Ez a leghatékonyabb módja, hogy megelőzzük a petefészekrákot

2024. március 29.
A genetikai teszt az onkológusok szerint a leghatékonyabb módja annak, hogy tudjuk, veszélyben lehetünk mi is a petefészekrák miatt. Nem csak a nőknek, de az ő lányaiknak is fontos, hogy tudjanak arról, kockázati csoportba tartoznak, mert az életük múlhat rajta.
Petefészekrák megelőzés
  • A BRCA gén mutációja mutatja meg, beletartozunk-e a petefészekrák miatt nagy kockázatú csoportba. 
  • Magyarországon a hetedik leggyakoribb daganatcsoport a petefészekrák, és az egyik leghalálosabb is.
  • Azért nagyon veszélyes a petefészekrák, mert a kezdeti stádiumban nagyon nehezen kimutatható és nem okoz tüneteket sem.

Ugyan a petefészekrákkal kapcsolatban is folynak kutatások, ám még mindig nincs olyan megbízható és egyszerű szűrővizsgálat, amivel korai stádiumban biztosan diagnosztizálható lenne a betegség. Ráadásul a petefészekrák miatti műtét és kemoterápia után is gyakori a rák kiújulása. 

Világszerte évente mintegy 200 ezer nő betegszik meg petefészekrákban, Magyarországon évente nagyjából 1200 új beteggel találkoznak az orvosok. A petefészekrákban szenvedő nők 75 százaléka hal bele a betegségbe. Miért olyan nagy a betegség halálozása és miért nem lehet könnyen diagnosztizálni?

Petefészekrák és gének

A petefészekrákban szenvedők 20-25 százalékánál kimutatható az úgynevezett BRCA1 és BRCA2 gén mutációja. Akinél így van, azt mutatja, hogy jelentősen nagy a mellrák és petefészekrák kialakulásának esélye. Valószínűleg mindenki emlékszik, amikor Angelina Jolie nyilvánosságra hozta, hogy ez nála is így van, ezért a betegség megelőzéséhez masztektómiát végeztetett és eltávolíttatta a petefészkeit. A színésznő édesanyja ugyanis a betegségben halt meg.

Nem csak annak fontos tehát elvégeztetni a genetikai tesztet, akinél diagnosztizálják a petefészekrákot, hanem az egészséges lányának is. Ha nála is kimutatható a génmutáció, azt jelenti, hogy nála is sokkal nagyobb esély van a betegség kialakulására, mintegy 85 százalék.

Hogyan diagnosztizálják a petefészekrákot?

A petefészekrák a korai stádiumban egyáltalán nenm okoz tünetet

A petefészekrák a korai stádiumban egyáltalán nem okoz tünetet

Az esetek 20 százalékában egy sima nőgyógyászati szűrővizsgálaton észlel az orvos az ultrahangon egy vagy több foltot, csomót a petefészkeken. Ám ennél pontosabban ekkor nem lehet megállapítani, milyen jellegű elváltozások ezek, ehhez egyéb vizsgálatokra is szükség lehet.

A petefészekrák szempontjából a Pap-teszt (méhnyakrák szűrésére használt kenetvétel) nem segít a diagnosztikában. Az ultrahang, alhasi CT és a PET-CT vizsgálat adhat konkrét eredményt. 

Amikor már tüneteket okoz a petefészekrák, valószínűleg túlhaladt a kezdeti stádiumon. Ilyenkor a petefészekrák leggyakoribb tünetei lehetnek:

  • Alhasi dagadás, fájdalom
  • Üres gyomorral is teltségérzet
  • Folyamatos vizelési inger
  • Hüvelyi vérzés

Mi okozza a petefészekrákot?

20 és 65 év közötti nőknél diagnosztizálják a petefészekrákos esetek 80-90 százalékát, de 60 év felettieknél a leggyakoribb a betegség. A genetikai hajlamon túl a szakemberek megállapítottak már néhány olyan életmódbeli tényezőt, ami növeli a petefészekrák kialakulásának esélyét:

  • Dohányzás
  • Elhízás
  • Kevés testmozgás
  • Ha a családban lánytestvérnek vagy édesanyának volt petefészekrákja, mellrákja vagy húgyhólyagrákja.
  • A petefészekrák gyakoribb olyan nőknél, akiknek nincs gyereke.
  • Menopauza után
  • Gyakoribb a petefészekrák azoknál a nőknél, akik sosem szedtek fogamzásgátlót.
  • Endometriózisban szenvedő nőknél is gyakoribb a petefészekrák.

Ha ismerjük a családi kórtörténetet és genetikai hajlamot, nagy lépést tehetünk afelé, hogy tudatosan álljunk a petefészekrákra való nagyobb kockázatunkról. Ilyenkor az onkológussal való konzultáció segíthet abban, hogy átgondoljuk, milyen stratégiát érdemes követnünk a betegség megelőzésében.

Forrás: Marie Claire Italy, fotó: Unsplash