10-ből 8 ember nem tudja megoldani ezt a logikai feladványt

2023. november 27.
Az alábbi feladvány megoldásához nem pusztán matematikai tudásunkat, de logikánkat is be kell vetnünk. De előre szólunk, csak kivételesen magas intelligenciával lehet megfejteni.

Készen állsz egy újabb izzasztó fejtörőre? Az interneten méltán népszerű feladványok különböző kognitív képességeinket tesztelik: hol a figyelmünket, hol logikánkat, hol egyszerűen „józan paraszti eszünket” kell bevetnünk a megfejtéshez. Az alábbi fejtörő első ránézésre talán bonyolult matematikai feladványnak tűnhet, de valójában csak a legalapvetőbb műveletekkel kell tisztában lennünk a megoldásához. Ez persze korántsem jelenti azt, hogy egyszerű a kihívás: ahhoz, hogy megfejtsük, milyen számokat takarnak a szimbólumok, keményen meg kell dolgoztatnunk logikai képességeinket – nem is csoda, hogy 10-ből csupán 8 ember jön rá a jó válaszra.

Figyeld meg alaposan az alábbi feladványt, és nézd meg, te benne vagy-e a kivételes intelligenciával bíró kisebbségben!

Mi lehet a művelet eredménye?

A karácsony közeledésére való tekintettel ebben a fejtörőben a számokat kis ünnepi szimbólumok rejtik, a mi feladatunk pedig az, hogy kitaláljuk, mi lehet az utolsó művelet eredménye. Ehhez persze meg kell tudnunk, hogy az egyes szimbólumok pontosan milyen számokat helyettesítenek. Nyugodtan vegyünk magunk elé papírt és ceruzát, és kezdjük el lejegyezni gondolatmenetünket: ha megvannak a számok, már csak egy egyszerű összeadást kell elvégeznünk, és meg is kapjuk az eredményt.

Készen állsz? Mutatjuk a feladványt!

Ha szeretnéd ellenőrizni a megoldásodat, vagy csak megnéznéd, mi volt a helyes megfejtés, görgess lejjebb!

.

.

.

 

 

 

 

 

 

 

Cukorbot, plusz boros pohár, plusz hópihe…

Reméljük, nem vert le a víz a gimis matekórák emlékétől, és sikerült megfejteni a helyes választ. A hópihe mögött megbújó számot valószínűleg nem volt nehéz megfejteni, hiszen három hópihe összege épp 30, vagyis a hópihe a 10-es számot takarja. A második művelethez már felhasználhatjuk ezt az információt, így deríthetjük ki a cukorbot által rejtett számot, majd végül a boros pohár értékét is. Mutatjuk is fejtörő megfejtését, és a helyes összeget is! 

Sikerült megadnod a helyes választ? Amennyiben igen, gratulálunk, valóban kivételes intelligenciával rendelkezel! Ha tetszett a feladvány, próbáld ki ezt az agyafúrt fejtörőt is, ahol egy város sziluettjét kell azonosítanunk – de figyelmeztetünk, magasan funkcionáló agyra lesz szükség hozzá.

Forrás: BrightSide