A vállalkozásod bánja, ha ezekkel nem vagy tisztában

2023. április 27.
Most indítanál vállalkozást, de nem tudod, hogyan kezdj neki? Már egy ideje a magad ura vagy, mégsem pörög úgy az üzleted, ahogyan szeretnéd? Esetleg tudatosabban szeretnéd kezelni a vállalkozásod pénzügyeit? Hofer Noémi jogi szakokleveles közgazdász és okleveles nemzetközi adószakértő rendszeresen jelentkező írásaival segít eligazodni az üzleti élet útvesztőiben.
Vállalkozóként elengedhetetlen a pénzügyi tájékozottság.

Az üzleti életben mindent pénzben mérnek, és mindennek ára van. A tudásnak is. Sőt, a tudatlanságnak – vagy fogalmazzunk finomabban: a tájékozatlanságnak is. Ha pedig a pénzügyekben vagy tájékozatlan, azt duplán megfizetteti veled az üzlet kemény világa.

Nézzünk négy területet, ahol különösen drága luxus tájékozatlannak lenni vállalkozóként:

  • a cash flow-t,
  • folyószámlahiteleket,
  • a beruházási hiteleket
  • és az árképzést.

A következő tippeket egyedül is elkezdheted használni, akár még ma.

hofer-noemiHofer Noémi közgazdász, adószakértő

Hofer Noémi vagyok, jogi szakokleveles közgazdászként és okleveles nemzetközi adószakértőként, 22 éves gazdasági felsővezetői tapasztalattal a hátam mögött kis és nagy cégeknek kínálok gazdasági, pénzügyi, üzletviteli tanácsadást. Néhány éve a Forbes magazin a 20 legbefolyásosabb nő közé sorolt az üzleti életben.

A cash flow mindenek felett

Tudod, hogy miből fogod kifizetni a következő hónapokban a vállalkozásod rezsiköltségeit minden más megemelkedett anyagköltség mellett? Tényleg tudod? Kiszámoltad, vagy csak az érzéseidre hagyatkozol? Tapasztalataim szerint jó néhány vállalkozás tulajdonosa és vezetője leizzad mostanság, amikor valóban elkészíti – jobb esetben szakértő segítségével – a cég következő havi kiadásainak és bevételeinek tervét. Ha te még nem tetted meg, akkor javaslom, hogy gyorsan pótold!

Érdemes alaposan előre számolni, elemzéseket és részletes cash flow tervet készíteni, majd ismeretükben átgondoltan cselekedni. Ez messze nem igényel olyan nagy időráfordítást, mint sokan gondolják. Természetesen a vállalkozás mérete, összetettsége itt is meghatározó, de egy kisebb-közepes vállalkozásnál gyakran akár néhány hét alatt is összehozható. A tudatos pénzügyi tervezés, intézkedés és döntés megszámlálhatatlan álmatlan éjszakától menthet meg.

Tervezett cash flow – azaz a bevételek és kiadások összegzése – nélkül nem lehet komoly vállalkozást vezetni. Ez a vállalati pénzügyi tudatosság alapja. Ha nem foglalkozol a pénzügyeiddel, néhány elkapkodott döntéssel pillantok alatt elégetheted azt a rengeteg munkát, időt és energiát, amit a vállalkozásod ügyeinek intézésére fordítasz.

Vállalkozóként nem úszhatod meg, hogy gazdasági és pénzügyi ismereteket tanulj az üzleti sikeredért. Erre is érvényes a mondás: jobb később, mint soha. Ha ezt a cikket olvasod, már jó úton haladsz.

Óvatosan a folyószámlahitellel!

Elég alaposan mérlegelsz, mielőtt beleugrasz egy hitelfelvételbe? Ki tudod számítani, hogy egy pesszimista forgatókönyv esetén képes leszel-e fizetni a megemelkedett részleteket? Ha van a vállalkozásodnak folyószámlahitele, tisztában vagy a hitelszerződésed kondícióival? Még konkrétabban: tudod például, hogy mi az a BUBOR, és mi köze a hiteled kamatához?

A BUBOR a Budapest Interbank Offered Rate, azaz a Budapesti bankközi forint hitelkamatláb rövidítése. Ez egy naponta változó kamatszint, amelyen a bankok a különböző futamidőkre (pl. 1, 3, 6 hónapra) egymásnak forintban vagy devizában hitelt nyújtanak.

A vállalati hitelek szempontjából azért meghatározó, mert ez az a referenciakamatláb, amelyhez a hitelt nyújtó bank általában hozzáadja a fedezeti százalékot, a kezelési költséget, a rendelkezésre álló tartási díjat és adott esetben az egyszeri díjat. Így jön ki a teljes fizetendő hitelkamat.

Az egyhavi BUBOR értéke 2021. első munkanapján 0,75% volt, 2022.október 18-án 16,75%. Pontosan 16 százalékponttal több! Ez hatalmas különbség, amely jelentősen nagyobb terhet ró a vállalkozásodra, ha a likviditási gondok kiküszöbölésére folyószámlahitelt veszel fel, amely után BUBOR-alapú kamatot kell fizetned.

A kiinduló éves 16,75 százalékos BUBOR-ból gyorsan éves 23-24 százalék kamat lesz, ha a fenti banki díjakat hozzáadjuk. Ha a vállalkozásod tartós likviditási gondokkal küzd és mondjuk 6 hónapon át folyamatosan 10 millió forintot használ fel a folyószámlahitel-keretéből, akkor ezért a pénzügyi forrásért jelenleg mintegy 1,2 millió forint kamatot kell fizetnie. Egy-másfél évvel korábban ennek hozzávetőlegesen a harmada, azaz 400 ezer forint volt a kamatköltség.

Globális gazdasági válság idején, amikor sok vállalkozás küzd fizetési nehézségekkel, első ránézésre nagyon vonzó azt olvasni a banki hirdetésekben, hogy egy hitel „szabad felhasználású”, „váratlan kiadásokra felhasználható”, „ingatlanfedezet nélküli”, „gyors”, „rugalmas”, „egyszerű”, „kényelmes”. De mindennek ára van – inflációs időszakban igencsak borsos ára. Vállalkozóként akkor jársz el kellő körültekintéssel, ha pontos számításokkal alá tudod támasztani, hogy az adott folyószámlahitelt – kellő ráhagyással is – gond nélkül ki tudod fizetni.

Nem azt mondom, hogy ne köss folyószámlahitel-szerződést vagy rögtön bontsd fel azt, ami van. De légy megfontolt egy új szerződés megkötésénél és a meglévő használatánál is. Vedd elő a hatályos folyószámla-szerződésedet, és olvasd újra a szerződéses feltételeket. A szerződés valószínűleg hivatkozik az adott bank aktuális kondíciókat tartalmazó hirdetményére. Látogass el a bankod honlapjára, és nézd át a hatályos feltételeket. Nem mindig könnyű laikusként eligazodni benne, de teszteld magad. Ha nem világos minden releváns pont, az értelmezéshez kérj segítséget!

A téma fontosságát és aktualitását jelzi, hogy már elkészültem ezzel a cikkel, amikor egy új állami döntés következtében részben át kellett írnom. A kormány ugyanis arról határozott, hogy a kamatstopot november 15-től 2023. július 1-ig kiterjeszti a kis- és közepes vállalkozások hiteleire is, a 2022. június 28-án érvényes kamatszinteken. Akkor a 3 hónapos BUBOR 7,77 százalék volt, az 1 hónapos BUBOR 7,32 százalék. A részletszabályokon e sorok írásakor még dolgoznak az állami alkalmazottak. Az eddig közzétett információk szerint a forgóeszköz- és beruházási hitelek többnyire a kamatstop alá fognak kerülni, de a folyószámlahitelek várhatóan nem.

A kamatbefagyasztás rövid távon jó hír, de nem szabad, hogy hamis biztonságérzettel töltsön el. A kormányzat által nyújtott segítő kezet tekintsd inkább szerencsés kivételnek, és semmint olyan kiszámítható szabálynak, amelyre a vállalkozásod üzleti tervét és sikerességét alapozhatod. Legyen mindig egy pesszimista forgatókönyved is, és állj készen a megvalósítására, ha az élet úgy hozza. Jelen esetben ez azt jelenti, hogy miközben örülsz a lefelezett kamatoknak, készíts tervet arra az esetre is, ha a magas infláció tartós maradna, és a kormányzati intézkedések már nem védenének tőle.

Ha van vállalkozói hiteled, most érdemes naponta követned a kamatstoppal kapcsolatos híreket, mert akár a vállalkozásod rövid távú nyereségessége múlhat azon, hogy a hiteleidre mennyi kamatot kell fizetned.

Mennyi beruházási hitelt bír el a céged?

Több olyan ügyféllel dolgozom együtt, akik korábban hoztak egy-egy súlyosan elhibázott pénzügyi döntést, amelyet még most, évek múltán is éreznek. Tipikus példa az olyan beruházási hitel felvétele, amelyet a cég aztán nem tud biztonsággal törleszteni.

Ezek a pénzügyi tudás hiányában aláírt szerződések olykor szinte megbénítják a vállalkozásuk egészséges és lehetséges fejlődését. Pedig épp elég lenne a gazdasági válság elénk állított kihívásaival megküzdeni a korábbi rossz döntések hatásai nélkül is.

Az esetek jelentős részében a pénzügyi-számviteli adatokból szinte első ránézésre látom, hogy a baj sokszor elkerülhető lett volna, de a vállalkozás tulajdonosának nem volt meg a kellő pénzügyi tudása, és segítséget sem kért senkitől.

Ahhoz, hogy tudd, mennyi beruházási hitelt vehetsz fel, egy kicsit bele kell ásnod magad a vállalkozásod pénzügyeibe. Tudom, utálatos dolog, de nincs más út. Ha egyedül nem megy, keress meg, szívesen segítek.

Az egyik legfontosabb adat, amit érdemes megismerned, az EBITDA. Több blogcikkemben is írtam róla, mert kulcsfontosságú mutató a cégértékelésnél és a hitelfelvételnél is. Az EBITDA egy angol mozaikszó (Earnings Before Interest, Taxes, Depreciation and Amortization, azaz: kamatok, adók és értékcsökkenési leírás előtti eredmény), és a cég ún. pénztermelő képességét mutatja. Úgy számolhatod ki, hogy az üzemi eredményhez hozzáadod az értékcsökkenési leírást (más néven amortizációt), így jutsz el ahhoz az eredményhez, amit a cég még az amortizáció levonása előtt elért.

Ha például tavaly 10 millió forint volt a céged üzemi eredménye és 3 millió az értékcsökkenés, akkor az EBITDA 13 millió forint. Azaz 13 millió forint pénzt termelt a céged a legutóbbi üzleti évben. Ez az a maximum összeg, amit tavaly elkölthettél volna a hitel tőkerészének törlesztésére és a kamatok megfizetésre. (Számos más tényezőt is érdemes figyelembe venni, de most a könnyebb megértés érdekében jelentősen egyszerűsítek.) Következésképpen ha egy ilyen helyzetben olyan hiteled van, amelyre 15 millió forintot kell évente fizetned, akkor bajban vagy. Mert a vállalkozásod nem termel annyi pénzt.

A tavalyi értékek helyett még jobb az idei és a következő évi üzleti és pénzügyi tervek alapján számolni és sok más fontos tényezőt is figyelembe venni. Kellő hozzáértéssel meg lehet találni az optimális megoldást, még ha olykor fájdalmas is.

Ha ismered a céged EBITDA-számait és még néhány egyéb fontos mutatót, akkor sokkal pontosabban láthatod, meddig ér a takaród, azaz meddig nyújtózkodhatsz. Így elkerülheted, hogy olyan hosszú távú hitelbe ugorj bele, amelyet évek vagy akár egy évtized múlva is teherként hordozol.

Olvasnál az elengedhetetlen vállalkozói tudás negyedik pontjáról is?

A cikk folytatását Hofer Noémi blogján olvashatod el!

Fotó: Getty Images