Ez az 5 legdurvább fiúnév, amivel biztos kiszúrsz a gyerekeddel

2023. január 20.
Kolbásznak ugyan továbbra sem lehet elnevezni a gyerekünket, ám bőven vannak olyan nevek, melyekkel kiszúrhat a szülő a fiával, ha úgy dönt, valami nagyon egyedi és különleges nevet akar adni gyermekének.
Neveznéd Vérbulcsúnak a fiadat?
  • 2022-ben is elképesztő nevek engedélyezéséért fordultak a Nyelvtudományi Kutatóközponthoz. Volt, aki Kolbásznak nevezte volna fiát.
  • Szép számmal akadnak olyan hivatalosan adható keresztnevek már most is, melyekkel jó eséllyel kiszúrnak a szülők gyermekükkel.
  • Vérbulcsú nevet például az elmúlt években senki sem adott a fiának. Ami nem annyira meglepő.

Amikor kiderült, hogy fiam lesz, nagyon büszke voltam arra az ötletemre, hogy ha Csák Norisz lesz a keresztneve, akkor ő lehet a magyar Chuck Norris. Persze nem ezt a nevet kapta. De akkor jöttem rá, mennyi olyan teljesen elképesztő keresztnevet adhatnának az emberek a gyereküknek, amivel garantáltan kiszúrnának vele. 

Vannak, akiknek a már meglévő névválaszték sem elég. Ők voltak azok, akik 2022-ben megpróbálták keresztülvinni a Nyelvtudományi Kutatóközponton, hogy engedélyezzék például a Kolbász, a Zé vagy a Hubadúr nevet. Mondanunk sem kell, hogy ez nem sikerült. Talán vigaszt jelent számukra, hogy ha elhatározták, mindenképp tönkreteszik fiuk iskolás éveit, választhatják például a  Vérbulcsú nevet neki. 

Vérbulcsú, a titokzatos

Erről a névről csak annyit tudunk, hogy egy régi magyar eredetű keresztnév. A Magyar Keresztnevek Tára  sem ismeri a név jelentését, de gyanítható, hogy a Bulcsúval rokon. Erősen vitatják, hogy köze lenne a búcsú vagy bocsát szavakhoz. Inkább a 10. századi magyar vezér nevéből származik. Ha valami extrém ritka fiúnevet keresünk, Vérbulcsúként a gyermekét a 2000-es években nem anyakönyveztette senki a KSH adatbázisa szerint.

Vulkán, a görög isten

Ha Vulkán lehet a fiunk, Kolbász miért nem?! Azért, mert a Vulkán nem a tűzhányók nevéből ered, hanem Vulcanus ókori római istenéből. Ezek után már nem is meglepő, hogy a jelentése tűz, láng. Bár karakteres névről van szó, nem sok Kovács Vulkán lenne az iskolában, ha ezt a nevet akarnánk adni a gyerekünknek.

Szókratész, a bölcs

Már babaként olyan bölcsnek tűnt a gyerekünk? Elnevezhetjük akár Szókratésznek is

Már babaként olyan bölcsnek tűnt a gyerekünk? Elnevezhetjük akár Szókratésznek is

Valószínűleg senkit sem lep meg, hogy a Szókratész név az ókori görög filozófus és bölcs után lett anyakönyvezhető fiú keresztnév. Az már meglepőbb, hogy az 1990-es években még volt olyan, akit a szülei így neveztek el. A 2000-es években azonban már a Bencék és Máték lenyomták az ókori bölcseket és császárokat. Nemcsak Szókratésznak, de Trajánusznak sem nevezte el senki a fiát.

Volfrám, a kémiarajongó apák fia

Nem a volfram nevű fémes elem nevéből ered a Volfrám keresztnév. Valójában germán eredetű, jelentése farkas és holló. Ha szeretjük a kémiát, ugyanakkor misztikus nevet akarunk a fiunknak, mindenképp nevezzük Volfrámnak. Hacsak meg nem kegyelmezünk a gyerekünknek.

Tenger, az álmodozó szülők gyereke

Felmerül a kérdés: ha Tengernek nevezheti valaki a gyerekét, miért nem engedélyezte 2022-ben a Magyar Nyelvtudományi Kutatóközpont a Felhő vagy Tisza neveket? Erre csak a neveket engedélyező bizottság tagjai tudnának biztos választ adni. Viszont ha jelezni akarjuk, hogy a fiunk a horvátországi nyaraláson fogant, legalább van rá lehetőségünk. Ellentétben azokkal, akiknek a Tiszánál volt a nászútjuk.

Fotó: Unsplash