4 népszerű táplálékkiegészítő veszélyeire hívta fel a figyelmet a kardiológus

2023. október 31.
Nem árt az óvatosság a kardiológus által említett tápálékkiegészítőkkel. Ezek a népszerű ásványi anyagok, fűszerek és kivonatok ugyanis veszélyesek lehetnek a szívünkre. Ugrásszerűen megemelhetik a vérnyomást és szapora pulzust, szívritmuszavarokat okozhatnak.
Táplálékkiegészítő szívprobléma kardiológus
  • Mint minden hatásos szernek, a táplálékkiegészítőknek is lehetnek mellékhatásai. 
  • Akár teljesen egészséges embereknél is okozhatnak végzetes szívproblémákat a kardiológus szerint.
  • A kurkuma, zöld tea, orbáncfű és keserűnarancs-kivonat esetében a szokásosnál is nagyobb óvatosságra lehet szükség.

A szív- és érrendszeri betegségek miatt halnak meg a legtöbben Magyarországon. Az emberek harmada szenved magas vérnyomástól, és ezek csak a diagnosztizált esetek. Sokan szednek vérhígítót vagy vérnyomáscsökkentő gyógyszert a szívproblémáik miatt. 

Ám teljesen egészséges embereknél is szívproblémákat okozhatnak bizonyos táplálékkiegészítők, például a kurkuma vagy a zöldtea-kivonat. A mellékhatások ellenére a Mayo Klinika statisztikái szerint csupán az emberek negyede beszéli meg az orvosával, mielőtt elkezdene szedni bármilyen vitamint, táplálékkiegészítőt a gyógyszerei mellett. 

Mutatjuk, a kardiológus szerint mely táplálékkiegészítők lehetnek a legkockázatosabbak a szívünk egészségére nézve.

1. A kurkuma életveszélyes vérzést okozhat

A kurkuma táplálékkiegészítő szívproblémákat idézhet elő a kardiológus szerint

A kurkuma táplálékkiegészítő szívproblémákat idézhet elő a kardiológus szerint

Emésztési problémákra, ízületi panaszokra, de a krónikus gyulladások csökkentésére, rákmegelőzésre is javasolják a kurkumából készült táplálékkiegészítők szedését. Ugyanakkor a magas dózis akár veszélyes is lehet a kardiológus szerint, amellett, hogy a májat is károsíthatja. A British Heart Foundation adatai szerint a vérhígítók mellett szedett kurkuma táplálékkiegészítő megnövelheti az életveszélyes belső vérzés kialakulásának kockázatát.

2. A zöldtea-kivonat megemelheti a vérnyomást

A zöld tea kivonat magas koffeintartalma lehet problémás akár az egészséges ember szívének is a kardiológus szerint

A zöldtea-kivonat magas koffeintartalma lehet problémás akár az egészséges ember szívének is a kardiológus szerint

A zöld teát egyébként is élénkítő hatása miatt isszuk, így a tealevelekből készült kivonat is hasonlóan élénkítő hatású. Javítja a koncentrációs képességet és segítheti a fogyást egyes kutatások szerint az anyagcsere felgyorsításával. 

A Cleveland Klinika kutatásai szerint ugyan a zöld tea fogyasztása jótékony hatású a szívnek, a kivonat viszont a kardiológus szerint kockázatos lehet, különösen ha valaki vérnyomáscsökkentő gyógyszert szed. A benne található koncentrált koffein ugyanis ugrásszerűen megemelheti a vérnyomást, illetve szívritmuszavart okozhat.

3. Az orbáncfű táplálékkiegészítő kockázatos a kardiológus szerint

A kardiológus az orbáncfű táplálékkiegészítő veszélyeire is figyelmeztetett

A kardiológus az orbáncfű táplálékkiegészítő veszélyeire is figyelmeztetett

Kedélyjavító táplálékkiegészítőként fogyasztják sokan az orbáncfűkivonatot. Viszont a kardiológus szerint nagyon sok gyógyszerrel keresztreakcióba léphet, veszélyes mellékhatásokat előidézve. Szívritmuszavar, krónikus szívelégtelenség kezelésére felírt szerek mellett sem célszerű szedni a táplálékkiegészítőt, mivel csökkentheti a gyógyszerek hatását.

4. A keserűnarancs-kivonat szívritmuszavart okozhat

A keserű narancs táplálékkiegészítőt is csak orvosi felügyelet mellett lenne szabad szednünk a kardiológus szerint

A keserű narancs táplálékkiegészítőt is csak orvosi felügyelet mellett lenne szabad szednünk a kardiológus szerint

Sevillai narancs néven is ismert a keserű narancs, mely Ázsiában őshonos citrusféle. Súlycsökkentésre használják leggyakrabban kivonatát, mivel fokozza a szervezet zsírégető képességét. Ám még egészséges embereknél is előidézhet a kardiológus szerint veszélyes szívproblémákat. Szívritmuszavart, szapora pulzust és hirtelen vérnyomás-emelkedést válthat ki, ha a táplálékkiegészítőt túl nagy mennyiségben vesszük be.

Forrás: Insider, fotó: Unsplash