Ez a fűszer segíthet megelőzni a szívinfarktust a kardiológus szerint

2023. június 27.
Az orvosok 5 olyan fűszert is megneveztek, amit ők maguk is minden nap fogyasztanak. Ezek magas antioxidáns tartalmuknak köszönhetően segítenek a szív egészségének megőrzésében, vagy éppen azért hasznosak, mert kevesebb sót és cukrot kell tennünk az ételeinkbe mellettük.
Ez a fűszer segíthet megelőzni a szívinfarktust a kardiológus szerint
  • A kardiológusok szerint bátrabbnak kellen lennünk a fűszerekkel, mert segíthetnek megőrizni a szívünk egészségét.
  • A sós és édes ételeknél egyaránt többféle többféle fűszert kellene használnunk. 
  • A fűszerek antioxidáns tartalma nagyon magas, ezért segítik a szervezet harcát a szabad gyökök ellen, melyek krónikus gyulladásokat válthatnak ki.

Akár almáspitét sütünk, esetleg egy tál zabkását akarunk feldobni, vagy éppen főzeléket, leveset készítünk, a fűszerek nagyon fontos hozzávalók. Nem csak az ízük miatt. 

„A fűszerek antioxidáns tartalma nagyon magas, ezért segítik a szervezet harcát a szabad gyökök ellen, melyek krónikus gyulladásokat válthatnak ki – magyarázta Dr. Elizabeth Klodas kardiológus, a szívbetegségek megelőzésének specialistája. – A szív egészségéhez ez azért is fontos, mert az antioxidánsok csökkentik a vér koleszterinszintjét is és megakadályozzák a plakkok képződését, ami a szívinfarktushoz vezethetne.”

Hogyan segítik a fűszerek a szív egészségét?

„Az antioxidáns tartalom és a gyulladáscsökkentő hatás mellett azért is fontosak a fűszerek, mert az ételek ízét anélkül javítják, hogy több sót vagy cukrot kellene hozzá tennünk – mondta Dr. Nieca Goldberg, a New York Egyetem Grossman Orvostudományi Karának kardiológia professzora. – A só növelheti a vérnyomást és ronthatja a szívbetegségek tüneteit. A cukor hízáshoz és a vércukorszint emelkedéséhez vezethet, ami a szív egészségére is kihat.”

Melyek a legjobb fűszerek a szívnek?

Használjuk bátrabban a fűszereket a szív egészségének megőrzéséhez

Használjuk bátrabban a fűszereket a szív egészségének megőrzéséhez

A kardiológusok elárulták, melyik az az öt fűszer, ami kifejezetten erősíti a szívet és jó hatással van az egészségére. 

  1. Fahéj – segít a vércukorszint szabályozásában, de jó hatással van a koleszterinszintre is.
  2. Kömény – olyan növényi hatóanyagokat tartalmaz, melyek csökkentik a gyulladást a szervezetben, így segítik a szív egészségének megőrzését.
  3. Fokhagyma – régóta tudjuk, hogy javítja az erek rugalmasságát és csökkenti a rossz koleszterin szintjét a vérben, így segíti a szív egészségének megőrzését, a vérnyomás csökkentését.
  4. Gyömbér – a friss gyömbér az, ami igazán jó hatással van a szív egészségére gyulladáscsökkentő hatóanyagai révén.
  5. Pirospaprika – magas A-vitamin tartalma miatt javasolják a kardiológusok a paprikát, emellett az élénkpiros színét adó pigmentek nagy mennyiségben tartalmaznak antioxidánsokat, melyek segítenek a rossz koleszterin szintjének csökkentésében is.

A kardiológusok azt is hozzá tették, mindig konzultáljunk az orvosunkkal, mielőtt egy új fűszert szeretnénk rendszeresen fogyasztani. A gyógyszereink felszívódását, hatásmechanizmusát befolyásolhatják bizonyos fűszerek. 

Forrás: Huffington Post, fotó: Unsplash