Műveltségi kvíz: a régi leírás alapján hány élőlényt találsz el?

2024. július 03.
Némelyik régi leírás egy-egy élőlényről pont olyan vad, mint maga az állat. De vajon egy műveltségi kvízben kitaláljuk, milyen állatra gondolhatott a természettudós vagy utazó, aki megpróbálta elmondani, leírni, hogy nézett ki egy-egy élőlény, amit útja során látott? Hány jó válaszunk lesz a kvízen?
Műveltségi kvíz élővilág
  • Nem mondjuk, hogy könnyű leírni egy élőlény kinézetét valakinek, aki sosem látta.
  • Vajon egy műveltségi kvízben eltaláljuk, a régi leírás szerzője milyen állatot láthatott?
  • Hány jó válaszunk lesz az élővilággal kapcsolatos műveltségi kvízen?

Amikor a természettudósok és utazók először vágtak neki a távoli tájaknak, egy sor új és ismeretlen élőlénnyel találkoztak. Mikor hazatértek, próbálták elmesélni, leírni, milyen fura szerzetekkel ismerkedtek meg útközben. De vajon egy műveltségi kvízben az érzékletes és megmosolyogtató leírások alapján ki tudjuk találni, az élővilág milyen kreatúrájára gondolhattak?

Felfedezők és az ismeretlen élőlények

Amikor Dr. John Francis Gemelli Careri felfedező a Fülöp-szigeteken először látott krokodilt az 1600-as évek végén, megfigyelte, hogy a félelmetes hüllőnek nincs hol távozzon a széklete. „A krokodiloknak nincs hol távozzon az ürülékük” – írta.

Nyilvánvaló, hogy Dr. Carerinek azért kellett további kutatásokat végeznie, míg megtudta, mi a valóságos helyzet. De egy olyan korban, amikor még se internet, de még fotográfia sem állt rendelkezésre, egy egzotikus élőlény leírása nehéz feladat volt, mikor a másik ember csupán a képzeletében hívhatta elő az adott állat képét. 

Az egyik legkorábbi állatokkal kapcsolatos tudományos munka a Condrad Gessner által 1551–58 között készített Historiae animalium. Sokszor hivatkozott természettudományos alapmű vált belőle. Ugyanakkor Gessner még mitikus lények leírását is közli benne, mint a sokfejű hidra vagy az unikornis.

Ma már tudjuk, hogy unikornisok nincsenek, legfeljebb narválok, de vajon rájövünk a régi leírások alapján ma hogyan nevezzük ezeket az élőlényeket? Hány jó válaszunk lesz a műveltségi kvízben?

Töltsük ki a műveltségi kvízt!

Az élővilággal kapcsolatos műveltségi kvízben tíz állat régi leírását olvashatjuk a kérdésekben. Mindegyik kérdés után három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hányat találunk el?

Kitalálod, melyik állat a régi leírás alapján?

Műveltségi kvíz élővilág

A ma ismert állatokat már az ókorban is felfedezték, leírták, bár még nem biztos, hogy azt a nevet kapták, amit ma. Eltaláljuk, melyik állatról van szó a régi leírásokban?

Fotó: Getty Images, Unsplash