Ha ez a 6 szokás az életed része, lehet, hogy te is ADHD-s vagy

2023. november 30.
Ha kezeletlenül marad, a figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar még felnőttkorban is jelen lehet, szakmai kihívások elé állítva az érintetteket.
Ha ez a 6 szokás az életed része, lehet, hogy te is ADHD-s vagy

Sok ADHD-s felnőtt épít felfelé ívelő karriert, de a sikerig vezető út nem fáklyásmenet. A figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar tünetei személyenként eltérőek lehetnek, és amíg valaki könnyebben birkózik meg az állapotával, másoknak sokkal nehezebb lehet megugrani az elé gördülő akadályokat. Ha ezt a hat tünetet tapasztalod, téged is érinthet ez a rendellenesség.

Mindennek tökéletesnek kell lennie

Kiderült, hogy átfedés lehet az ADHD és a perfekcionista hajlam között. Az ADHD ugyanis befolyásolja, pontosabban akadályozza az agy azon részét, amely a figyelemirányítást szabályozza, így aztán az érintettek nem tudnak a fontos feladataikra összpontosítani. A figyelmük folyton csak oda-vissza jár a különböző ötletek között, így tökéletességre való törekvéssel próbálják ellensúlyozni a nehézségeket. Épp ez lesz a gond is, mert soha nem jutnak el addig a pontig, amikor úgy érzik, végre minden elég jó.

Az utolsó pillanatig halogatsz

A halogatás a felnőttkori ADHD egyik legjellemzőbb tünete, ami annak tudható be, hogy az érintetteknek nehézségeik akadnak a végrehajtással és a teendők strukturálásával. A figyelemzavaros alkalmazottak esetében a határidők betartásának képtelensége gyakran a szorongás következménye lehet, míg másokat pont, hogy motivál.

Folyamatosan késel

Az ADHD-s embereknek gondot okozhat, hogy minden erőfeszítésük ellenére időben megjelenjenek az értekezleteken és a munkahelyükön – pláne, ha saját vállalkozást vezetnek. Sok érintett azért késik, mert nehezen tudja felmérni, mennyi időre van szüksége ahhoz, hogy eljusson oda, ahová menni szeretne.

Összeomlasz a stressz alatt

Ha nem tudod kontrollálni azokat a különféle gondolatokat, érzelmeket, amelyek erős stresszhelyzetben szöget ütnek a fejedben, az akár mentális összeomláshoz is vezethet. Sokan ilyenkor érzelmesebbé, ingerlékennyé válnak, a munkahelyen pedig túlzott reakciókat is eredményezhet egy-egy váratlan feladat vagy kudarc.

Sok-sok hiba

Az ADHD-s emberek nehézségekbe ütközhetnek, amikor összpontosítaniuk kéne, és hajlamosak elsietni, amit csinálnak. Az agyuk nehezen fókuszál, amikor fárasztó, unalmasabb feladatokat végeznek, mint például az e-mail olvasás vagy a papírmunka. Ha a kollégáknak gyakran ki kell javítaniuk téged, mert figyelmetlenségedből kifolyólag rendszeresen vétesz hibákat, az annak a jele lehet, hogy ADHD-s vagy.

Könnyen jött, nehezen ment

Az ADHD-vel élő emberek általában szenvedélyes és kreatív problémamegoldók, de ezek megvalósítása során mégis gyakran nehézségekbe ütközhetnek.

Forrás: HussPost, Fotó: Getty Images