5 jel, hogy érdemes kolonoszkópiára menned 45 éves korod előtt

2024. augusztus 18.
Sajnos a fiatalok körében egyre növekszik a vastag- és végbélrák aránya. Éppen ezért nem szabad figyelmen kívül hagynod bizonyos tüneteket. Mutatjuk, mikor ajánlott mielőbb kolonoszkópiára menned!
Kolonoszkópia: 5 jel, hogy érdemes vizsgálatra menned
  • Egyre több fiatalnál diagnosztizálnak vastag- vagy végbélrákot.
  • Éppen emiatt célszerű lehet már 45 éves korod előtt kolonoszkópiára menned, akár megelőzés céljából.
  • Megmutatjuk azokat tüneteket, amikor viszont feltétlenül érdemes orvoshoz fordulni!

Az American Cancer Society szerint az 55 éves és annál fiatalabb emberek vastagbélrákos megbetegedései az 1995-ös 11%-ról 2019-re 20%-ra nőttek – és az 1990-es évek vége óta a vastag- és végbélrák lett a negyedik halálozási ok Amerikában.

De ami a vastagbélrák kimutatását illeti, a Centers for Disease Control and Prevention azt mondja, hogy csak a 45 és 75 év közötti felnőtteket kell szűrni. Ám figyelembe véve a vastag- és végbélrákos esetek növekvő arányát a fiatalabb felnőtteknél, nyugodtan kijelenthető, hogy sok embernek nem szabad 45 éves koráig várnia az első kolonoszkópiával.

Íme 5 jel, ami arra utal, hogy érdemes kolonoszkópiás (vastagbéltükrözés) vizsgálatra menned:

1. Vér van a székletedben

Dr. Carole Macaron, a Cleveland Clinic gasztroenterológusa azt mondja, hogy sokan akkor kezdenek aggódni, és fontolgatják a kolonoszkópiát, amikor folyamatosan véres a székletük. Ám az American Cancer Society szerint a vér a székletben nem mindig jelzi a vastagbél- vagy végbélrákot, de akár az is lehet a jel.

Dr. Reid Ness, a gasztroenterológia és hepatológia orvostudományi docense megjegyzi, hogy az aranyér is okozhat ilyen jellegű panaszokat. Függetlenül attól, hogy élénkvörös, sötétbarna vagy fekete vérről van szó, mindenképpen célravezető elmenni egy vizsgálatra.

2. Tartós bélelváltozásaid vannak

Dr. Jeffrey Dueker, az UPMC gasztroenterológusa szerint a székletürítésben és a széklet megjelenésében bekövetkező bármilyen változás – akár gyakrabban, akár ritkábban – jelzésértékű lehet. Még a tartós székrekedés is figyelmeztető jel lehet, amiért ajánlott lehet vastagbéltükrözésre menni.

Érdemes kolonoszkópia vizsgálatra menni, ha tartós bélelváltozásokat tapasztalsz

Érdemes kolonoszkópiai vizsgálatra menni, ha tartós bélelváltozásokat tapasztalsz

3. Hirtelen hasi fájdalmat vagy súlycsökkenést tapasztalsz

Macaron szerint a megmagyarázhatatlan hasi fájdalom is aggodalomra adhat okot. Ez a görcsöktől kezdve az általános kényelmetlenségen át az erős fájdalomig terjedhet. Ugyanolyan ékes jel az is, ha valaki minden ok nélkül lefogy. Ezekben az esetekben is célszerű kolonoszkópiás vizsgálatra menni.

4. A családodban előfordult olyan, hogy valakinek vastagbélrákja volt

Macaron szerint 45 éves koruk előtt javasolt szűrvizsgálatra mennie annak, akiknek a szülője, testvére vagy gyermeke végbél- vagy vastagbélrákban szenvedett.

„Ha egy közeli rokonunk vastag- vagy végbélrákban szenved, több tanulmány metaanalízise alapján a kockázat körülbelül kétszeres” – mondta. „Ha ez a közeli rokon 50 éves vagy annál fiatalabb volt, amikor a vastagbélrákot diagnosztizálták nála, akkor a kockázata akár háromszoros is lehet.” Tehát ilyen esetben mindenképpen szükséges a vastagbéltükrözés.

5. Vashiányos vérszegénységed, gyulladásos bélbetegséged vagy bizonyos rákos megbetegedéseid vannak

Bár a vashiányos vérszegénység rendkívül gyakori a fiatal nőknél, ezért nem minden esetben intő jel. A menstruáció lehet a vashiányos vérszegénység oka, de ha több másik jel is igaz rád, akkor ne habozz orvoshoz fordulni! A férfiak vashiánya pedig mindig aggodalomra ad okot, és ajánlatos kolonoszkópiára menniük.

Ugyanez a helyzet, ha gyulladásos bélbetegséged van. Bármilyen gyulladás, amely a vastagbelet érinti, kockázati tényező, ahogy az is, ha más rákos megbetegedéssel küzdesz. Ilyenkor sem szabad várni a vastagbéltükrözéssel. 

A szakértők szerint akkor is tanácsos lehet elmenni kolonoszkópiára 45 éves korod előtt, ha nincsenek panaszaid, mert szűréssel legalább 50%-kal csökkenthető a vastag- és végbélrák okozta halálozás.

Forrás: Huffpost, Fotók: Getty Images