Ha téged is megnyugtat ez a zene, lehet, hogy ADHD-s vagy

2022. szeptember 22.
Egy különleges zenei műfaj hódította meg a közösségi médiát: az ADHD-val élők és a szorongásos zavaroktól szenvedők esküsznek rá, hogy nyugtató hatással van az agyukra.

Az úgynevezett 8D audiotechnika egy különleges hanghatás: a különböző forrásokból érkező hangokból összeálló zene azt az érzetet kelti hallgatás közben, mintha egy nagyobb, tágasabb térben lennénk. A 8D zenét hallgatók általában arról számolnak be, hogy a zene szinte „átfolyik” rajtuk, egyik fülből a másikba áramlik, miközben kellemes, nyugtató hatással van az idegrendszerre.

Különösen igaz lehet ez az ADHD-val (figyelemhiányos hiperaktivitás zavarral) vagy szorongásos zavarokkal élők esetében. A TikTokon terjed egy videó, amiben az ADHD-s Beth valódi revelációt él meg a zene hallgatása közben:

@sweatybethy_fitness

#adhdthings #adhdmusic #neurodivergentmusic #neurospicycrew #8daudio

♬ original sound – livingmyhappymusic

A közösségi média felhasználói épp ezért arra jutottak, hogy a 8D zene jó lehet az idegrendszeri zavarok diagnosztizálására: ha mi is rendkívül megnyugtatónak, pihentetőnek, szinte „tisztító” hatásúnak érzékeljük a zenét, az talán arra utalhat, hogy nem a neurotipikus személyek közé tartozunk.

Érdemes tehát belehallgatni a neten fellelhető 8D zenékbe, de azért ne felejtsük el, a netes trükkök nem jelentenek valódi diagnózist – mentális zavarokat (így például ADHD-t) csakis szakemberek diagnosztizálhatnak az erre hitelesített, standardizált tesztek és egyéb módszerek segítségével.

Forrás: Glamour UK Fotó: Getty Images

Olvass tovább!