4 meglepő tünet, amely a szakértők szerint halláskárosodást jelezhet

2024. április 17.
A halláskárosodás bármely életkorban előfordulhat.
Halláskárosodás tünetei

Bár szeretjük azt gondolni, hogy halláskárosodás csak a sokkal idősebbekkel fordulhat el, ez valójában nem igaz. Adatok szerint az Egyesült Államokban 12 éves kor felett minden 8. emberből 1 mindkét fülén halláskárosodással küzd, és körülbelül 28,8 millió amerikai felnőttnek lenne szüksége hallókészülékre.

Ha valaki rosszul, vagy egyáltalán nem hall, az a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy ki kellene vizsgáltatni a fülét – de nem az egyetlen. A követezőkben audiológus szakemberek mondják el, milyen tünetek jelezhetnek még halláskárosodást.

 

Nehezen tudsz lépést tartani a beszélgetésekkel

Ha beszélgetések közben állandóan visszakérdezel, mert nem érted, amit a másik mond, lehet, hogy itt az ideje, hogy ellenőriztesd a füledet. „Nehezünkre eshet lépést tartani a beszélgetésekben. Ez magában foglalhatja azt is, hogy nehezen hallunk a háttérzajok miatt, illetve, hogy rendszeresen megkérjük a másikat, hogy ismételjék meg, amit mondtak, vagy gyakran félrehallunk” – mondta Terry Zwolan, audiológus szakember.

Nagyon hangosan nézed a tévét

Rendszeresen rád szólnak a családtagjaid, hogy halkítsd le a tévét, mert üvölt? Ez is annak a jele lehet, hogy ideje lenne kivizsgáltatni a füledet. „Előfordulhat, hogy a tévé vagy a rádió hangerejét olyan szintre tekerjük fel, amely hangosabb, mint amit mások szeretnek, vagy úgy érzékeljük, mintha az emberek motyognának körülöttünk” – mondta Zwolan.

Cseng a füled

Bár a fülcsengés (vagy fülzúgás) nem mindig a halláskárosodás tünete, de azt is jelezheti. „Egyesek tartós csengést, zúgást, fájdalmat vagy nyomást tapasztalhatnak az egyik vagy mindkét fülben” – mondta Zwolan. „Az is előfordulhat, hogy csak az egyik oldalon hallunk rosszul, ami miatt nehéz megkülönböztetni, honnan jönnek a hangok, vagy a saját hangunk hangzik másképp.”

Katie Koebel, audiológus és a HearingLife Canada audiológiai vezetője hangsúlyozza, hogy a fülzúgás esetén mindenképpen fontos elmenni egy hallásvizsgálatra. „A fülzúgás, vagy fülcsengés gyakran társul halláskárosodással járó állapotokhoz” – mondta. „Ha ezt hosszabb ideig tapasztaljuk, érdemes egy hallásvizsgálaton átesni.”

A természetes hangokat nehezen hallod

Ha hirtelen nehezebben hallod meg a természet hangjait – gondolj például a madárcsicsergésre vagy az esőre –, az Zwolan szerint fontos intő jel lehet. Amy Bishop audiológus hozzátette, hogy ez a hétköznapi háztartási hangokra is vonatkozhat. „Néhányan azt mondják, hogy nehezen hallják az olyan hétköznapi hangokat, mint például az irányjelzőt, a forró vizet vagy a mosógép csengőhangját” – mondta.

Forrás: Buzzfeed Fotó: Getty Images