a jelentkezést?

Azon túl, hogy kommunikáljuk a gondolatainkat és ötleteinket, beszéd közben a gondolkodási képességeinket is megmutatjuk. Azok a munkaadók, akik hallják is a jelentkezést, nem csak olvassák, sokkal intelligensebbnek, átgondoltabbnak, rátermettebbnek tartották az állás iránt érdeklődőket.
Érdekes, hogy a videós állásjelentkezés és a hallott anyag között nem volt ilyen különbség. A látvány nem adott hozzá értéket. 

Tehát ha van lehetőségünk beszélni valakivel a cégtől, ahova állásinterjúra mennénk, inkább így tegyünk ahelyett, hogy levéllel bombáznánk a személyzeti vezetőt.

Ezek a leggyakoribb hibák az állásinterjún

Természetesen nem feltétlenül elég, hogy az állásinterjúra videóval vagy szóban jelentkezzünk. Érdemes odafigyelnünk arra is, hogy elkerüljük a leggyakoribb hibákat:

  1. Ne panaszkodjunk a korábbi munkaadóra!
  2. Vállaljuk, ha valamit nem tudunk, de jelezzük, hogy akarunk fejlődni, tanulni!
  3. Ha kihagytunk pár évet a munkával, nyíltan beszéljünk róla, miért történt!
  4. Készüljünk fel mindig alaposan az adott munkahelyről az állásinterjú előtt!

Akkor se essünk kétségbe, ha elkövettük valamelyik hibát az állásinterjún. Vegyünk egy nagy levegőt, és koncentráljunk a folytatásra.

Forrás: Your Tango Fotó: Unsplash