5 egészségtelen étel, amit kifejezetten ajánlott ennünk a szívünk egészségéért

2024. április 27.
Hogy bonyolítsuk a helyzetet, bizonyos egészségtelennek bélyegzett ételeket kifejezetten ajánlott fogyasztanunk a kardiológus szerint. A szívünk egészségéhez például ezekre kifejezetten szükség van.
Egészségtelen étel szív egészség
  • Nem csak az omega-3 zsírsav fontos a szívünk egészségéért.
  • Vannak olyan gyakran egészségtelennek nevezett ételek, melyek a szívbetegségek kockázatát határozottan csökkentik.
  • A szívünk egészsége miatt jobb, ha nem zárjuk ki az étrendünkből a szénhidrátokat!

Azt már tudjuk régóta – és számos kutatás is bizonyította –, hogy a szívbetegségek kialakulásában az életmód sokkal többet számít, mint az öröklött hajlam. Ebbe nem csak az tartozik bele, hogy mennyit mozgunk, dohányzunk, fogyasztunk-e alkoholt és van-e magas vérnyomásunk. Az, hogy mit eszünk, kulcsfontosságú a szívünk egészségére nézve.

A kardiológus szerint nem szabad bedőlni bizonyos ételek megbélyegzésének. A wellness influenszerek a közösségi oldalakon nagyon könnyen rásütik egész tápanyagcsoportokra, hogy mennyire károsak. Az igazság az, hogy egy sor egészségtelennek tartott étel kifejezetten fontos a szívünk egészsége szempontjából.

Ez az 5 egészségtelen étel jót tesz a szívünknek

1. Elegendő szénhidrát

A kardiológusok nem győzik hangsúlyozni: a szénhidrátok fogyasztása nem tesz rosszat a szívünk egészségének. Sőt, egy 2020–2025 között végzett követéses vizsgálatból az rajzolódott ki, hogy kifejezetten ajánlott a napi kalóriabevitel 45-65 százalékát szénhidrátban elfogyasztani. Ez nagyjából 225-325 grammot jelent. 

A szívünk számára egészséges szénhidrátok találhatók az alábbi ételekben:

  • Teljes értékű gabona
  • Gyümölcsök
  • Zöldségek
  • Bab
  • lencse

Az a jó ezekben a szívet védő szénhidrátokban, hogy a napi rostbevitel növeléséhez is hozzájárulnak.

2. Kell a cukor a szív egészségéhez

Ma már odáig jutottunk, hogy lassan próbáljuk mindenből száműzni a cukrot, és édesítőszerrel helyettesíteni. Pedig a cukor a szívünk szempontjából sokkal egészségesebb. A kardiológus itt főleg az élelmiszerek természetes cukortartalmára gondol, ami a gyümölcsökben, zöldségekben és tejtermékekben megtalálható.

3. Együnk fehérjét (és húst is)

Egészségtelen ételnek tartják sokan, pedig a hús is fontos a szív egészségéhez

Egészségtelen ételnek tartják sokan, pedig a hús is fontos a szív egészségéhez

A növényi étrend egészséges. De érdemes megfontolnunk egy növényközpontú étrendet inkább a szívünk egészsége érdekében. Ez azt jelenti, hogy ugyan javarészt növényi eredetű ételeket eszünk, de nem zárjuk ki teljesen az állati fehérjét sem. A zsíros halak (lazac, makréla, hering, szardínia stb.), sovány húsok és szárnyasok például kifejezetten segítik a szív egészségének megőrzését.

4. Válasszuk a teljes zsírtartalmú ételeket

Ahogy a szénhidrátot és cukrot, úgy a zsírt is sokan próbálják minél jobban száműzni az ételeikből. Pedig nagyon fontos makrotápanyag. Nem csak bizonyos vitaminok felszívódásához van zsírra szükségünk, de a hormonális egyensúly, a hőháztartás szabályozásához és a sejtek működéséhez is elengedhetetlen. 

Persze zsír és zsír között is nagy különbség van. A szaturált zsír (ami a finomított élelmiszerekben megtalálható leggyakrabban, vörös húsokban, vajban stb.) feldolgozása nehezebb a szervezetünk számára, így növeli a koleszterinszintet és a szív- és érrendszeri betegségek esélyét. Viszont akinek alapvetően egészséges a koleszterinszintje, mindenképp javasolt fogyasztani a szíve egészsége érdekében is ezekből az élelmiszerekből mértékkel.

5. Főzzünk magolajokkal

Egy korábbi kutatás miatt gondolták azt, hogy a növényi olajakban található linolsav növeli a szervezet gyulladásra való hajlamát. Az igazság az, hogy a krónikus gyulladásra való hajlamra nincs hatással ez az omega-6 típusú zsírsav, a testünk természetes akut gyulladásos válaszát erősíti csak fel például valamilyen sérülés esetén, mint az égés vagy vágás.

A friss kutatások tehát kifejezetten javasolják, hogy minél változatosabb olajokat használjunk a szívünk egészsége érdekében az ételeinknél.

Forrás: Eating Well, fotó: Getty Images, Unsplash