Ezen az apró dolgon múlik, hogy boldogok vagy boldogtalanok leszünk

2024. január 10.
A Harvard Egyetem boldogságkutatói rájöttek, mi gátol bennünket a mindennapokban, hogy boldogok legyünk. Annyi biztos, hogy nem jön magától.
Boldogtalanság oka
  • Ha nem vagyunk boldogok, az azért van, mert rosszul csinálunk valamit.
  • A Harvard Egyetem boldogságkutatója, Arthur C. Brooks társadalomtudós pontosan kiderítette azt is, milyen hétköznapi szokásunk a boldogtalanságunk oka.
  • Mit ne csináljunk, ha boldogok akarunk lenni?

Alapvetően mindannyian a boldogságot keressük az életünkben, több-kevesebb sikerrel. Legyen szó fogadalmakról, fontos kapcsolatokról vagy pozitív érzelmekről, mindig a testi-lelki egészségünket kell az előtérbe helyeznünk. Ám még ha ez meg is van, sok ember számára a boldogság akkor is hiányzik.

A Harvard Egyetem társadalomtudósai elemezték, mi teszi az embert boldoggá, és ezzel szemben, mi az, ami kifejezetten gátolja azt, vagy éppenséggel boldogtalansággal tölt el. Olyan kérdésekre keresték a választ, mint mi a boldogság? Mitől vagyunk boldogok? Tanulással és kellő erőfeszítéssel boldogabbak lehetünk? A válaszok nyomán olyan gyakorlati tanácsokat osztottak meg, melyek valóban közelebb vihetnek a boldogsághoz.

A megérkezés tévedése: ezért vagyok boldogtalan? 

Brooks szerint a legnagyobb hibát ott követjük el, hogy azt hisszük, bizonyos dolgok elérése, megszerzése boldoggá tesz. Ezt nevezte ő a megérkezés tévedésének (arrival fallacy). „Sokan azt gondolják, hogy ha megtanulnak valamit, elérnek, megszereznek, akkor minden rendben lesz, utána már nem kell tenniük semmi. Öröm és boldogság – magyarázta a társadalomtudós. – Ám ez hatalmas tévedés. Attól, hogy bizonyos szintre megérkezünk, nem leszünk boldogok.”

Kitűztünk valamilyen célt, elértük, és azt gondoljuk, a boldogságunk az egekbe ugrik? Megszereztük a fizetésemelést, álomállást, megházasodtunk, megvettük a házat, amire vágytunk, lefogytunk vagy kinyomtuk azt a súlyt, amit akartunk? Miért nem érezzük mégsem magunkat boldognak? 

Ahogy a Harvard tudósa is rámutatott, a haladás, személyes fejlődés a célok felé az emberi természet sajátja, és ez tesz boldoggá minket. „A cél nem maga a boldogság, mivel a boldogság nem egy állomás. Ez egy folyamat – mondta Brooks. – A boldogságunk függ a külső tényezőktől, de még inkább attól, ami bennünk zajlik.”

Tekintsük a boldogságot egy befektetési csomagnak

Nem az elért cél tesz boldoggá, hanem az oda vezető út és a munka, ami a megszerzéséhez kell

Nem az elért cél tesz boldoggá, hanem az oda vezető út és a munka, ami a megszerzéséhez kell

Segít, hogy boldogabbak legyünk, ha úgy tekintünk rá, mint egy befektetési részvénycsomagra, ami több különböző értékpapírból áll, melyek kiegészítik egymást.

  1. Életfilozófia: értékek, hit, meggyőződés, hozzáállás
  2. Család: a szeretteink
  3. Barátok és közösség: a család, akit mi választunk
  4. Értékes munka, ami segíti a személyes fejlődésünket, kibontakozásunkat – ez nem csak a konkrét munkahelyen végzett munka lehet, hanem egy hobbi is, ami segít kiteljesedni és feltölt.

Ha boldogok akarunk lenni, a Harvard szakértője szerint sokkal fontosabb különböző dolgok megszerzése helyett élveznünk az utat, amivel eljutunk bizonyos állomásokig az életünkben. A tapasztalások, tanulás és fejlődés segít, hogy értékeljük a jelent és boldogabbak legyünk.

Forrás: Marie Claire Spain, fotó: Unsplash