Apró szokások, melyek kényszerbetegségre utalhatnak

2024. január 11.
Egyre több szó esik az OCD-ről, vagy köznapi nevén kényszerbetegségről, azonban a legtöbben nincsenek tisztában vele, mik lehetnek az árulkodó tünetek.
ocd

Manapság rengeteget hallunk az OCD-ről, vagy közismertebb nevén kényszerbetegségről, de a pontos kórképpel és tünetekkel még mindig sokan nincsenek tisztában. Az obszesszív-kompulzív zavar egy olyan pszichiátriai állapot, amiben az érintettet visszatérő kényszergondolatok kísértik, melyek akár bizonyos cselekvésekre, rítusokra (kényszercselekvések) is késztethetik őket. Legtöbbször a kényszeres kézmosás és bizonyos rendezettséggel kapcsolatos „mániák” szoktak beugrani a betegség hallatán, de valójában rengeteg apró jel van, ami erre a problémára utalhat.

1. Számolás

A kényszeres számolás a kényszerbetegség egyik gyakori és nagyon is frusztráló tünete. Ilyenkor az érintettek szinte akaratlanul összeszámolnak bizonyos dolgokat: például a körülöttük lévő random tárgyakat, a tányérjukra kerülő falatokat.

2. Az ajtók és tűzhely ellenőrzése

Néha szinte minden emberben felmerül a kétely, hogy vajon bezárta-e az ajtót vagy elzárta-e a tűzhelyet. A kényszerbetegséggel élők azonban mániákusan újra és újra ellenőrzik ezeket – gyakran még akkor is, ha nincsen racionális alapja a félelmüknek, például mert nem is használták a tűzhelyet.

3. Szabálykövetés

Természetesen önmagában még nem jelent semmiféle problémát, ha valaki szabálykövető alkat,  de a kényszerbetegségben szenvedők gyakran a szabályok betartására is kényszeresen törekednek, és sokszor teljesen kiborulnak, ha valami „szabályszegés” történik.

4. Újraolvasás

Megvan az élmény, amikor olvasunk valamit, majd rájövünk, hogy nem figyeltünk eléggé, ezért újrakezdjük az olvasást? Az OCD-s személyek esetében a szöveg folyamatos újra- és újraolvasása is egy kényszeres tünet lehet, amire érdemes odafigyelni.

5. Vágyakozás a visszajelzésre

Érthető, ha néha szükségünk van a külső megerősítésre – ez önmagában még nem utal semmilyen mentális betegségre. Azonban a kényszerbetegség tünete is lehet, ha valaki folyamatosan megerősítést vár környezetétől valamilyen kérdésben (általában valami olyasmivel kapcsolatban, amitől tart). A kényszerbetegség rengeteg szorongással jár, így a rettegett eseményre vagy lehetőségre való folyamatos rákérdezés tipikus jele lehet az OCD-nek. 

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images