Ezt a 4 ételt eszi a kardiológus a szív egészségéért

2023. június 08.
A táplálkozásunkkal rengeteget tehetünk szívünk és érrendszerünk egészségének megőrzéséért. Dr. Elizabeth Klodas kardiológus most megosztott négy fogást, amiért nemcsak a gyomrunk, de a szívünk is hálás lesz majd.
  • Szívünk egészségéért sok zöldséget, gyümölcsöt és tengeri halat érdemes fogyasztanunk.
  • Dr. Elizabeth Klodas kardiológus főként zöldségeket és sovány húsokat eszik, de mindezt finom és változatos formában.
  • Az orvos most megosztott négy fogást, amik rendszeresen előkerülnek nála vacsoraidőben.

Azt már tudjuk, hogy az egészséges étrend változatos, sok zöldséget és gyümölcsöt tartalmaz, és hogy rendszeresen előfordulnak benne a tápanyagokban és jó zsírokban gazdag olajos magvak és tengeri halak. De pontosan milyen fogásokat érdemes az asztalra tennünk, ha szeretnénk megőrizni szívünk és érrendszerünk egészségét? Dr. Elizabeth Klodas kardiológus az Insidernek elárulta, melyik az a négy fogás, amit rendszeresen fogyaszt szíve egészségéért.

1. Mindennel megpakolt saláta

Klodas egyik kedvenc szívbarát fogása a minden földi jóval megrakott saláta. Pontos recept nincs, hiszen az orvos mindig olyan zöldségeket rak bele, amiket éppen a hűtőben talál – legyen szó spenótról, répáról, brokkoliról vagy cukkiniről. Hogy még több antioxidáns kerüljön bele, bogyós gyümölcsökkel is felturbózza, a fehérjeforrást pedig csicseriborsóval adja hozzá. Dressingnek semmiképpen nem zsíros, majonézes vagy joghurtos öntetet készít, csak egy kis fehérborecettel és citrommal frissített olívaolajat löttyint a salátára. A kutatások szerint a vegán étkezés csökkenti a szívinfarktus és a stroke kockázatát, illetve csökkenti a koleszterinszintet, így mindenképpen érdemes lehet növényi fogások után nyúlni.

2. Lazac zöldségekkel

A kardiológus másik tuti receptje a sült lazac zöldségkörettel. Ebben az ízletes, elegáns fogásban minden megvan, amire a szívünknek szüksége lehet: Omega-3 zsírsavak a lazacban és rengeteg vitamin és tápanyag a zöldségekben. A tengeri halak fogyasztása a mediterrán diéta egyik központi eleme, ami pedig közismerten hozzájárulhat a szív- és érrendszeri megbetegedések kockázatának csökkentéséhez.

3. Paradicsomos-garnélás sült tészta

Méghogy a comfort food nem lehet szívbarát! Klodas egyik gyors megoldást kínáló vacsorakedvence a garnélával és paradicsommal készült sült tészta, amihez azonban szigorúan a szívet kímélő teljes kiőrlésű tésztát használ. Ez az étel nemcsak rendkívül finom és különleges, de szerencsére kifejezetten egészséges is.

4. Csirkechili

Amikor vacsorapartit kell adnia, Klodas is szívesen nyúl klasszikus, kedvelt fogásokhoz. Kardiológusként azonban tisztában van vele, hogy a vörös húsok fogyasztását érdemes mérsékelni a szív- és érrendszer épségének megőrzéséért. Az orvos ezért gyakran cseréli csirkére a marhahúst az ismert receptekben – így lett az egyik kedvenc étele a darált csirkéből, sok zöldséggel készített csirkechili is.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images