4 dolog, amit a rendszerezéssel kapcsolatban érdemes megfogadni 2023-ra

2023. január 11.
Az új év mindig ideális alkalom az új dolgok bevezetésére. Ha például mindig is küzdöttünk a rendrakással és rendszerezéssel, érdemes most belevágnunk egy gyökeres átalakításba, hogy 2023-ban áttekinthetőbb legyen az életünk. Mutatjuk, a profi rendszerező szerint melyik az a négy dolog, amit érdemes megfogadnunk, és mi az, amit inkább engedjünk el.
  • A jó hír, hogy vannak olyan, nagyon könnyen befogadható alapelvek, melyekkel kis erőfeszítéssel is hatalmas lépést tehetünk a rendszerezettebb otthon felé.
  • Az olyan dolgokat viszont célszerű elengednünk, melyek csak tovább bonyolítanák az életünket és a rendszerünket.
  • Azért fontos a rendszerezés, mert ha zsúfolt és áttekinthetetlen az otthonunk, sokkal nehezebb pihentetni és kikapcsolni az elménket.

A rendezett, tiszta otthon hozzájárul a testi-lelki jóllétünkhöz. Szerencsére nem kell hatalmas átalakításokat tennünk azért, hogy nekünk is áttekinthetőbb legyen a lakásunk, egészen apró lépések is hatalmas változást eredményezhetnek. Mutatjuk, a profi rendszerező szerint melyik a négy legfontosabb dolog, amit 2023-ban megtehetünk a rendezettebb otthonért, és mi az a négy, amit inkább engedjünk el.

A jó hír, hogy vannak olyan nagyon könnyen befogadható alapelvek, melyekkel kis erőfeszítéssel is hatalmas lépést tehetünk a rendszerezettebb otthon felé

A jó hír, hogy vannak olyan nagyon könnyen befogadható alapelvek, melyekkel kis erőfeszítéssel is hatalmas lépést tehetünk a rendszerezettebb otthon felé

Mindennek legyen helye az otthonunkban

Bútorápoló termékek, elsősegélyeszközök, tartalékként megvásárolt háztartási dolgok, és így tovább. Ha csoportosítjuk és kategorizáljuk az otthonunkban fellelhető tárgyakat, minden a helyére kerül. Így ha valamire szükségünk van, pótolni kell, takarítani, nem kell azon gondolkoznunk, hova is tettük legutóbb. Ezzel rengeteg időt és energiát spórolhatunk.

Csak céllal vegyünk tárolókat

Nagyon könnyű megvenni egy újabb cuki dobozt, gusztusos tárolóedényt. Ám mielőtt a pénztárhoz lépnénk, álljunk meg, és gondoljuk végig az alábbi dolgokat:

  • A méret valóban stimmel az adott helyre és a dolgokhoz, amiket tárolni akarunk benne?
  • Jó minőségű vagy gagyi?
  • Vissza tudom vinni, ha mégsem jó?

Az impulzusvásárlás a tárolók esetében sem jó, ne vegyünk meg valamit csak azért, mert egyszer majd jó lesz valamire. Tervezzünk, gondolkozzunk, mielőtt vásárolunk, így rengeteget spórolhatunk és nem gyűlnek feleslegesen a dolgok a háztartásunkban.

Mindig pakoljunk el, ha végeztünk valamivel

Ágyazzunk be ébredés után, rakjunk rendet az íróasztalon a munkanap végén, takarítsuk fel a konyhát, ha kész az ebéd – és a nappalit is, mielőtt lerogynánk a kanapéra. Senki sem hallja szívesen ezt a tanácsot, ám sajnos ez kulcsfontosságú lépés a rendezett otthon felé.

Ha megszokjuk, hogy mindig rendet hagyunk magunk után az adott tevékenységek befejeztével, egy idő után automatikussá válik, gondolkodás nélkül megtesszük majd. 

Ennek következő lépése, amikor minden nap egy kicsit takarítunk, pakolunk, hogy ne halmozódjanak fel a teendők, ne sokasodjanak a szanaszét heverő dolgok a lakásban, így egyszerre sosem kell annyi dolgot a helyére tennünk, nem érezzük túl nehéz feladatnak az otthonunk rendben tartását. 

Jelöljünk ki napokat a rendrakásra, lomtalanításra

Bár az ADHD-val élők számára különösen jó módszer ez, bárki használhatja: ha a naptárunkban bejelölünk rendszeres időpontokat a szekrény, fürdőszoba, konyha rendrakására, lomtalanítására, sokkal nagyobb eséllyel történik meg ez, mintha csak eszünkbe jutna valamikor. 

Jelöljünk ki napokat a rendrakásra, lomtalanításra

Jelöljünk ki napokat a rendrakásra, lomtalanításra

Kezdjük az új évet azzal, hogy megnyitjuk a naptárunkat és bejelöljük, melyik időpontokban rakunk rendet. Néhány tanács, amit érdemes megfontolni:

  • A hálószobát és szekrényt évente kétszer célszerű nagytakarítani, tavasszal és ősszel
  • A sminkcuccokat, gyógyszeres szekrényt, fürdőszobai polcot évente négyszer nézzük át alaposan és frissítsük fel, célszerű minden évszak elejére beállítani egy emlékeztetőt
  • Az ágyneműket évente kétszer válogassuk át, amire nincs szükségünk, egy helyi állatmenhelynek adományozhatjuk
  • A konyhai eszközöket is kétszer egy évben alaposabban nézzük át, erre a nyár vége és az év vége a két legjobb időpont
  • A kamrát, hűtőt, fagyasztót havonta kettő-négy alkalommal rakjuk rendbe
  • A tárolóinkat egyszer egy évben tüzetesen válogassuk át és rendszerezzük

Mit ne tegyünk soha rendszerezés közben?

Ha megfogadtuk, mit teszünk meg 2023-ban azért, hogy rendszerezettebb, rendesebb legyen az otthonunk, gondoljuk át azt is, mi az, amit el kell engednünk ehhez:

  1. Ne tartsunk meg semmit csak azért, mert bűntudatunk lenne, ha kidobnánk. 
  2. Ne várjuk meg, míg annyi minden gyűlik fel az otthonunkban, hogy muszáj foglalkoznunk vele.
  3. Jó példával járjunk elöl, ne a másik embernek panaszkodjunk azért, hogy ő nem pakol el és rendetlenséget hagy maga után.
  4. Ne akarjuk utánozni a kedvenc rendrakó influenszerünket az Instagramról vagy TikTokról.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Unsplash, Getty Images

Olvass tovább!