Ha boldog akarsz lenni, ezt az 5 trendet lesd el a Los Angeles-i emberektől

2024. február 23.
Az Angyalok Városából, vagyis Los Angelesből ered az az öt nem mindennapi trend, amelyek segítségével állítólag közelebb kerülhet az ember a boldogsághoz.
Kertészkedő nő csukott szemmel élvezi a napsütést
  • A boldogságot bár mindenki másképp definiálja, annak elérése minden ember vágya
  • Los Angelesben különleges módszerek és kezdeményezések mentén igyekszenek hozzájárulni a boldogság állapotához az emberek
  • Míg egyesek a természetben keresik a boldogság receptjét, másik a funkcionális orvoslásban hisznek

1. Boldogságtrend: Funkcionális orvoslás

Világszerte egyre nagyobb teret kap a funkcionális orvoslás, vagy más néven az integratív medicina, amely az olyan társszakmákkal (pl, mozgásterápia, akupunktúra, dietetika …) ötvözi a hagyományos gyógyítást, amelyek fontos szerepet kapnak a gyógyulásban. A funkcionális orvoslás a tünetek helyett a betegségek kiváltó okainak meghatározására és azok kezelésére törekszik.

Ez a típusú orvosi gyakorlat olyan tényezőket vesz figyelembe, mint az étrend, a genetika, a hormonális változások, a vényköteles és vény nélkül kapható gyógyszerek és megannyi egyéb életmódbeli összetevők. A szakemberek nemcsak a vérnyomást mérik meg, vagy a vérképet elemzik, de például krónikus gyomorbántalmak esetén „receptre írják” a gluténmentes diétát és a meditációt is. Egyre többen hisznek benne, hogy a boldogság kulcsa az egészség. 

2. Boldogságtrend: Közösségépítő túrák

A közösségépítést és a testmozgást ötvözik azok a kezdeményezések (pl. Black Girls’ Trekkin, Latino Outdoors, Unlikely Hikers), amelyeknek még a Los Angeles Times is szentelt egy riportot. A csoportoknak ereje abban rejlik, hogy a kisebbségekhez (is) szólnak, legyen az ember fekete, fehér, bennszülött, vékony, kövér, neurodivergens, queer, transz vagy épp mozgásában korlátozott, megtalálja a maga közösségét, ahol nemcsak a magány fogalmát radírozzák ki, de a barátság és a boldogság is új értelmet nyer. A kezdeményezések célja, hogy olyan biztonságos tereket hozzanak létre, ahol nemcsak a mozgás, de a közösség megtartó erejével is lehet gyógyulni.

3. Boldogságtrend: Lakberendezéssel a depresszió ellen

Los Angelesben a boldogság és a high-energy design szellemében születnek újjá otthonok, közösségi terek, éttermek és megannyi helyiség, amelyek elsődleges funkciója, hogy feltöltse, megnyugtassa, jókedvre hangolja az embert. Legyen az a tapéta, a falfesték színe, a bútorkárpit textúrája, a csillár színhőmérséklete, itt minden apró elem kulcsfontosságú, azok felhasználása pedig tudatos tervezést igényel. 

4. Boldogságtrend: Vadkertészet

Az angyalok királynőjének falujában egyre több ingatlantulajdonos int búcsút a vízigényes pázsitnak, hogy helyette olyan terebélyes és látványos kertet telepítsen, ami a területen őshonos és a fűnél kevésbé vízpazarló növényekkel van csurig. A hatmillió tagot tömörítő National Wildlife Federation, az Egyesült Államok legnagyobb nonprofit természetvédelmi oktatási és érdekvédelmi szervezetének weboldalán az érdeklődők az irányítószám betáplálása után részletes információt kapnak arról, hogy lakterületükön mely növények az őshonosak. (Itthon A békén hagyott kert mozgalomnak van egyre nagyobb követőtábora). 

5. Boldogságtrend: Ketaminterápiás hangfürdő

Míg Magyarországon a ketamin illegális kábítószernek minősül, Los Angelesben újra a tudományos kutatások és az alternatív gyógyászat fókuszába került, szelíd dózisokban elvonulásokon és hangfürdőkben is használják. A ketaminasszisztált terápia egy innovatív és hatékony mentális egészségügyi kezelés, amely PTSD, depresszió, kábítószer-visszaélés és más mentális egészségügyi indikációk esetén alkalmazható.

Forrás: Purewow Fotó: Getty Images