4 hiba, amit a lottónyertesek elkövetnek a pénzügyi tanácsadó szerint

2023. november 13.
Amikor váratlanul nagy nyeremény hullik az ember ölébe, hajlamos nem a megfelelő pénzügyi döntéseket hozni. A pénzügyi tanácsadó már több lottónyertesnek segített tudatosan használni a pénznyereményt. Elárulta, milyen hibákat követnek el leggyakrabban a nyertesek.
Lottónyertes pénz hiba
  • Eszylfie Taylor pénzügyi tanácsadó már számos lottónyertesnek segített, hogy tudatosan használják a nyereményüket.
  • Mindenekelőtt azt javasolja a lottónyerteseknek, hogy ha váratlanul nagyobb pénzösszeghez jutunk, mindenképp beszéljük meg egy hozzáértő pénzügyi tanácsadóval, hogyan kérjük a pénzünket.
  • Két dologtól óva int a pénzügyi tanácsadó: ne költsünk olyan módon, ami nem fenntartható, és ne hozzuk nyilvánosságra a lottónyereményünket.

Egy váratlan lottónyeremény amekkora öröm, olyan sok bonyodalommal is járhat. Még a legnagyobb pénzösszeg is egy szempillantás alatt köddé válhat, ha nem kezeljük okosan a pénzünket.

A pénzügyi tanácsadó elárulta azt is, milyen hibákat követnek el leggyakrabban a lottónyertesek.

1. hiba: a lottónyertesek sokszor nem mérlegelik a lehetőségeiket

Két dologtól óva int a pénzügyi tanácsadó: ne költsünk olyan módon, ami nem fenntartható, és ne hozzuk nyilvánosságra a lottónyereményünket

Két dologtól óva int a pénzügyi tanácsadó: ne költsünk olyan módon, ami nem fenntartható, és ne hozzuk nyilvánosságra a lottónyereményünket

Tudtuk például, hogy nem csak egy összegben lehet felvenni a lottónyereményt? Érdemes megfontolnunk, hogy életjáradék formájában kérjük inkább a nyereményünket. Ez azt jelenti, hogy hosszabb időn keresztül időről időre kapunk egy biztos magas összeget, vagy egy alacsonyabbat még tovább. 

Sok lottónyertes inkább egy összegben kéri a többmilliós, sőt, akár milliárdos nyereményét, vagy két összegben, ami még mindig szédítően hatalmas pénzösszeg lehet. Érdemes átgondolnunk, hogy inkább a részletekben történő folyósítás mellett döntünk. És ha szükségünk van rá, később még mindig meggondolhatjuk magunkat és a maradék lottónyereményt kivehetjük egyben.

2. hiba: a lottónyertesek csak költenek, költenek és költenek

A pénzügyi tanácsadó megfigyelése szerint a lottónyertesek gyakran elfelejtik, hogy nem áll rendelkezésükre korlátlan mennyiségű pénz. „Ez az egyik legveszélyesebb hiba – mondta. – A pénzük véges, csak jött és megy, ha nem vigyáznak.”

A legnagyobb feladat egy lottónyeremény esetén, hogy fenntartható jövedelemmé alakítsuk az egyszeri nagy összegű bevételt. Aki gyorsan jut nagy összeghez – sportolók, hírességek vagy éppen lottónyertesek –, gyakran kerülnek még rosszabb pénzügyi helyzetbe, miután pillanatok alatt elköltik a hirtelen jött pénzt. Azok a lottónyertesek vannak a legkiszolgáltatottabb helyzetben, akik egy összegben veszik fel a nyereményüket. Nekik tényleg egyszeri és megismételhetetlen egy ilyen élethelyzet.

3. hiba: nem fogadják meg a pénzügyi szakértők tanácsait

A pénzügyi tanácsadó szerint általában hatalmas baklövést követnek el azok a lottónyertesek, akik azt gondolják, hogy önállóan, maguk is tudják kezelni a pénzügyeiket. „Persze jó érzés lehet százmilliókat kifizetni egy házra úgy, hogy nem lesz rajta jelzálog sem és hitel sem kell hozzá – mondta a pénzügyi tanácsadó. – Ám még mindig vannak fenntartási költségei, adók és számos olyan kiadás, amivel nem számolnak esetleg a lottónyertesek.”

Egy másik gyakori csapda, amibe beleesnek a lottónyertesek, hogy nem számolnak az adóvonzattal.

4. hiba: nyilvánosságra hozzák, hogy nyertek a lottón

Sokkal óvatosabbnak kellene lenniük az embereknek a pénzügyi tanácsadók azzal kapcsolatban, világgá kürtölik-e, hogy nyertek a lottón. „Én még a tágabb családomnak sem biztos, hogy elmondanám” – jelentette ki a pénzügyi tanácsadó. 

Forrás: Insider, fotó: Unsplash