Ez az a mérgező barát, akitől azonnal meg kell szabadulnunk a pszichiáter szerint

2024. január 05.
Lehet, hogy mi is érzelmi bántalmazás áldozatai vagyunk, és nem is tudunk róla? Könnyebben előfordulhat a szakember szerint, mint gondolnánk! A pszichiáter azt is elárulta, melyik az a mérgező barát, akitől azonnal meg kell szabadulnunk, hogy megőrizzük a lelki egészségünket.
Mérgező barát
  • Ha sokáig maradunk egy ilyen mérgező barátságban, depresszió és szorongás alakulhat ki nálunk.
  • A pszichiáter szerint az egyetlen módszer, ha teljesen kizárjuk az életünkből az ilyen mérgező barátokat.
  • Miből látszik, ha valaki mérgezi az életünket?

Minden alkalommal, amikor találkozol vele, megmagyarázhatatlanul rossz hangulatban térsz haza. Még akkor is, amikor együtt vagytok, gyakran azon kapod magad, hogy látszólag jelentéktelen dolgok miatt idegeskedsz. De nem is olyan jelentéktelenek ezek végül is? De honnan tudjuk, hogy egy mérgező barátnővel (vagy baráttal) van dolgod, akit el kellene távolítanunk az életünkből?

Ez a fajta mérgező barát árt a legtöbbet a lelki egészségnek

Dr. Judith Orloff pszichiáter szerint az a mérgező barát a legveszélyesebb, aki a következő – a felszínen teljesen jó szándékúnak tűnő – szólamokat hangoztatja: 

  • „Az ősz haj egyáltalán nem vonzó”
  • „Felejtsd el, ő egy másik szinten van”
  •  „Ne légy hülye, nem vagy te elég ehhez a munkához”

Ezek az úgynevezett passzív-agresszív gesztusok és mondatok, amelyeken keresztül a mérgező barát az érdemeinket csökkenti, negatív gondolatokat ültet el a fejünkben saját magunkkal kapcsolatban vagy kifejezetten arra törekszik, hogy saját magát jobb színben tüntesse fel nálunk.

Ha sokáig  maradunk egy ilyen mérgező barátságban, hosszú távú következményei lehetnek. „Minél huzamosabb ideig bombáznak valakit ilyen romboló megjegyzésekkel egy mérgező barátságban, annál nagyobb valószínűséggel alakulnak ki depressziós tünetek” – figyelmeztetett a pszichiáter. 

Legjobb barát vagy mérgező barát?

Legjobb barát vagy mérgező barát?

Veszélyes, ha mentegetjük magunkban a mérgező barátot

„Sokszor megfigyeljük, hogy aki régóta van egy ilyen passzív-agresszív mintázatú mérgező barátságban, felmenti a viselkedése alól a másikat -–magyarázta Orloff. – Talán nem is az ő hibája,  talán csak ezt a gondolkodás- és viselkedésmódot tanulta a családjától. De egyikünk sem érdemli meg, hogy egy ilyen érzelmi vámpír áldozatává váljon egy mérgező barátságban.”

Mit tehetünk, hogy megszabaduljunk a mérgező baráttól?

„A legjobb, amit tehetünk, hogy eget és földet megmozgatunk, hogy eltüntessük őket az életünkből, megalkuvás és kompromisszumok nélkül” – jelentette ki a pszichiáter. A mérgező emberek a szakember szerint a legkisebb kapaszkodót is kihasználják, hogy minél tovább szipolyozzanak minket, így az a leghatásosabb módszer, ha minden szálat elvágunk az ilyen mérgező barátokkal.

Forrás: Marie Claire Greece, fotó: Unsplash