Matek kvíz: meglesz a 7 pont a villámkérdéseken?

2024. július 29.
Ideje, hogy felfrissítsük az agyunkat a rémesen egyszerű matematikai kérdésekkel. Ahogy azonban látjuk majd a matek kvízben, hiába tűnnek könnyűnek az általános iskolásoknak is megoldható feladványok, biztosan megizzasztanak majd!
Matematika kvíz
  • Hány jó válaszunk lesz a matek kvízen?
  • Tíz kérdésre kell válaszolnunk, vajon meglesz a 7 pont a matek kvízen?
  • Általános iskolások is játszi könnyedséggel megoldanák a matek kvízt, de nekünk is sikerül?

A matematikai fejtörők remekül megdolgoztatják az agyunkat, felfrissítik a gondolkodásunkat a nyári szünet közepén. Vajon hány kérdésre tudunk helyesen válaszolni a tízből a legújabb matek kvízben?

Híres matematikusok a történelemből

A matematika történetében számos kiemelkedő matematikus járult hozzá jelentős mértékben a tudomány fejlődéséhez. Az öt legnagyobb hatású matematikus közül sokan megalapozták vagy forradalmasították az általunk ismert matematikai elméleteket és módszereket

1. Euklidész (i.e. 300 körül):

Euklidész az ókori Görögország egyik legjelentősebb matematikusa, akit gyakran neveznek a „geometria atyjának”. Az ő munkája, az Elemek az egyik legbefolyásosabb matematikai mű, amely évszázadokon át meghatározta a geometria oktatását.

2. Isaac Newton (1643–1727):

Newton angol matematikus és fizikus, aki a klasszikus mechanika alapjait fektette le. Társszerzőként Gottfried Wilhelm Leibniz mellett ő fejlesztette ki a differenciál- és integrálszámítást, amely alapvető fontosságú az analízisben és a modern tudományban.

3. Carl Friedrich Gauss (1777–1855):

Gauss német matematikus, aki széles körű munkásságával a matematika szinte minden területén maradandó nyomot hagyott. Jelentős eredményeket ért el többek között a számelmélet, az algebra, a statisztika és a geometria területén is.

4. Leonhard Euler (1707–1783):

Euler svájci matematikus, akinek a munkássága kiterjedt a matematika számos területére, beleértve a topológiát, a gráfelméletet, a kalkulust és a fizikai matematikát. Több mint 800 publikációja révén óriási hatást gyakorolt a matematika fejlődésére.

5. Henri Poincaré (1854–1912):

Poincaré francia matematikus és fizikus, aki a modern topológia és a dinamikai rendszerek elméletének egyik megalapítója. Munkássága alapvető volt a káoszelmélet fejlődésében, és hatása a matematika és a fizika számos ágában érzékelhető.

A matek kvízben természetesen nem kell bonyolult matematikai kérdésekre válaszolnunk, ám még így is fejtörést okozhatnak a feladványok.

Töltsük ki a matek kvízt!

Tíz egyszerű matematikai kérdésre kell a kvízben jó választ adnunk. Mindegyik kérdés után három lehetőség közül kell azt megjelölnünk, amelyik szerintünk a helyes válasz. Hány pontot érünk el a matek kvízen?

A villámgyors matek kvízen hány pontot szerzünk?

Matek kvíz

Ezeket a matematika kérdéseket egy általános iskolás is meg tudja válaszolni. De vajon nekünk hányat sikerül eltalálnunk a tízből?

Fotó: Getty Images