Ezzel az 1 teszttel ellenőrizheted szíved egészségét a kardiológus szerint

2024. május 02.
Szívünk egészségének megőrzése az egyik legfontosabb feladatunk: a kardiológus elárul egy egyszerű tesztet, amivel ellenőrizhetjük állapotát.
Hétfőn nagyobb az esély a súlyos szívrohamra

Ma már rengeteg okoseszköz áll a rendelkezésünkre, melyekkel monitorozhatjuk vérnyomásunkat és pulzusunkat, de valójában még ezekre sincs szükségünk ahhoz, hogy teszteljük szívünk egészségét. Dr. Edo Paz, a White Plains Hospital kardiológusa a Business Insideren osztott meg egy pofonegyszerű módszert, amivel bármikor ellenőrizhetjük szívünk egészségét. Nincs hozzá szükség semmilyen speciális eszközre vagy felszerelésre, sőt, ami azt illeti, a legtöbben valószínűleg mindennapi szinten el is végezzük…

Így tesztelheted szíved egészségét a kardiológus szerint

A teszt tulajdonképpen csak ennyi: fel tudsz menni több emeletnyi lépcsőn anélkül, hogy kapkodnod kelljen a levegőt? Ez az egyszerű „felmérés” nagyon jó képet adhat fizikai állapotunkról. Ha már a második-harmadik emelet magasságában meg kell állnunk egy pihenőre és kapkodjuk a levegőt, valószínűleg nem igazán fitt a szervezetünk – és így szívünk sem  –, ha azonban mindez nem jelent gondot, minden bizonnyal jó fizikai állapotnak örvendünk.

Ha életmódváltáson dolgozunk, érdemes egyébként ezzel is monitorozni a folyamatot: lehet, hogy korábban már a második emeletnél kiugrott a szívünk a helyéről, míg most már csak a harmadiknál járva érezzük ezt, néhány hét rendszeres mozgás mellett pedig lehet, hogy csak a negyedik-ötödik emeleten vagy egyáltalán nem fulladunk ki.

Dr. Paz hangsúlyozza, hogy a legújabb ajánlások heti 150 percnyi közepes intenzitású testmozgást és / vagy 75 percnyi magas intenzitású mozgást javasolnak. De bármilyen mennyiségű és intenzitású mozgás több, mint a semmi, így akármennyit is mozgunk, mindenképpen jót teszünk vele a szívünknek – már napi 10 perc sportolással is sokat tehetünk az egészségéért.

Az sem probléma, ha nem szeretünk kocogni vagy futni, a szívünk már azért is hálás lesz, ha időnként teszünk egy kiadós sétát vagy elmegyünk jógázni. A lényeg, hogy a mozgás rendszeres legyen, aztán idővel fokozhatjuk a mennyiséget és az intenzitást is. A kardiológus azt is hozzáteszi, hogy a mozgásban gazdag életmód még nem minden: a szív egészségének másik fontos alappillérei a megfelelő mennyiségű és minőségű alvás és az egészséges, kiegyensúlyozott táplálkozás.

Forrás: BusinessInsider Fotó: Getty Images