Boldogtalan vagy? Ezt a 3 dolgot egy finn sose tenné!

2023. november 24.
Már ötödik éve egyhuzamban a világ legboldogabb országa Finnország lett. Nem véletlenül. Mutatjuk, mi az a 3 dolog, amivel egy finn megőrzi a boldogságát!
Finnország boldogság
  • Az ENSZ felmérésében már ötödik éve sorozatban a finnek bizonyulnak a legboldogabb nemzetnek.
  • A magyaroknak különösen érdemes a finn életfelfogásból meríteni ahhoz, hogy boldogabbak legyünk, hiszen Magyarország csak az 51. a ranglistán.
  • Három olyan dolog is van, amit a finnek sosem (vagy csak nagyon ritkán) tesznek, és ez nagyban hozzájárul a boldogságukhoz.

Az Egyesült Nemzetek Szervezete (ENSZ) minden évben elkészíti a boldogsággal kapcsolatos felmérését. Ezen már ötödik éve Finnország bizonyul a legboldogabb országnak. Magyarország 2023-ban az 51. helyen végzett, és nem túl rózsásak a kilátások az elmúlt évek tendenciái alapján. 

Érdemes megnéznünk tehát, mi az a három dolog, amit a finnek sosem (vagy csak nagyon ritkán) tesznek, és emiatt is lehetnek ők a legboldogabbak.

1. A finnek azért boldogok, mert nem hasonlítják saját magukat másokhoz

Kell’ onni on, se onnen kätkeköön – a finn kifejezés valami olyasmit jelent, hogy a saját boldogságunkat ne hasonlítsuk máséhoz, egyszerűen csak örüljünk a magunkénak. Ez egybecseng azzal a mondással, hogy a szomszéd fűje mindig zöldebb. Tehát hiába lehet nekünk jó, ha folyton csak a másét nézzük és azon rágódunk, hogy neki esetleg másban, máshogy még jobb. A finnek egyébként is szerény emberek. Nem szeretik kirakatba tenni vagy kérkedni a saját vagyoni helyzetükkel. 

A finn jótanács a boldogsághoz: arra koncentráljunk, ami minket boldoggá tesz, és ne arra, hogy sikeresnek mutassuk magunkat.

2. A finnek azért boldogok, mert tisztában vannak a természet jótékony hatásával

A finnek boldogságának egyik titka, hogy rengeteg időt töltenek a természetben

A finnek boldogságának egyik titka, hogy rengeteg időt töltenek a természetben

A Sitra által 2021-ben végzett kutatás eredményei szerint a finnek 87 százaléka szerint a természet nagyon fontos része az életüknek. Kiemelték többek között a válaszadók, hogy a természet megnyugtatja őket, energiával tölti fel. Rendszeresen kirándulnak az erdőkben és sétálnak, szánnak időt arra, hogy kiszakadjanak a rohanásból, mókuskerékből. 

A finn jótanács a boldogsághoz: keressük azokat a pillanatokat, amikor kapcsolódhatunk a természethez az életünkben. Ez javítja a közérzetet és boldogabbá tesz.

3. A finnek azért boldogok, mert bíznak egymásban és a közösségükben

Tudományosan bizonyított tény, hogy azokban az országokban, ahol nagyobb a bizalom az ország vezetése iránt, boldogabbak a polgárok. A finnek bíznak egymásban is és értékelik az őszinteséget, becsületességet. Ha Finnországban ott felejtjük a laptopunkat a könyvtárban vagy a telefonunkat a vonaton, biztosak lehetünk benne, hogy visszakapjuk. 

A finn jótanács a boldogsághoz: egészen apró dolgok kellenek ahhoz, hogy épüljön az egymás iránti bizalom és egymás támogatása. Nyissuk ki az ajtót másoknak a boltban, engedjünk előre valakit a hivatalban vagy adjuk át a helyünket a buszon. Valakinek a hitét visszaadjuk abban, hogy vannak még jó emberek, és talán boldogabbá is tesszük a napját.

Forrás: Marie Claire Spain Fotó: Unsplash, Getty Images