Ezért ne dőljünk be a tejes tisztítókúrának

2021. augusztus 23.
A görögdinnyevíz kitalálója újabb tisztítókúra ötlettel állt elő. A tejkúrának már hatalmas rajongótábora gyűlt össze, ám ahelyett, hogy segítene a koncentrációs problémák és krónikus fáradtság megszüntetésében, inkább csak kiadós hashajtásra alkalmas.

Beyoncé is rajongott a görögdinnyevízért, a tisztítókúra megalkotója azonban újabb ötlettel állt elő: a tejkúrával. A tejjel történő tisztítókúra nem új, már 2017-ben is felbukkant, ám akkor gyorsan megcáfolták hatásosságát. „Sokkal nagyobb a füstje, mint a lángja. Nincs semmi bizonyíték arra, hogy bármilyen ilyen jellegű kúra működne vagy egészségügyi előnye lenne” – mutatott rá dr. Kyle Staller, a Massachussets Kórház gasztroenterológusa. A koronavírus-járvány után azonban ismét előkerült a tejkúra, és ezúttal sokkal nagyobb lendülettel kezdett hódítani a poszt-Covid tünetektől szenvedők körében, mivel ezúttal azzal az ígérettel népszerűsítik, hogy segít a krónikus fáradtság és koncentrációs zavarok megszüntetésében. Nem árt azonban vigyázni. 

tej-tisztitokura-hashajto

Hogyan működik a tejkúra?

Az első nyolc napon legalább másfél deciliter tejet kell meginni kétóránként ébredés után, ezen felül ihatunk még annyit, hogy az elverje az éhünket. A tejet különböző fűszerek és gyógynövények keverékével kell kiegészíteni a kúra kitalálója szerint, például áfonyával, vörös szillel és szennával. Semmilyen más étel vagy ital nem megengedett, kivétel a víz és egy csésze kávé naponta.

Nyolc nap után léphetünk a következő lépcsőfokra, amikor már valószínűleg eléggé undorodunk a tejtől. Ekkor vezethetjük be az étrendünkbe a táplálóbb ételeket és a gyomorsavat, emésztést rendező enzimeket. 

Az emésztőrendszer újrakalibrálása?

Valószínűleg nem lepődik meg senki, hogy Gwyneth Paltrow neve is felbukkan a tisztítókúrával kapcsolatban. A tejkúra kidolgozásában ugyanis a hírek szerint Levy a Goop-alapítóval és Miranda Kerrel dolgozott együtt, akiknek szent meggyőződése, hogy ezzel a módszerrel megtisztítható a szervezet a méreganyagoktól és parazitáktól.

Ők az ayurvédáig, az ősi indiai gyógymódig vezetik vissza a tejjel való méregtelenítés történetét. Az indiai hagyomány szerint ugyanis a tej mágnesként vonzza és távolítja el a káros anyagokat a testből, ugyanakkor táplálja is. 

Vigyázat, erősen hashajtó!

A gasztronterológusok szerint azonban a tejkúrának, kiegészítve a már említett gyógynövényekkel, inkább erős hashajtó hatása van. A szenna és a vörös szil tudományosan igazolt hashajtók, számos recept nélkül kapható szorulás elleni szer alapanyagai. 

Az egészséges ember számára azért is kockázatos egy ilyen kúra az orvosok szerint, mert a hashajtók túlhasználata felboríthatja a szervezet elektrolit háztartását és dehidratációhoz vezethet, emellett a tisztítókúrák az étkezési zavarok melegágyai lehetnek. 

„Sajnos a koronavírus maradványtüneteire nincs ilyen gyors megoldás, nem lehet megszabadulni tőlük egy ilyen kúrával” – mutatott rá a gasztroenterológus.

Forrás: Insider Fotó: Unsplash

Olvass tovább!