Tényleg pattanásos leszel a tejtől? Ez az igazság!

2022. szeptember 18.
Elsőre az egészség és erős csontok jutnak eszünkbe a tejről. Másodszorra a laktózintolerancia. És vannak, akiknek a pattanások. De tényleg hatással van a bőrünk állapotára, ha tejet iszunk és tejterméket eszünk? És ha igen, mennyi az, ami még belefér?
  • A tejben lévő hormonok válthatják ki az akné kialakulását.
  • A tejtermékek teljes kizárása az étrendből nem feltétlenül oldja meg a problémát, és legalább 6-10 hét, mire az eredmény megmutatkozik.
  • Ha kizárjuk a tejtermékeket az étrendből, a megfelelő tápanyagpótlásról gondoskodnunk kell a csontjaink egészsége érdekében.

A Howard Egyetem bőrgyógyászat professzora, Dr. Cheri Frey szerint „nem kérdés, hogy hatással van-e az, amit eszünk és iszunk például a májunkra vagy a vesénkre”. Miért ne lenne ugyanígy a bőrrel is?! „A bőr a legnagyobb szervünk, így abszolút kihatással van rá az étkezésünk” – mondta a professzor. Tehát ha megiszunk egy pohár tejet, az meglátszik rajtunk. A szakember azt is elmagyarázta, miért okozhatnak pattanásokat a tejtermékek és a tej.

tej-akne-hormon

Tényleg a tejtől van az akné?!

Röviden: igen. De a folyamat persze nem ennyire egyszerű. „Az egyik legnagyobb probléma az ételekkel, hogy nehéz úgy vizsgálni, hogy az egész társadalomra vonatkozó mintánk legyen – mondta Dr. Frey. – Mindenkinek a szervezete máshogy dolgozza fel az élelmiszereket.”

A kutatások azonban tártak fel összefüggéseket az akné és a tejivás között. „Ettől még nem lesz bajunk, ha időnként megiszunk egy pohár tejet – szögezte le Dr. Susan Massick, az Ohio Állami Egyetem Orvostudományi karának bőrgyógyászat professzora. – A folyamatos, mindennapos tejfogyasztás azonban elősegítheti például a pattanások kialakulását.”

A tejben lévő hormonok tehetnek róla

A szakemberek szerint a konkrét összekötő kapocs a tej és az akné között még nem száz százalékig ismert, ám a legvalószínűbb – és több tanulmány eredményei is erre utalnak –, hogy a tehéntejben található hormonok tehetők felelőssé a pattanásokért. „A tehéntej természetes módon tartalmazza az úgynevezett IGF-1 (inzulinszerű növekedési faktor-1) hormont és szintetikus növekedési hormonokat, melyeket a nagyipari állattenyészésben a tejhozam növelésére adnak a teheneknek a gazdák” – magyarázta Massick.

Az akné mögött általában a hormonháztartás kilengései állnak (ezért is kezdődik leggyakrabban a pubertás korban a pattanások kialakulása), így a tejben található hormonok is kiválthatják a bőr kipattogzását.

Nem minden tejtermék okoz pattanásokat

A tejrajongóknak a fentiek mindenképpen rossz hírt jelentenek. De a szakemberek szerint van azért jó is: nem minden tejtermék fogyasztása vezet aknéhoz. „Főként a tehéntej okozhat pattanásokat, a joghurt, sajt és az akné között nincs ilyen kapcsolat” – mondta Massick.

Egy korábbi kutatás azt is megállapította, hogy a joghurt esetében a fermentáció az, ami csökkenti az IGF-1 hormon szintjét

A tejtermékek kizárása nem szünteti meg az aknét

A szakember azt is kiemelte, hogy attól még nem biztos, hogy teljesen elmúlnak a pattanásaink, ha kizárjuk a tejtermékeket az étrendünkből. „A tej lehet egy olyan tényező, ami felgyorsítja az aknék kialakulását, ám nem ez a gyökere a problémának” – mondta.

Ráadásul azonnali hatást se várjunk. Akár 6-8-10 hét is lehet, mire bármilyen hatást észlelünk. Bár lehet összefüggés a tej és az akné között, nem mindenkinél törvényszerű, hogy így legyen. A csontok egészsége szempontjából pedig érdemes mérlegelni, mennyi és milyen tejterméket fogyasztunk. Ha úgy döntünk, teljesen kizárjuk a tejtermékeket az étrendünkből, fontos a megfelelő tápanyagpótlás, a bőrproblémáinkról pedig bőrgyógyásszal érdemes konzultálnunk.

Forrás: Huffington Post Fotó: Unsplash

Olvass tovább!