9 dolog, amit csak a hiperérzékeny emberek érthetnek

2023. november 24.
Hiperérzékeny személyiség
  • Kívülről a hiperérzékeny személyiség érzelgősnek, nyafkának tűnhet. 
  • A hiperszenzitív emberek számára minden inger, érzelem és külső hatás felfokozottan csapódik le. 
  • De mik azok a dolgok, amik különösen nagy nehézséget okozhatnak a hiperérzékeny emberek számára?

A hiperérzékeny emberek nem rázzák le olyan könnyen magukról a bántást, és mások nehézségeit is komolyabban, mélyebben megélik. Ám nem csak odaadóbban törődnek és szeretnek, de a negatív érzések is pont ilyen erőteljesen hatolnak be a tudatukba. 

Mutatjuk, a pszichológusok szerint melyik az a kilenc dolog, amit csak a hiperérzékeny emberek érthetnek!

1. A hiperérzékeny személyiség számára komoly szorongást kelt, ha valaki kilép a közös csoportból

Bár a hiperérzékeny emberek is pont úgy utálják a közös csoportokat az üzenetküldő alkalmazásokban, mégis ha valaki kilép innen, azt hajlamosak magukra venni. Nem csak az ott folyó diskurzusok kelthetnek erős szorongást és nyomást bennük, de azért is sokszor magukat okolják, ha valaki kilép.

2. Nehezen kezelik az építő jellegű kritikát is

Számukra nincs építő jellegű kritika, csak kritika. A hiperérzékeny emberek úgy élik meg, ha valaki a munkájukat, eredményeiket, gyereknevelésüket véleményezi akár csak pusztán jó szándékból, esetleg kiegészíti, tanácsot ad, hogy kudarcot vallottak és ismét nem voltak elég jók.

3. Ha azt mondják nekik, fáradtnak tűnsz, úgy értik, soha nem néztek ki még ilyen rosszul

Hiába mondja valaki teljesen jó szándékkal és törődésből nekik, hogy látszik rajtuk az éjszakázás a gyerek mellett, a sok munka, a hiperérzékeny emberek ezt gyakran a külsejükre tett kritikaként fogják fel. 

4. A hiperérzékeny emberek túl kritikusak önmagukkal

Bár nagyon rosszul érinti őket bármilyen kritika, legyen az a legjobb szándékból is, a hiperérzékeny emberek legnagyobb kritikusai mégis saját maguk. Sosem kímélik önmagukat és hajlamosak túl szigorúak lenni saját magukkal.

A hiperérzékeny személyiségű emberek átveszik mások érzelmeit, hullámzásait, ami komoly stresszt okozhat

A hiperérzékeny személyiségű emberek átveszik mások érzelmeit, hullámzásait, ami komoly stresszt okozhat

5. Nagyon erősen képesek ráhangolódni és átvenni mások érzelmeit

A hiperérzékeny emberek radarjai sokkal gyorsabban érzékelnek olyan dolgokat, amik felett mások elsiklanak. Amikor belépnek egy helyiségbe, azonnal érzik a feszültséget, dinamikát a többi ember között. De azt is hamarabb észlelik, ha a másik ember véget vetne a beszélgetésnek. Az emberek beszédhangjának minden rezdülését érzékelik. 

Ez azonban igaz akkor is, amikor a hiperérzékeny emberek mások között vibráló feszültséget vesznek át, vagy a beszélgetőtársuk rossz érzéseit, szorongásait ugyanolyan erővel élik meg, mintha a sajátjuk lenne.

6. Nem akarják másokra tukmálni magukat soha

Ha mindig nekik kell hívni a másikat, írni vagy tervezni a közös programokat, a hiperérzékeny emberek egy idő után visszavonulót fújnak. Nem akarják úgy érezni, hogy másokra erőltetik a társaságukat, de fájdalmat okoz nekik az is, hogy úgy érzik, ez a barátság csak számukra fontos.

7. A hiperérzékeny emberek számára fontos a megerősítés

Mivel gyakran bizonytalanok saját magukba, sőt, túl kritikusak önmagukkal, a hiperérzékeny emberek számára a külső megerősítés sokkal fontosabb lehet, mint másoknak. Ám ez csapdahelyzet, mert ettől az önbizalmuk továbbra is másoktól függ.

8. Nem félnek attól, hogy nyilvános helyen sírjanak

A hiperérzékeny ember nem tehet róla, bárhol sírva fakad, ha az érzelmei túlcsordulnak. Tömegközlekedésen, munkahelyen, moziban vagy étteremben. Muszáj magukból kiengedni a rengeteg érzelmet, mielőtt szétfeszítené őket.

Forrás: Your Tango, Fotó: Unsplash