Alig észrevehető jelek, hogy a férjed leuralja a pénzügyeidet

2024. január 15.
A párkapcsolatokon belüli pénzügyi visszaélések gyakrabban fordulnak elő, mint azt elsőre gondolnánk. Ám mivel még ma is keveset beszélünk a bántamazás e fomájáról, sokszor az érintettek sincsenek tisztában a saját helyzetükkel.
Gazdasági bántalmazás pénzügyi visszaélés jelek

A pénzügyi vagy gazdasági abúzus általában a bántalmazás egyéb formáival együtt jelenik meg a párkapcsolatokban, és leginkább a nőket érinti. A pénz a bántalmazók kezében a kontroll egyik eszközévé válik: anyagi függésben próbálják tartani a párjukat, ezzel szerezve uralmat felettük. A pénz azért fontos eszköz a bántalmazó repertoárjában, mert

egy anyagilag függő nő sokkal nehezebben tud kilépni a kapcsolatból, és megszabadulni az abuzív partnerétől. 

Tökéletes alkalom az anyagi függőség kialakítására a gyerekvállalás. A nő a szülés miatt kiesik a munka világából, esetleg nem tudja befejezni az iskoláit. Beszorul az otthon falai közé és teljesen kiszolgáltatottá válik a férjének. Mivel nem lesz önálló keresete, sok esetben megtakarítása sem, a kapcsolatból is nehezebben tud elmenekülni.

De abban az esetben is kialakulhat pénzügyi elnyomás, ha a nőnek van valamennyi önálló jövedelme. Ilyenkor a férfiak előszeretettel monitorozzák a nők pénzügyeit, kontrollálják költési szokásaikat. Számon kérik, mire és mennyit adtak ki – esetleg meg is büntetik a feleségüket, ha nem tetszik nekik, amit látnak.

Bár ez a típusú bántalmazás rendkívül gyakran fordul elő a háztartásokban, a mai napig a visszaélések egyik legkevésbé ismert formájának számít. Ennek a többi között az is lehet az oka, hogy sokan máig tabuként kezelik a pénzügyeket, és még a párkapcsolataikban sem beszélnek róla nyíltan. 

feleseg-tobbet-keres-parkapcsolat-egyenloseg-penz

A pénz a bántalmazók kezében a kontroll egyik eszközévé válik

Hogy segítsen felismerni a pénzügyi visszaélést, Moraya Seeger DeGeare okleveles házasság- és családterapeuta példákon keresztül hívta fel a figyelmet a jelenség legfontosabb jeleire.

Pénzügyi visszaélés áll fent:

  • ha nincs személyes előzménye vagy jó oka annak, hogy egy nő miért ne férhessen hozzá a pénzéhez, a férj mégsem engedi, hogy a partnere önállóan rendelkezzen a pénzügyei felett. Ez annak a jele, hogy a férfi szándékosan használja a pénzt a kontroll eszközeként.
  • ha a nőnek nincs beleszólása a költségvetésbe, pedig korábban nem volt problémája a túlköltekezéssel.
  • ha a nő nincs tisztában a háztartás/partner pénzügyeivel – és amikor többet szeretne megtudni, a férfi nem hajlandó felvilágosítani. Ez is annak a jele, hogy a férfi szándékosan arra használja a pénzt, hogy a nő pénzügyi ismereteit korlátozza, ami által továbbra is függésben tarthatja.
  • ha a férfi elhárít bármilyen pénzügyekről szóló beszélgetést.
  • ha a férfi fizikailag vagy érzelmileg erőszakossá válik, amikor a költekezési szokások, vagy a pénz kerül szóba. 
  • ha a nőnek ugyan van keresete, de a férje folyamatos ellenőrzés alatt tartja: fillérekre menően elszámoltatja a nőt, aki nem költhet szabadon, minden tételről el kell számolnia.
  • ha a férfi elveszi a nő keresetét, és ő költi azt el, a partnere beleegyezése nélkül.

Fotó: Getty Image