- A gasztroenterológus elmondta, miért erősödik a laktózintolerancia a kor előrehaladtával.
- Még akkor is lehet laktózintoleranciánk, ha korábban simán megittuk a kávét tejjel vagy megettünk egy pizzát dupla mozzarellával.
- Mi az oka, hogy nem bírjuk már úgy a tejtermékeket, ahogy fiatalabb korunkban?
A laktóz a tejtermékekben természetes módon megtalálható cukor. A szervezetünkben a laktáz enzim feladata a tejcukor elbontása egyszerű cukorrá (glükóz vagy galaktóz). Ha a laktózt nem tudjuk megfelelően megemészteni, a bélbe kerül, ahol fermentálódik. Ennek eredménye a kellemetlen, fájdalmas gázképződés, a hasi görcsök, hasmenés.
Nagyjából az emberek 75 százaléka elveszti a kor előrehaladtával azt a képességét, hogy a szervezete meg tudja emészteni a laktózt. De miért alakulhat ki később is laktózintolerancia?
Miért rosszabbodik a laktózintolerancia vagy alakul ki a korral?
A tejivás az életben maradásunkhoz szükséges – eleinte. „Csecsemőkorban az ember szervezete nagy mennyiségű laktáz enzimet állít elő, hogy az anyatejben lévő laktózt képesek legyünk lebontani – magyarázta Dr. Linna Goelz, a Sonoran Egyetem orvosprofesszora. – Amikor az anyatejes táplálás véget ér, és áttér az ember a szilárd táplálékra, az ember a történetének nagy részében nem fogyasztott többé olyan ételt, amiben laktóz volt.”
Mivel az emberek nem igen jutottak nagy laktóztartalmú ételhez, a szervezetük „kevesebb laktóz enzimet termelt idővel, ami azt jelentette, hogy a tejtermékeket nem tudták rendesen megemészteni”, magyarázta Goelz. Az emberek nagy részénél most, a 21. században is lezajlik ez a folyamat, nem csak az őskorban volt így.
Van, akinél a laktózintolerancia tünetei már gyermekkorban jelentkeznek, míg más felnőttkorban, vagy éppen öregként tapasztalja meg először, hogy már nem esik olyan jól az az étel, amiben tejtermék van. Enyhébb-súlyosabb laktózintolerancia-tünetek alakulnak ki. Nagyjából az emberek 25 százaléka tartozik azon szerencsések közé, aki nem tapasztal a kor előrehaladtával semmilyen változást a tejtermékek fogyasztásával kapcsolatban.
A gének szerepe a laktózintoleranciában
Ha szeretnénk tudni, mi vár ránk idősebb korunkban, célszerű megkérdezni a szüleinket. Ha ők azt tapasztalják, hogy a korral enyhébb vagy súlyosabb laktózintolerancia jelentkezett náluk, számíthatunk rá mi is.
A laktózintoleranciára való hajlam ugyanis egy bizonyos génvariánshoz kötődik. Ez befolyásolja a laktáz enzim szintjét és aktivitását a szervezetünkben. Ezért van az, hogy személyenként változik, mennyire bírja valaki megemészteni a tejtermékeket.
Lehetséges, hogy valaki csak a friss tejtől tapasztal kellemetlen tüneteket, míg joghurtot, sajtot vagy főtt, sütött ételekben tejet is tud fogyasztani, míg másoknál bármilyen tejtermék komoly panaszokat okoz.
Mi okozhat még laktózintoleranciát?
Nem csak a gének lehetnek felelősek a laktózintoleranciáért. A bélrendszer és emésztés roppant bonyolult és összetett. Számos külső ok is befolyásolhatja, képesek vagyunk-e a tejtermékek megemésztésére:
- Bélrendszeri betegségek
- Balesetek, melyek során megsérülnek a belek
- A vékonybelet érintő műtétek (pl. epeműtét)
- Crohn-betegség, colitis ulcerosa vagy más autoimmun bélgyulladást okozó betegségek
- Kemoterápia
- Gluténintolerancia
- Antibiotikumok
Jól látszik, hogy az okok között van olyan, ami csak időlegesen okoz laktózintoleranciát (mint például egy antibiotikum szedése), míg mások egy életre kiválthatják a panaszokat.
Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash, Getty Images