Műveltségi kvíz: tudunk válaszolni a becsapós kérdésekre is?

2024. június 05.
Ismét egy olyan műveltségi kvíz, aminél sosem tudhatjuk, mi lesz a következő kérdés. Vajon tudunk válaszolni az igazán csalafinta feladványokra is? Hány pontot érünk el a kvízen?
Műveltségi kvíz
  • A műveltségi kvíz becsapós kérdései igazán feladják a leckét!
  • Csak az emberek 5 százaléka tud válaszolni legalább 8 kérdésre a legújabb műveltségi kvízben.
  • Hány pontot érünk el a kvízen?

Vajon jobb eredményt érünk el, mint a legutóbbi műveltségi kvízen? Ne bízzuk el magunkat, mert igazán becsapós kérdések is akadnak a 10 feladvány között. Vajon hány pontot érünk el a legújabb műveltségi kvízen?

A magyar műveltség alapjai

Sokan formálták a magyar kultúrát, ám vannak olyan kiemelkedő személyiségek, akik jelentősen hozzájárultak a magyar műveltség, tudomány és kultúra kialakulásához.

1. Széchenyi István (1791–1860)

Politikus, író, a „legnagyobb magyar”. Széchenyi jelentős szerepet játszott a magyar reformkorban, támogatta a Lánchíd megépítését, és számos fejlesztést indított el a magyar gazdaság és infrastruktúra terén.

2. Eötvös Loránd (1848–1919)

Fizikus, politikus, az Eötvös-inga feltalálója. Eötvös Loránd jelentős tudományos munkát végzett a gravitáció terén, és nevét viseli a budapesti Eötvös Loránd Tudományegyetem.

3. Kodály Zoltán (1882–1967)

Zeneszerző, zenepedagógus, népzenekutató. A Kodály-módszer kifejlesztője, amely világszerte ismert és elismert zenei nevelési módszer.

4. Bartók Béla (1881–1945)

Zeneszerző, zongoraművész, népzenekutató. Bartók a 20. századi zene egyik legfontosabb alakja, és jelentős munkát végzett a magyar népzene gyűjtésében és feldolgozásában.

5. Szent-Györgyi Albert (1893–1986)

Orvos, biokémikus, a C-vitamin felfedezője és a Nobel-díj nyertese. Szent-Györgyi jelentős eredményeket ért el az orvostudomány területén.

6. József Attila (1905–1937)

Költő, a 20. századi magyar irodalom egyik legnagyobb alakja. Versei máig meghatározóak a magyar irodalomban.

7. Weöres Sándor (1913–1989)

Költő, író, műfordító. Weöres munkássága széles spektrumot ölel fel, versei, fordításai és prózai művei egyaránt jelentősek.

8. Kőrösi Csoma Sándor (1784–1842)

Nyelvész, a tibetológia megalapítója. Kőrösi Csoma Sándor jelentős munkát végzett a tibeti nyelv és kultúra kutatásában.

Mindannyian a műveltség és kultúra különböző területein tevékenykedtek, ám közös bennük, hogy nagy hatással voltak a magyar és a nemzetközi tudományos, művészeti és kulturális életre. De vajon egy műveltségi kvízben is tudunk válaszolni a velük és munkásságukkal kapcsolatos kérdésekre?

Töltsük ki a műveltségi kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a műveltségi kvízzel. Tíz kérdést kapunk, mindegyiknél három válaszlehetőség közül kell kiválasztanunk azt, amelyik szerintünk a helyes. Hány jó válaszunk lesz a műveltségi kvízben?

A műveltségi kvíz ezúttal sem fog ki rajtad?

Történelmi kvíz

Vajon emlékszünk még azokra az iskolai órákra, amikor ezekről az eseményekről tanultunk? Hány jó válaszunk lesz a kvízen?

Fotó: Unsplash, Getty Images