5 jel, hogy ideje összeházasodnotok a pároddal

2024. február 09.
Hivatalosan nem létezik megfelelő időpont a házasságra, tudja ezt mindenki, ezzel szemben vannak olyan jelek, amelyek elárulják, mikor áll mindkét fél készen.
Házaspár a mezőn
  • Nem az a lényeg, hogy mennyi ideje vagyunk együtt, mielőtt házasságra adjuk a fejünket.
  • A párkapcsolati terapeuta szerint van néhány jel, ami elárulja, készen állunk a házasságra.
  • A sebezhetőség megélése és az érzelmi érettség a párkapcsolatban a házasság két fontos záloga.

Míg egyes párok számára szinte magától értetődik, hogy mikor jön el a házasság ideje, vannak párok, akik egyáltalán nem biztosak abban, hogy szeretnék örökre összekötni az életüket. April Eldemire párkapcsolati és családterapeuta tanácsai nekik szólnak, a szakember szerint ugyanis vannak bizonyos jelek, amik mentén el lehet dönteni, mennyire jó ötlet a házasság.

1. A házasság alapja: az első harcok

A legtöbb párkapcsolatban eljön a pont, amikor kipukkad a rajongással teli szerelmes buborék. Ez a pillanat fontos mérföldkő, ekkor lehet ugyanis megkülönböztetni a rajongással teli szerelmet a mély elköteleződéstől. „A rajongás jele, hogy nem tudunk a másik nélkül élni, ez a gondolat pedig szinte felemészt” – mondja a terapeuta, és hozzáteszi, ebben az állapotban sokan feláldozzák magukat, saját érdekeik és szükségleteik alárendelődnek, a kapcsolatért szinte mindent feladnak. Nagyon sok házasság megy tönkre emiatt. 

Bár a rózsaszín buborék kipukkadása fájdalmas lehet, az első összetűzések, harcok létfontosságú információkkal szolgálnak arról, hogy milyen lehet a jövőbeli közös élet, a házasság. „Általában azok a kihívások, amelyekkel a párok korán szembesülnek azok az állandó konfliktusok, amelyek soha nem fognak változni, ezért meg kell tanulni irányítani azokat” – magyarázza a szakember. Ilyenkor kell eldönteni, hogy együtt tud-e élni valaki ezekkel a hibákkal és nézeteltérésekkel.

2. A házasság alapja: érzelmi érettség

A szakember szerint a párkapcsolati vitákban való eligazodás alapja az érzelmi érettség. Ha ez nincs meg, úgy a kapcsolat kárt szenved. Érzelmi érettség hiányában a felek nem képesek átlátni és feldolgozni azt az élethelyzetet, amiben épp vannak, nem értik, mi történik, és melyek a kiváltó okok. Az érzelmi érettséghez elengedhetetlen az önismeret, a múltbeli sérelmek feldolgozása, megvizsgálása, hogy kiderüljön, befolyásolják-e a vitákban adott reakciókat, például az elzárkózást, a másik hibáztatását.

3. A házasság alapja: a sebezhetőség kimutatása

Nem elég az önismeret, a sebezhetőség egymás előtti felvállalása is a hosszú és kiegyensúlyozott házasság záloga. A szakember szerint, aki képes nyíltan és őszintén kommunikálni az érzelmeiről, jó úton jár, ellenben, aki gyorsan dühbe jön, és bezárkózik, annak dolgoznia kell magán. Nem kell és nem is lehet minden alkalommal tökéletesen artikulálni az érzelmeket, de fontos kommunikálni, milyen érzelmi viharokat él meg épp. A valódi közelség egyik jele, hogy képesek vagyunk beazonosítani és beszélni a mélyebb bizonytalanságainkról, ahelyett, hogy a védekező megküzdési stratégiákra hagyatkoznánk.

4. A házasság alapja: hasonló célok és értékek

Hiába rendelkezik egy pár érzelmi stabilitással és kiváló kommunikációs készségekkel, ha vannak dolgok, amikben teljesen másképp gondolkodnak, például, ha teljesen más dolgokat szeretnének elérni az életben. „A kompatibilitás, vagyis annak biztosítéka, hogy meglegyenek a közös értékek, meggyőződések, érdeklődési körök és hobbik, nagyon fontos” – hangsúlyozza a szakember. Természetesen a párok nem lehetnek egymás pontos másolatai, mégis a nagy döntésekben – legyen az a gyermekvállalás vagy az erkölcsi iránytű – fontos, hogy egy oldalon álljanak.

5. A házasság alapja: együtt fejlődni

A házasságba senki nem kész emberként lép be, az önismereti munka, a fejlődés folyamatos, és ez így van rendjén. Egy párkapcsolatban a legfontosabb kérdés pedig az, hogy kiben mennyire van meg a hajlandóság arra, hogy együtt fejlődjön a partnerével. 

Forrás: Business Insider Fotó: Getty Images