Zseni vagy, ha kiszúrod, melyik dobóckocka a hibás

2024. január 25.
Rendkívüli kognitív képességekre lesz szükséged ahhoz, hogy észrevedd a hibát ezen a vibráló fejtörőn – a kihívást csak a netezők 3 százaléka tudja teljesíteni.
  • Az alábbi fejtörőn az a feladatunk, hogy kiszúrjuk a hibás dobókockát a vibráló illusztráción.
  • A kihívás annyira nehéz, hogy csupán a netezők 3 százaléka képes 15 másodpercen belül teljesíteni.
  • A helyes megfejtéshez nemcsak a figyelmünket kell bevetnünk, de az is nagyon fontos, hogy képesek legyünk hatékonyan monitorozni és szűrni környezetünket.

Az alábbi fejtörő több szempontból is a net legnehezebb kihívásai közé tartozik: először is a fekete-fehér kontraszt alapból is vibrálóvá és viszonylag nehezen befogadhatóvá teszi a képet, ráadásul a különböző oldalakra rajzolt különböző mennyiségű pontok sem könnyítik meg a kép értelmezését.

Mivel figyelmünk alapvetően a kiugró elemekre érzékeny, az ilyen hasonló mintázatokat ismétlő fejtörők különösen próbára teszik kognitív képességeinket – ezzel egyúttal persze fejlesztő hatással is vannak agyunkra. Ha rendszeresen játszunk ilyen feladványokkal, akkor nemcsak aktuálisan frissíthetjük az agyunkat, de hosszú távon is hozzájárulhatunk kognitív funkcióink megőrzéséhez. Ráadásul közben még jól is szórakozhatunk, és akkor össze is mérhetjük magunkat más netezőkkel. Máris mutatjuk, hogyan!

Észreveszed, melyik dobókocka hibás?

Ennél a trükkös fejtörőnél tehát az a feladatunk, hogy észrevegyük a hibás dobóckockát a képen. Ehhez az a legfontosabb, hogy képesek legyünk hatékonyan szűrni az információkat, és kiszúrjuk az elütő részletet a sok hasonló elem mögött. Mivel ez a kihívás egyáltalán nem könnyű, az online térben egy spéci nehezítéssel emelik a tétet: 15 másodperc alatt kell teljesíteni a feladatot. Talán nem is olyan meglepő, hogy ez csak a rendkívüli észjárással rendelkezőknek, a netezők alig 3 százalékának szokott sikerülni.

Vajon te köztük vagy? Próbáld ki az agyafúrt fejtörőt, és indítsd hozzá a stopperórát is!

Ha szeretnéd ellenőrizni a válaszodat, vagy csak megnéznéd, mi volt a helyes megoldás, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

A bűvös hatos – mutatjuk a megoldást

Nem könnyű észrevenni a fejtörőn a hibás részletet, pedig a megoldásra is agyműködésünk jellegzetességei vezethetnek rá. Mivel agyunk arra van „betanítva”, hogy gyorsan azonosítsa az ismert elemeket, ha képesek vagyunk engedni a fókuszált, mégis szabad figyelmünket, akkor szinte magától megtalálja az oda nem illő elemet. Ezen a képen az egyik kocka egyik oldalára hét pöttyöt festettek  –márpedig jól tudjuk, hogy a kockának csak hat oldala van.

Mutatjuk is, hol találod a kakukktojást:

Ha tetszett ez a cseles feladvány, próbáld ki a nyomozós fejtörőket is: ITT például azt kell kitalálnod, hogy melyik karakter lehet terhes a lábai alapján!

Forrás: BrightSide