Irodalmi földrajz kvíz: sikerül elérned a 7 pontot?

2024. május 31.
Nagyon izgalmas feladat, hogy irodalmi művek helyszíneit találjuk ki a legújabb földrajzi kvízben. Mesebeli és valódi helyszínekre kérdezünk rá a kvízben. Vajon hány jó válaszunk lesz?
Irodalmi földrajz kvíz
  • A magyar irodalom nem csak valódi helyszínekre kalauzolja el az olvasót.
  • A legújabb földrajzi kvízben irodalmi művek helyszíneivel kapcsolatos kérdésekre kell jól válaszolnunk.
  • Hány pontot érünk el az irodalmi földrajz kvízen?

Igazi kihívás a legújabb földrajzi kvízünk, melyben magyar irodalmi művek helyszíneivel kapcsolatos kérdéseket kapunk. De vajon tudjuk, hogy valódi vagy kitalált helyszíneken játszódtak egyes művek? És emlékszünk a klasszikus magyar regények helyszíneire? Hány jó válaszunk lesz az irodalmi földrajz kvízen?

Az első magyar regény helyszíne

1. Gyöngyösi István: Árgirus históriája

Az első magyar verses regény Gyöngyösi István Árgirus históriája című műve. Eredetileg az Argirus királyfi története címmel ismerték. Ez egy mesés, fantasztikus történet, amely a középkor végén és a reneszánsz kezdetén íródott. A regény helyszíne nem egy konkrét földrajzi hely Magyarországon, hanem egy képzeletbeli, mesebeli világ, ahol a főhős, Árgirus királyfi különböző kalandokba keveredik.

Ez a történet több különböző helyszínt is bejár, például varázslatos erdőket, távoli királyságokat és különböző misztikus helyeket. A regény nem egy valós, földrajzilag meghatározott helyszínen játszódik, hanem inkább egy olyan világban, amely tele van csodás és mesés elemekkel.

2. Dugonics András: Etelka

Az első valódi magyar regényt Dugonics András írta 1788-ban. Az Etelka azért különleges, mert ez teljesen magyar nyelven íródott. Története a honfoglalás korában, a Kárpát-medence területén játszódik. A regény cselekménye főleg a mai Magyarország, Erdély és a környező területek tájain bontakozik ki, amelyeket a honfoglaló magyarok bejártak.

A regény a magyarok bejövetelének idején játszódik, és a történet középpontjában Etelka, a szép és erényes hősnő, valamint hős szerelme, Árpád vezér unokája áll. A történet különböző helyszíneken zajlik, amelyek a korabeli Magyarországon és annak környékén találhatók, így bemutatva a honfoglalás korának romantikus és kalandos világát.

De vajon emlékszünk még más, klasszikus magyar regények helyszíneire? És egy földrajzi kvízben is eltaláljuk, hol játszódtak az irodalmi művek?

Töltsük ki az irodalmi földrajz kvízt!

Itt az ideje, hogy próbára tegyük magunkat a kicsit irodalmi, kicsit földrajzi kvízzel. Tíz magyar regényekkel kapcsolatos, ám földrajzi helyszínekre rákérdező kérdésre kell válaszolnunk. Vajon hány helyes választ sikerül adnunk az irodalmi földrajz kvízben?

Hány pontot érsz el az irodalmi földrajz kvízen?

Irodalmi földrajz kvíz

Ezúttal keveredik az irodalom és a földrajz ebben a kvízben. Vajon hány mesebeli helyre emlékszünk jól? Hány pontot érünk el?

Fotó: Unsplash, Getty Images