ADHD-vel élsz? Így lehet elviselhetőbb és könnyebb a takarítás!

2022. január 31.
Az eltérő idegrendszerű embereknek, mint például annak, aki ADHD-vel él, a takarítás gondolata vagy éppen egy összeszedett és átlátható rutin és rend kialakítása is sokkal nagyobb feladat lehet, mint a legtöbbünknek. Ugyanakkor ha elengedjük azt a kényszert, hogy úgy takarítsunk, ahogy az emberek általában szoktak, és nem mi akarunk igazodni a takarításhoz, hanem a takarítást igazítjuk magunkhoz, még kamatoztathatjuk is azt, hogy másképp gondolkodunk.

A Struggle Care egy olyan amerikai szervezet, amely azokat segíti, akik valamilyen okból nehezebben birkóznak meg a hétköznapi tevékenységekkel, mint például a takarítás. KC Davis, a szervezet alapítója például remek tippeket adott arra, hogyan tegyük ADHD-kompatibilissé a takarítást

hazimunka-adhd-takaritas

Rugalmas rituálék

A szokások és rituálék kialakítása remek módszer arra, hogy a hétköznapokat gördülékenyebbé tegyük, és ne kelljen folyton azon gondolkoznunk, mi következik éppen. Ugyanakkor nem mindenkinek könnyű a szokások keretei között élni. Sőt, akár nyomást és stresszt is jelenthet számukra. Ha ADHD-vel élünk, csak olyan rituálékat szabad és érdemes bevezetnünk az életünkbe, melyek nem nyomják el azt, amikor úgy érezzük, azonnal szükségünk van valamire. 

Például ha bevezetjük azt a szabályt, hogy keddenként takarítunk fürdőt, csináljuk inkább azt, hogy nem az egész fürdőszobát takarítjuk ki minden kedden, csupán valamit kitakarítunk a fürdőben keddenként. Biztosan lesznek keddek, amikor olyan lendületben leszünk, hogy átsúrolunk mosdótól a csempéig mindent, és lesz, amikor az is nagy eredmény lesz, ha picit a helyére pakoljuk a dolgokat vagy a tükör foltjait letöröljük. Minden erőfeszítés számít. 

Egyszerűsítsünk

Az ADHD-vel élők motivációját könnyen elveheti, ha úgy érzik, túl sok mindent és túl macerásan kell elvégezniük. Ha azért nem porszívózunk ki, mert még elő kell vennünk a porszívót, tartsuk olyan helyen, ahonnan csak el kell indítani. Egyszerűsítsünk le mindent annyira, hogy a lehető legkevesebb lépcsőfokból álljanak a feladatok. 

Mérjük az időt

Megkönnyítheti, hogy elkezdjünk takarítani, ha tudjuk, hogy csupán négy percig kell csinálnunk valamit. Az ADHD-vel élők számára örökkévalóságnak tűnhetnek bizonyos tevékenységek, mint amennyi időt valóban igényelnek. Ha tudjuk, hogy csupán öt-tíz percet kell foglalkoznunk valamivel, könnyebb az agynak és a testnek működésbe lendülnie.

Próbáljuk ki az öt dolog technikát

Ha úgy érezzük, hogy teljesen elborítja a lakásunkat a káosz, kipróbálhatjuk az öt dolog takarítási módszert. Bármelyik helyiség esetén használható. Soroljunk fel magunknak öt dolgot: szemét, szennyes edény, szennyes ruha, dolgok, amiknek van helye, dolgok, amiknek nincs helye. Sorban haladjunk a kategóriákkal, míg nem végzünk, majd használjuk az így kapott teret arra, hogy olyanná formáljuk az otthonunkat, amilyenre szeretnénk.

Forrás: Apartment Therapy Fotó: Getty Images

Olvass tovább!