Ez az érzelmi érettség 7 jele

2024. február 28.
Az érzelmi érettség megélése és elsajátítása nem könnyű feladat, pláne akkor, ha gyerekként érzelmileg éretlen felnőttek között kell felnőnie az embernek.
Két barátnő a kanapén beszélget
  • Az érzelmi érettség elérése nehéz, és sok önismereti munkát igényel
  • Az érzelmi érettségnek vannak felismerhető jelei
  • Az érzelmi érettségre utal többek között az egészséges önérzet és az odafigyelés képessége

Aki ilyen vagy olyan formában, de rátér az önismeret útjára, idővel szembetalálja magát a kérdéssel: Érzelmileg érett ember vagyok? A válasz bár egyszerűnek tűnhet, korántsem az. Dr. Lindsay C. Gibson klinikai pszichológus szerint ugyanis nincs olyan, hogy tökéletes, érzelmileg érett ember, aki elérte az érzelmi érettség csúcsát, és ott meg is tud maradni. Ennek ellenére van néhány olyan tulajdonság, ami csak az érzelmileg érett emberekre jellemző.

1. Figyelem és nézőpont

Az érzelmileg érett ember őszinte érdeklődést mutat mások felé, meghallgatja őket. Tudja, mit jelent figyelni, és megérti, hogy mindenki nézőpontja más és más. A szakember hangsúlyozza, nem fárasztó, hosszú és megterhelő odafordulásról van szó, elég teret adni a másiknak, és engedni, hogy kifejezze gondolatait. Az érzelmileg éretlen ember mellett nem lehet szóhoz jutni, és vannak témák, amiket jobb nem érinteni. Az érzelmileg érett ember mellett ezzel szemben önmagát adhatja az ember, a felek egyenrangú beszélgetőtársai egymásnak. 

2. Gondoskodás

Bár úgy tűnhet, hogy az önzetlenség és a végtelen empátia az érzelmi érettség jele, Gibson szerint az egészséges határok nagyon fontosak. Az érzelmileg érett ember képes megteremteni az egyensúlyt az öngondoskodás és a másokról való gondoskodás között, hiszen tudja, akkor tud kiállni másokért, ha magára is vigyáz.

3. Az érzelmek szabályozása

Az érzelmileg érett ember tudja, hogy a kimondott szónak súlya van, az hatással van a másikra. Éppen ezért képes szabályozni érzelmeit, és akkor is odafigyel, hogy mit mond ki, ha ideges vagy nagyon dühös.

4. Együttműködés

Az érzelmileg érett ember a vitákra nem harcként, hanem együttműködésként tekint. Mivel az érzelmileg érett emberek előbb gondolkodnak, és csak aztán beszélnek, a viták általában gördülékenyebben zajlanak. Az érzelmileg éretlen emberek velük ellentétben merevek, hajlamosak bezárni, védekező felállásba helyezkedni, ha nem értenek velük egyet.

5. Őszinteség

Az érzelmi érettség egy másik fontos jele, ha valaki felismeri, hogy éretlenül viselkedett vagy cselekedett egy szituációban. Az ilyen helyzetekben az ember nem érzi jól magát, stresszes, merev és feszült lesz, és a másik emberen múlik, hogy oldódik-e a rossz érzés. Az önmagunkkal szemben tanúsított őszinteség az első lépés.

6. Tanulás

Legyen szó egy családtagról, barátról, munkatársról vagy partnerről, az érzelmileg érett ember felismeri, ha érzelmileg érett emberrel van dolga, és megfigyeli, bizonyos élethelyzetekben ők hogyan navigálnak, hogyan kezelnek konfliktusokat. Gondolatban feljegyzik ezeket a megoldásokat, és ha a helyzet úgy hozza, alkalmazzák azokat.

7. Stabilitás

Ha beteg, fáradt vagy stresszes az ember, érzelmi érettségének szintje valamelyest csökken, ennek ellenére az érzelmileg érett ember önérzete következetesen stabil, erkölcsileg iránytűje nem hagyja cserben, és nincs szüksége másokra, hogy hitelesítsék, hogy biztonságban érezze magát. Nem csúszik ki a lábuk alól a talaj, ha valaki nem ért velük egyet.

Fotó: Getty Images Forrás: Business Insider