Pica kényszerbetegség

„Egy marék földtől összefut a nyál a számban” – Mi okozza az ehetetlen dolgok utáni sóvárgást?

2024. január 12.
A krétától a radíron át az agyagig rengeteg különböző oka és tárgya lehet a nem ehető dolgok utáni sóvárgásnak, azaz pica-szindrómának. De mennyire veszélyes valójában a jelenség és mi okozza?
  • A pica vagy pica-szindróma olyan mentális zavar, amikor az ember nem ehető dolgok után érez leküzdhetetlen sóvárgást, és hogy ezeket a nem élelmiszer jellegű dolgokat meg is egye.
  • Általában már gyermekkorban jelentkezik a pica.
  • Leggyakrabban szorongás és stressz váltja ki a picát, ami egyfajta önmeggnyugtatás az ember számára.

M. 20 éves. Nemrég szokott le arról, hogy gyufát egyen. „Nagyjából fél év alatt fogyott el egy doboz – mondta. – De vizsgaidőszakban három hétig sem tartott ki egy adag. Úgy szerettem a legjobban, ha egy ideig csak állt a levegőn a gyufa.”

Étkezési zavar a pica? 

A pica-szindrómát gyakran az étkezési zavarok közé sorolják, mivel egyik ismérve, hogy a beteg nem ehető dolgokat eszik. Ám még a picában szenvedők között is ritka M. esete, ami miatt elszigetelve érzi magát. „Amikor az interneten rákerestem, csak mérgezéskor hívható sürgősségi telefonszámot és várandós fórumokat dobott ki a Google, mert leggyakrabban terhes nők sóvárognak a gyufa szaga után. Mindig azt éreztem, valaki csak van rajtam kívül is, aki úgy eszi, ahogy én?!”

Általában gyerekkorban kezdődik a pica, így volt ez M-mel is. Kilencéves volt, amikor először tapasztalta önnyugtatásként. „Lerágtam és megettem a ceruza végéről a radírt, de ettem papírt és gyertyaviaszt is. Ezek nagyon gyakoriak a picásoknál” – mondta. De mindig is szerette a benzin szagát. Amikor benzinkúton voltak, mindig kiszállt, hogy beszívja az üzemanyag illatát. 

Amikor 11 éves lett, egy nagyon stresszes élmény után beleszagolt egy gyufásdobozba, majd ellenállhatatlan késztetést érzett, hogy meg is kóstolja. 

Milyen gyakori a pica?

Mivel a témával kapcsolatban nem készül sok tanulmány és diagnosztizálni sem könnyű, így csak becslések vannak azzal kapcsolatban, milyen gyakori a pica. „Ami még nehezíti a helyzetet, hogy rengetegféle pica van. Ráadásul felnőttkorban sokan be sem vallják, hogy nem normális dolgokat esznek meg” – mutatott rá Dr. Melinda Karth, a Purdue Egyetem étkezési zavarokat kutató pszichológusa. 

Egy 2022-es német vizsgálatban, melybe 2403 felnőttet vontak be, azt figyelték meg, hogy az emberek legalább 5 százalékának volt az életében olyan szakasz, amikor pica viselkedés volt megfigyelhető náluk, míg 1 százalék mondta azt, hogy ez ismétlődik és vissza-visszatér.

„A pica gyakoribb a fogyatékkal élőknél vagy agysérülés után, mint tipikus agyműködés esetén” – tette hozzá Karth. Fiatal korban nagyobb valószínűséggel fordul elő, és az autizmus spektrumon lévőknél az átlagosnál gyakrabban megfigyelhető.

Mit esznek meg a picában szenvedők?

Tulajdonképpen bármilyen nem élelmiszer jellegű dolog esetében előfordulhat, hogy a pica-szindrómában szenvedők megeszik. „Ceruza vége, kréta, gyurma, föld és jég evése nagyon gyakori – sorolta Karth. – Fontos, hogy megértsük, ahogy minden étkezési zavar esetében, nincs két egyforma pica sem. Hiába lehet pica-szindrómája ugyanúgy két embernek, a tünetek korántsem biztos, hogy egyeznek.”

Mivel a pica is egy kényszeres viselkedészavar (OCD), így a szorongás sokat ronthat a tüneteken. Az viszont megkülönbözteti más étkezési zavaroktól – a falásrohamoktól vagy bulimiától –, hogy a pica esetében hiányzik a saját testükkel való elégedetlenség, a testképzavar. 

Van kezelés a pica-szindrómára?

„Amit ma tudunk, hogy az OCD és depresszió enyhítésére felírt szorongásoldó gyógyszerek a pica tüneteit is enyhíthetik – mondta Dr. Karth. – Ez arra enged következtetni, hogy a pica is összefüggésben lehet az agy alacsony szerotoninszintjével, amit az egyik örömhormonnak is neveznek.”

Sokáig azt gondolták, hogy a pica hátterében valamilyen ásványi anyag hiány állhat. „Míg bizonyos dolgok utáni sóvárgás kifejezetten veszélyes – például az elemek vagy pénzérmék evése –, addig a föld vagy nyers kukoricakeményítő utáni sóvárgás esetében arra következtettek, hogy valami hiányzik az illető szervezetéből – mondta Sera L. Young, a Northwestern Orvostudományi Egyetem antropológia professzora. – Ma már tudjuk, hogy a pica kényszeres zavar.”

A földevés kényszere is pica, olyan gyakori, hogy külön neve is van: geofázia

A földevés kényszere is pica, olyan gyakori, hogy külön neve is van: geofágia

A most 25 éves D. 22 éves volt, amikor föld után kezdett sóvárogni. „Úgy kezdődött, hogy megszagoltam egy darab kiszáradt agyagot, amit a testvérem hozott haza a fazekaskurzusáról – mesélte. – Nagyon jó illata volta, megkóstoltam. Az íze olyan volt, mint az eső illata a nyelvemen. Egyre többször akartam enni.”

Talált olyat az interneten, hogy ehető föld. Egy-két kilót rendelt, ami elég volt hónapokig, mert már egészen kis adag is kielégítette a föld és agyag utáni sóvárgását. Az agyag ugyanis beragadt a foga közé, és ezt az érzést utálta. „24 éves voltam, amikor megtaláltam az Etsyn azt, aki pont olyan földet árult, amilyet szerettem. Túlságosan is szerettem. 4,5 kilogrammot rendeltem kéthavonta több mint egy évig. De árat emeltek, úgyhogy elkezdtem olcsó termőtalajt enni a saját kertemből” – mesélte D., aki az úgynevezett geofágiában, a földevő picában szenved.

Mennyire veszélyes a pica?

„Hogy mennyire ártalmas a pica, jó kérdés – mondta Young. – Attól is függ, mire irányul a sóvárgás. De még ha agyagról, sima földről is van szó, sokszor előfordul, hogy ólmot találunk benne, vagy éppen radioaktív. Arról nem is beszélve, amikor már magát az adott dolgot is veszélyes megenni. És persze míg valamiből egy kicsi még jó is lehet, de sok már nagyon káros.”

Az Egészségügyi Világszervezet 2022-es kimutatásából kirajzoldóik, hogy a gyerekek ólommérgezéses esetei 76 százalékban pica-szindrómában szenvedőknél fordultak elő. Legtöbbször festék vagy föld okozta a mérgezést.

Sok esetben várandósság alatt jelentkezik a pica. „Nagyon élénken emlékszem egy nőre az egyik kutatásomból. Elmondta, milyen dolgokat eszik. Majd amikor egy év, majd három év múlva visszatértünk az utánkövetéses vizsgálat során, már nem tapasztalta az ehetetlen dolgok iránti sóvárgást, ami a terhessége alatt jelen volt. A szőnyegen játszó kisfiára mutatott és azt mondta: amint megszületett, elmúlt.”

Pica mint függőség?

A 20 éves nő, bár hónapok óta ellenáll a pica kísértésének, nem biztos abban, hogy ha egyedül maradna egy doboz gyufával, ez így is maradna

A 20 éves nő, bár hónapok óta ellenáll a pica kísértésének, nem biztos abban, hogy ha egyedül maradna egy doboz gyufával, ez így is maradna

M. és D. is bármit megtett volna, hogy elmúljon a nem étel jellegű dolgok iránti sóvárgásuk. D-nek ez 25 éves korára sikerült. „Havi több kilóról sikerült lefaragnom addig, hogy csak megkóstoljam a földet néhány alkalommal egy-egy hónap alatt. Eddig nem estem vissza, de nagyon nehéz. Összefut a nyál a számban, amikor meglátok egy földkupacot vagy egy sima, érintetlen szántóföldet. Nézek egy filmet, ahol ásnak vagy kirándulnak, és a föld után sóvárgok. Nagyon szeretném, ha ez elmúlna” – mondta D. Nincsenek illúziói, tudja, hogy valószínűleg élete végéig elkíséri a sóvárgás. Nem, nincs ásványianyag-hiánya, sem vashiánya. „Csak szeretem a föld eső utáni ízét és folyamatosan kívánom.”

A pica-szindrómán kívül egyáltalán nem hajlamos a függőségekre M. „Egy darabig dohányoztam, de nem szoktam rá. Néha iszok ugyan alkoholt, de akkor sem sokat. Nem próbáltam ki semmilyen drogot és simán elfelejtek kávét inni reggelente, ha épp úgy alakul” – mondta. Ahogy D., úgy ő sem beszélt orvossal a picáról eddig, főleg azért, mert úgy véli, akkor a picát okolnák a vashiánya miatt. „Vegetáriánus vagyok, ám jó ideig nem figyeltem eléggé a vas- és fehérjebevitelre a diétámban.”

Fél éve nem evett gyufát. „Sosem hittem volna, hogy képes leszek erre. Először kifejezetten betegnek éreztem magam, soha ilyen erős sóvárgást nem éreztem még” – mondta. Ha úgy érzi, visszaesne, igyekszik a rákkeltő hatásra vagy a hosszú távú egészségügyi következményekre gondolni. „Nagyon nehéz elmenni a boltba és nem venni egy doboz gyufát. És nem bízok magamban, ha egy ideig egy helyiségben kellene tartózkodnom néhány kiszóródott gyufaszállal.”

Forrás: The Guardian, fotó: Unsplash, Getty Images