A gasztroenterológus elárulta, mi az a 2 dolog, amivel megelőzhető a bélrák

2023. március 04.
A bélrák az a rosszindulatú daganatos megbetegedés, melynek kialakulása nagyobbrészt az életmódunkon múlik. A gasztroenterológus azt is elárulta, melyik az a két dolog az étrendünkben, ami segít megőrizni a bélrendszer egészségét és megelőzni a bélrákot.
A gasztroenterológus elárulta, mi az a 2 dolog, amivel megelőzhető a bélrák
  • A rostban gazdag étrend és az alkoholfogyasztás minimálisra csökkentése jelentősen csökkenti bizonyos ráktípusok, köztük a bélrák kialakulásának esélyét is.
  • A gasztroenterológus elárulta, milyen szabályokat kell betartanunk, hogy megőrizzük a beleink egészségét.
  • Számos életmódbeli tényező hatással van a bélrendszer egészégére, beleértve az étrendet, elegendő víz fogyasztását és bizonyos gyógyszerek szedését.

Ha minden olyan tényezőt figyelembe veszünk, ami hatással lehet a bélrendszer egészségére, nem mindig könnyű eldönteni, melyek azok a dolgok, amik csak átmeneti kellemetlenséget okoznak, és mik azok, amik hosszú távon veszélyeztetik a beleink egészségét. 

A Houstoni Metodista Kórház gasztroenterológusa, Dr. Neeharika Kalakota osztotta meg azokat az egyszerű szabályokat, melyekkel sokat tehetünk a bélrendszerünk épségének és egészségének megőrzéséért.  Dr. Kalakota az emésztőrendszer szakértőjeként azt javasolja betegeinek is, hogy mindig járjunk el az aktuális beleket érintő szűrővizsgálatokra, azaz ha betöltöttük a 40. életévünket, legalább 5 évente (ha a családban előfordult rosszindulatú daganatos bélbetegség évente) járjunk béltükrözésre. Emellett kerüljük a béltisztító kúrákat. Ezek gyengíthetik ugyanis a vastagbél és a végbél falát.

A szakember saját maga is a lehető legkevesebb nem szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszer szedésére törekszik. Ezek a fájdalomcsillapítóként is használt gyógyszerek – köztük például az ibuprofen hatóanyagú gyógyszerek – fekélyeket, vérzést és a gyomor és belek perforációját okozhatják, ha hosszú időn át vagy alkoholos italok mellett szedi valaki. 

Ha mindenképp iszunk alkoholt, heti 4-5 adagnál ne legyen több

A nőknek nem javasolja heti 4 adag alkoholos italnál több fogyasztását a gasztroenterológus, ha szeretnék megőrizni a bélrendszer egészségét és megelőzni a bélrák kialakulását. Az ennél nagyobb mennyiségű alkohol idővel ugyanis a máj hegesedését okozhatja. A máj egészsége pedig szorosan összefügg a belekével. A férfiaknak heti 5 alkohol ital a határ. 

Az alkoholfogyasztás és a máj egészsége közötti összefüggést már alaposan megvizsgálták és feltárták. A májcirrózis – azaz a máj károsodása a túlzott alkoholfogyasztás miatt – önmagában is veszélyes állapot. Viszont ha a májunk nem egészséges, az hatással van a bélrendszer állapotára is. Sokkal nagyobb eséllyel alakulnak ki rosszindulatú béldaganatok, ha valakinek a mája nem működik megfelelően. 

A rostban gazdag étrenddel megelőzhető a bélrák

A gasztroenterológus soha, de soha nem térne át keto vagy húsevő étrendre. Mindkettő esetében ugyanaz a nagy probléma: nagyon kevés rostot tartalmaznak. A rost elengedhetetlen a bélrendszer egészségéhez. 

A rostban gazdag étrend az egyik dolog, ami segít megelőzni a bélrákot

A rostban gazdag étrend az egyik dolog, ami segít megelőzni a bélrákot

„A nyugati társadalmakban egyébként is sokkal kevesebb rostot fogyasztanak az emberek, mint amennyi az ajánlott lenne – mondta Dr. Kalakota. A szervezetünknek viszont rostra van szüksége, csak így előzhető meg a bélrák vagy a szívbetegségek kialakulása.”

Nem csoda, hogy a keto diétát a legrosszabb étrendnek találták több egymást követő évben is a listát összeállító tápanyagszakértők. Ez a kétes dicsőség részben annak köszönhető, hogy nagyon megszorító étrendről van szó, szinte teljesen kizárja a szénhidrátot az elfogyasztott tápanyagok közül. Ez azt jelenti, hogy a legjobb rostforrásokat, a gyümölcsöket, hüvelyeseket és teljes értékű gabonákat sem fogyaszthatják a keto étrend követői.

A növényi eredetű táplálékok kizárása az étrendből egyértelműen rossz a bélrendszer egészségének. Létfontosságúak a rostok, hogy megőrizzük a beleink mikrobiom egyensúlyát. A jó bélbaktériumok azok ugyanis, melyek segíthetnek a bélrák megelőzésében.

Forrás: Insider Fotó: Getty Images, Unsplash