Műveltségi kvíz: vajon tudod, hogy növény vagy állat neve?

2024. május 13.
Többek között azért is szerettük mindig Sir David Attenborough természetfilmjeit és könyveit, mert egészen furcsa élőlényekkel ismerkedhettünk meg. A legújabb műveltségi kvízünkben most egy sor igazán különös állat- és növénynevet mutatunk. A feladatunk az, hogy eldöntsük, vajon milyen élőlényről van szó. Hány jó válaszunk lesz a kvízen?
Műveltségi kvíz élővilág
  • Az élővilág tele van különös állatokkal, nem csak a kinézetük, de a nevük is roppant furcsa néha.
  • A műveltségi kvízben most élőlények nevét mutatjuk, döntsük el, növényről vagy állatról van-e szó.
  • Hány jó válaszunk lesz a kvízen?

Van kedvenc furcsa nevű vagy kinézetű állatunk? Lehet, hogy most megtaláljuk a legújabb műveltségi kvíz kérdései között ezt is. Vajon sikerül mind a tíz élőlény nevéről megmondanunk, milyen állatról vagy növényről van szó?

Az élővilág különös teremtményei

Sir David Attenborough rengeteg különös teremtményt mutatott be természetfilmjeiben az évtizedek során. Ahogy a műveltségi kvízünkben, így a természetfilmekben is felbukkannak a különös élőlények. Mutatjuk az állatvilág tíz rekorderét, mielőtt kitöltenénk a kvízt!

1. Leggyorsabb állatok

A kutyafajták közül az agár a leggyorsabb, akár 67 km/h-val is képes rohanni. Ám még ez is messze elmarad a gepárd sebességétől, ami 95-110 km/h-val tud futni a zsákmány után. A leggyorsabb élőlény a világon azonban egy hal. A fekete nyársorrú hal 130 km/h-val képes szelni a vizet.

2. Leglassabb állat

Valószínűleg mindenki tudja, hogy a lajhár a leglassabb az állatvilágban. Azt már kevesebben, hogy a szőre is gyakran bepenészesedik a mozgás hiánya miatt. A lajhár 250 métert képes óránként megtenni.

3. Legnagyobb emlősök

A kék bálna a világon a legnagyobb emlősállat. Akár 35 méter hosszú és 130 tonnás is lehet. A szárazföldi emlősök közül az afrikai elefánt a legnagyobb. 4 méter és 12,2 tonna a legnagyobb példányok mérete.

4. Legnagyobb rovar

Kevesen akarnak találkozni a világ legnagyobb rovarával, pedig alapvetően ártalmatlan. A botsáska hossza akár az 56 centimétert is elérheti.

5. A világ legkisebb madara

A méhkolibri a világ legapróbb madara. Súlya csupán 2 gramm, hossza nagyon ritkán éri el a 6 centimétert is.

Töltsük ki a műveltségi kvízt az élővilágról!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a műveltségi kvíz élővilággal kapcsolatos kérdéseivel. Tíz állat- vagy növénynevet mutatunk, ezekről kell megmondanunk, vajon melyikről van szó. Hány helyes válaszunk lesz a kvízen?

Tudod, hogy állat vagy növény neve?

Műveltségi kvíz élővilág

Az állat- és növényvilág tele van viccesebbnél viccesebb nevű élőlényekkel. De vajon tudjuk, hogy melyikről van szó? Hány jó válaszunk lesz a kvízen?

Fotó: Unsplash