Fiúnevek C betűvel: a legritkább magyar férfi keresztnevek

2024. június 25.
A C az egyik olyan betű a magyar nyelvben, mellyel nagyon kevés fiúnév kezdődik. Viszont ha igazán ritka nevet akarunk adni a gyermekünknek, érdemes megnéznünk, melyek ezek a C betűs fiúnevek.
Fiúnevek c-betűvel
  • Összesen 9 fiúnév kezdődik C betűvel a magyar nyelvben.
  • Melyik a kedvencünk a C betűs fiúnevek közül?
  • Valószínűleg akad olyan férfi keresztnév is a C betűvel kezdődők között, amiről még nem is hallottunk.

Nagyon kevés és nagyon ritka az a férfi keresztnév, amelyik C betűvel kezdődik. Viszont egészen különleges jelentése van ezeknek a C betűs fiúneveknek. Érdemes tehát fontolóra vennünk ezeket a keresztneveket is, amikor névadásra készülünk.

A C betűs fiúnevek jelentése

1. Cecilián

A női Cecília párja, ám sokkal ritkább, mint a női változata. A latin eredetű fiúnév a Ceacilianus név rövidülése, aminek a jelentése: a Caecilius nemzetséghez tartozó. A név a latin caecus szóból származik, aminek a jelentése vak. Külföldön gyakoribb, mint Magyarországon, ám inkább a rövidebb, Cecil formája.

2. Celesztin

Szintén latin eredetű C betűs fiúnév a Celesztin, ám ennek jelentése sokkal magasztosabb, mint a Ceciliáné: égi, mennyei. Nagyon ritka férfi keresztnév, leginkább egyházi körökben használatos.

3. Cézár

A harmadik latin eredetű C betűs fiúnév a Cézár, mely a Ceciliánhoz hasonlóan egy nemzetségnévből – Caesar – származik. Jelentése: dús hajú.

4. Ciceró

Valószínűleg mindenki emlékszik történelmi tanulmányaiból a híres római államférfire, Ciceróra. Ez a név is nemzetségnévből önállósult keresztnévként. Jelentése: borsó.

5. Ciprián

A C betűs férfi keresztnevek között is többségben vannak a latin eredetűek. Ilyen a Ciprián is, melynek jelentése eredetileg az, hogy ciprusi.

6. Cirill

Görög eredetű – de szláv nyelvterületen a görögkeleti vallás miatt sokkal elterjedtebb – a Cirill név. Létezik egy K betűvel kezdődő névváltozata is a magyarban, a Kirill. A C betűs fiúnév jelentése: az Úrhoz tartozó, Istennek szentelt.

7. Cirják vagy Cirjék

A Cirják görög eredetű férfinév, melynek latin változata került át a nyelvünkbe. Ennek egy magyarosodottabb változata lett a Cirjék. A C betűvel kezdődő fiúnevek jelentése: úri, az uralkodóhoz tartozó.

8. Círus

Igazán uralkodó férfi keresztnév a Círus, mely a legendás perzsa király, II. Kurus nevének magyarosodott változata. Jelentése: uralkodó, Nap vagy pásztor.

Fotó: Getty Images, Unsplash