5 jel, hogy érzelmileg éretlen szülő mellett nőttél fel

2023. szeptember 21.
A pszichológus elmondta, milyen jelei vannak, ha a szülő, akinek elvileg az a dolga, hogy felneveljen minket, érzelmileg éretlen személyiségjegyeket hordozott. Fontos tudnunk, vajon velünk is ez történt-e ahhoz, hogy feldolgozhassuk a gyermekkorunkban gyökerező problémákat.
Érzelmileg éretlen szülő
  • Az érzelmileg éretlen szülők rendelkeznek bizonyos alap személyiségjegyekkel, mint a kevés empátia és az, hogy mindig önmagukkal vannak elfoglalva.
  • Lehet, hogy anyagilag és tárgyakkal elhalmoztak gyerekkorunkban, de valódi érzelmi kötődés nem alakult ki.
  • Dr. Lindsay C. Gibson pszichológus elmondta, mi alapján deríthetjük ki, vajon mi is érzelmileg éretlen szülővel nőttünk-e fel.

Nem kell egy szülőnek erőszakosnak vagy elhanyagolónak lennie ahhoz, hogy érzelmileg éretlen legyen. „Lehet, hogy vannak szép ruháink, megkapunk enni bármit, amit csak kívánunk – mondta Dr. Lindsay C. Gibson pszichológus. – De belül egyfajta érzelmi magány állapotában van a gyermek, és ugyan nem tudatosul benne egyelőre, de érzi, hogy valami nincs rendben, és ez hatással van a kötődésre a szüleivel.”

A szakember elárulta azt is, mi az az öt alap személyiségjegy, ami szinte mindig megtalálható az érzelmileg éretlen szülőknél.

1. Mindig saját magukra irányítják a fókuszt

Az egyik legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valaki érzelmileg éretlen, az énközpontúság. „Amikor beszélgetünk velük, lehet, hogy feltesznek egy kérdést, ám nagyon gyorsan saját magukra terelik vissza a beszélgetést” – mondta Gibson az érzelmileg éretlen személyiségről.

A szakember szerint automatikusan elsiklanak a másik ember érzései, határai, vágyai és jogai felett. A saját gyereküket sokkal inkább egyfajta tartozékukként, kiegészítőként kezelik, semmint önálló személyiségként.

2. Az érzelmileg éretlen szülőt nem érdekli soha a véleményünk

Egy másik fontos ismertetőjegye az érzelmileg éretlen szülőnek az empátia hiánya. Ha nézeteltérésünk támad vele, mindig az övék, és csakis az övék a helyes nézőpont. Nem számít, mennyire nyilvánvalóan nekünk van igazunk. 

„Ha valami vagy valaki, akár a saját gyerekük kellemetlen helyzetbe hozza az érzelmileg éretlen szülőt, aki úgy érzi, hogy az önbecsülését fenyegetik, egyszerűen elferdítik a valóságot válaszként – mondta a pszichológus. – Képtelenek befogadni más ember nézőpontját.”

Ez az a pont, ahol az olyan manipulációs módszerek, mint a gázlángozás megjelenik. Hiszen ha meg sem történt, amit állítunk, az azonnal megszünteti a fenyegetést az érzelmileg éretlen szülő felé.

3. Nem kérnek bocsánatot és nem próbálkoznak azzal, hogy jobban csinálják máskor

Az érzelmileg éretlen szülő pénzben, ajándékokban lehet, hogy mindent megad, de érzelmileg nem

Az érzelmileg éretlen szülő pénzben, ajándékokban lehet, hogy mindent megad, de érzelmileg nem

Mivel mindig önmagukat állítják a középpontba és nem egyáltalán nem veszik figyelembe mások véleményét, az érzelmileg éretlen szülők soha nem kérnek bocsánatot vagy vállalják a felelősséget.

Vannak makacs emberek, vagy akik védekező álláspontot vesznek fel vitás helyzetekben. De az érzelmileg éretlen szülő soha nem éri el azt a pontot, amikor számot vet önmagával, a tetteivel és átértékeli azokat. 

Egyáltalán nem érdekli őket a kompromisszum vagy az, ők miben fejlődhetnének. Újra és újra ugyanazokat a köröket kell lefutnunk velük, és úgy érezzük, mindig tojáshéjon lépkedünk, hogy elkerüljük a konfliktusokat.

4. Közvetlenek másokkal, a gyerekükkel távolságtartók

A saját gyerekük számára nyilvánvalók a felsorolt személyiségvonások, mások előtt viszont általában jól elrejtik az érzelmileg éretlen szülők. „Nagyon jók a társas készségeik, lehet, hogy roppant népszerűek, nagy baráti körrel, amikor remekül kontrollálják magukat – mondta Gibson. – Ám ha az érzelmi közelségre kerül a sor, ahol meg kell nyílni egymásnak, erre képtelenek.”

Ilyen például a vicces szülő, aki sokat játszott a gyerekével, ám egyébként teljesen passzív volt. Amint a gyerek kinyilvánította volna az érzéseit, elhúzódott, mintha az a fajta sebezhetőség már túl sok lenne neki.

5. Csak gyakorlati jellegű dolgokban elérhetők

Fizették az egyetemet, gondoskodtak rólunk, mikor betegek voltunk. Lehet, hogy emiatt bizonytalanok vagyunk, vajon ráillik-e az érzelmileg éretlen címke a szüleinkre. Hogy lehetséges, hogy csak saját maguk érdekelte őket, hiszen hatalmas anyagi áldozatot hoztak a nevelésünkben?

„Ezek a szülők rengeteg fontos dolgot megtettek a gyermekeikért – hangsúlyozta Gibson. – Ám ha figyelmesen nézzük, ezek mind anyagi jellegű, gyakorlati dolgok.”

Nagyon fontosak ezek is, hogy valaki biztonságban nőhessen fel és sikeres ember legyen felnőttként, ám a felnőtté váláshoz nem csak anyagi, hanem érzelmi tőkére is szükségünk van. „Elengedhetetlen az egészséges érzelmi kötődés és empátia, amit egy érzelmileg érett szülő adhat a gyermekének, hogy ő is érzelmileg felnőtt emberré váljon.”

Forrás: Insider, fotó: Unsplash