Komoly bajt okozhat, ha nyers csirkehúst eszel

2023. december 27.
Persze, hogy nem eszel nyers csirkehúst. De ha véletlenül mégis megtörténne, milyen következménnyel járna?
Komoly bajt okozhat, ha nyers csirkehúst eszel

Nem mondunk újdonságot azzal, hogy a nyers csirkehús nem jó sushi-alapanyag. Sőt. Mindannyian tudjuk, hogy nem szabad főzés/sütés előtt álló csirkét enni. Ez alap, az viszont nem, hogy igazából mi is történik, ha véletlenül mégis nyers csirkehúst eszel. 

A rövid válasz az, hogy ételmérgezést kapsz. „A nyers csirke és annak leve Campylobacter, esetenként szalmonella és Clostridium perfringens baktériumokat tartalmazhat” – magyarázta a Women’s Health magazinnak dr. Jennifer L. Bonheur, gasztroenterológus. Lehet, hogy a bacilusok nevei idegenül hangoznak, az általuk okozott tünetek viszont nagyon is ismerősök lehetnek. Olyan ismerősök, akiket legszívesebben örökre kerülnél. Hasmenés, hányinger és hányás, láz és hasfájás lehet ugyanis a következménye, ha akár két falatot is eszel nyers csirkéből.

A tünetek szalmonella esetében akár hat óra leforgása alatt is jelentkezhetnek, de a Campylobacternek köszönhetően akár két-öt nap „vihar előtti csend” is lehet, mielőtt beüt az ételmérgezés.

Mit tehetsz, ha nyers csirkét ettél?

Sajnos, ha már egyszer lenyelted a falatot, semmit nem tehetsz. Nem fog segíteni sem az, ha kiöblíted a szád, sem az, ha meghánytatod magad. 

Komoly bajt okozhat, ha nyers csirkehúst eszel

Az ételmérgezés tünetei ellen túl sok mindent nem tehetsz…

Az egyetlen, amit tehetsz a szakértő szerint (és tudjuk, hogy nem ezt akarod hallani), hogy felszívod magad, és igyekszel kibírni a tünetek kakofóniáját. Ilyenkor jöhetnek a gyomorrontáskor alkalmazott módszerek, mint a diéta és a rengeteg hidratálás. Az ételmérgezés általában egy hétig is eltarthat. Ha azonban a tünetek nem javulnak ennyi idő után, és/vagy „véres hasmenést, magas lázat vagy dehidratáltság jeleit tapasztalod, vagy várandós, esetleg immunhiányos vagy, mindenképpen fel kell keresned egy orvost”. 

Ha pedig még evés előtt észreveszed, hogy nyers maradt a csirke – bármennyire is kellemetlennek érzed –, kérd meg, hogy süssék még egy kicsit tovább. Az nem megoldás, hogy a sült részeket megeszed, a nyerset pedig ott hagyod. „Az egész húsnak meg kell sülnie, mivel a nyers részek szennyeződése ugyanúgy kitehet az ételmérgezés veszélyeinek” – figyelmeztet a szakértő.

Forrás: Women’s Health Fotó: Getty Images