Tényleg vannak káros hatásai a tejtermékeknek?

2019. szeptember 09.
Ha nem is vagyunk a tejtermékekre érzékenyek, akkor is érdemes elgondolkodnunk rajta, hogy kiitassuk az étrendünkből számos káros hatása miatt. Vagy legalább valamennyire mérsékeljük a mennyiségét.

HIZLAL

tejtermékek magas kalóriatartalmát ugyan csökkenthetjük, ha alacsony zsírtartalmú, cukormentes termékeket fogyasztunk, de még így sem tekinthetjük fogyókúrás élelmiszernek. Már az alacsony zsírtartalmú tejben is rengeteg kalória van, nem beszélve a benne található tejcukorról. Mivel gyors felszívódású szénhidrátnak minősül, ha rendszeresen fogyasztjuk, hiába a rendszeres testmozgás és a diéta, nem fog olyan ütemben haladni a fogyókúránk, ahogyan azt elterveztük.

TELE VANNAK HORMONOKKAL

A legelőkön, kaszálókon legelésző tehenek tejével nem is lenne probléma, ám sajnos az üzletekben megvásárolható tejtermékek nagy része nem biogazdaságból származik. Az antibiotikumokkal, növekedési hormonokkal „kezelt” állatok tejébe sajnos ugyanúgy belekerülnek a káros gyógyszerek, amelyek később a saját szervezetünkben okozhatnak betegségeket.

MEGEMELI A KOLESZTERINSZINTET

Még az alacsony zsírtartalmú tejtermékekben is magas az állati zsírtartalom, ami napi fogyasztás mellett akár még a koleszterinszintet is megemelheti. A szív- és érrendszeri megbetegedésekkel hazánkban élen járunk, nem véletlenül. Az ilyen és ehhez hasonló rejtett „zsírbombák” ugyanis anélkül ártanak az egészségünknek, hogy egyáltalán gyanakodnánk a probléma forrására.

Fotó: Getty Images

Kíváncsi vagy, milyen káros hatása van még a tejfogyasztásnak? Kattints a Well&Fit oldalára!