9 kutyafajta, ami nagy veszélyben van, hamarosan eltűnhet

2024. augusztus 20.
Valószínűleg nem is jut eszünkbe, de nem csak vadon élő állatokat fenyegethet a kihalás veszélye. Számos oka lehet annak, miért tűnhet el egy-egy kutyafajta, de például az angol rókakopó vagy éppen a magyar mudi kutyafajta is nemsokára teljesen kihalhat.
Kutyafajták, melyek örökre eltűnhetnek, kihalhatnak
  • Miért lesz veszélyeztetett állatfaj egy kutyafajta?
  • Melyek azok a kutyafajták, melyek nemsokára eltűnhetnek?
  • Például a sussexi spániel vagy a mudi is a kihalás szélére került.

Amikor az ember háziasította a farkast és megszületett a kutya, egyszerre akart olyan háziállatot, ami segíti a munkát, de társa is lesz. Ma már sokkal nagyobb hangsúly van azon, hogy a kutya az ember legjobb barátja legyen. Persze számos esetben segíti is az embert mentőkutyaként, érzelmi támogató állatként vagy éppen vakvezetőként. 

Az évszázadok során az ember egyre több kutyafajtát tenyésztett ki, ám ezek közül több is veszélyeztetett fajta lett mára. Nem csak amiatt tűnhetnek el azonban kutyafajták, mert már nem olyan divatosak, mint 100 évvel ezelőtt. Sok esetben bizonyos fajtákra jellemző betegségek vezethetnek a kutyafajták eltűnéséhez. 

9 kutyafajta, amelyiket az eltűnés veszélye fenyeget

1. Angol rókakopó

Az angol rókakopó az egyik veszélyeztetett kutyafajta, amelyik nemsokára eltűnhet örökre

Az angol rókakopó az egyik veszélyeztetett kutyafajta, amelyik nemsokára eltűnhet örökre

A rókakopó volt George Washington amerikai elnök kedvenc kutyafajtája. Ám 2022-23-ban az angol Kennel Klub jelentése szerint csak egyetlen angol rókakopó volt a tagságukban. (Azt azért hozzátették, hogy valószínűleg több rókakopó él szerencsére még, csak ők nem regisztráltak.) Ám hiába volt egykor az első amerikai elnök kedvence, ma már a második legnépszerűtlenebb kutyafajta lett Amerikában is.

2. Vörös és fehér ír szetter

Ez a szetter nem olyan népszerű, mint egyszínű rokona, a kihalás fenyegeti

Ez a szetter nem olyan népszerű, mint egyszínű rokona, a kihalás fenyegeti

Amikor az ír szetter fajtáról hallunk, valószínűleg a rozsdavörös hosszú fülű és szőrű kutya jut eszünkbe. Van azonban egy unokatestvére, a vörös és fehér ír szetter, aminek egy picit rövidebb és tömöttebb a bundája, mint népszerűbb rokonának. 

A kutyafajta az egyik legveszélyeztetettebb, kevesebb mint 50 él belőle Angliában, holott roppant barátságos és vidám személyiségű háziállat.

3. Angol véreb

Egykor az egyik legnépszerűbb vadászkutya volt, ma viszont eltűnhet a kutyafajta

Az angol véreb egykor az egyik legnépszerűbb vadászkutya volt, ma viszont eltűnhet a kutyafajta

Egykor Anglia legnépszerűbb vadászkutyája volt az angol véreb. Nem lehet eltéveszteni hatalmas füleit és kíváncsi természetét, amivel egy nyomozóra hasonlít. Remek szaglóképességgel rendelkezik ez a kutyafajta. Mára azonban a kihalás szélére került. Nagy-Britanniában és Írországban mindössze 54 angol vérebet tartanak számon.

4. Skót szarvasagár

Az arisztokratikus skót szarvasagár mára a kihalás szélére került

Az arisztokratikus skót szarvasagár mára a kihalás szélére került

Régen nagyra becsülték a skót szarvasagár szépségét és vadászképességeit, a középkorban a királyok és földesurak kutyája volt. Az 1700-as évekre a kihalás küszöbére került, akkor még sikerült megmenekülnie. Ma viszont egykori dicsősége tovatűnt, 2023-ban csupán 123 példányt regisztráltak a kutyafajtából. Vajon sikerül újra elkerülnie az eltűnést?

5. Mudi

A magyar kutyafajták közül a mudi az, amelyikből a legkevsebb példány él

A magyar kutyafajták közül a mudi az, amelyikből a legkevesebb példány él

A magyar kutyafajták közül a mudi került közel az eltűnéshez. Először az 1930-as években jegyezték fel majdnem olyan gyorsan a kihalását, mint megjelenését, a II. világháború alatt annyira megcsappant a kutyafajta egyedszáma. A tenyésztőknek hála akkor megmenekült, ám mára az egész világon már csupán néhány száz él mudiból, pedig az egyik legintelligensebb és hűségesebb kutyafajta.

6. Sussex spániel

A Sussex spániel is eltűnőfélben lévő kutyafajta

A Sussex spániel is eltűnőfélben lévő kutyafajta

Először az 1800-as években jelent meg a sussexi spániel Angliában. Hűséges természete és nagy munkabírása miatt hamar népszerű lett, ám ma már az egyik legritkább kutyafajta. Az egész világon nagyjából 600 élhet csupán belőle, így az eltűnés fenyegeti ezt a kistermetű spánielt.

7. Angol szetter

A divatosabb, egzotikusabb kutyafajták miatt tűnhet el az angol szetter

A divatosabb, egzotikusabb kutyafajták miatt tűnhet el az angol szetter

Erős akaratú, ám gyengéd természetű kutyák az angol szetterek. Nagyjából 400 évvel ezelőtt tenyésztették ki, ám azóta igencsak megcsappant az érdeklődés irántuk. Csupán 234 példányt regisztráltak belőle világszinten, így az egyik legveszélyeztetettebb kutyafajta. Eltűnésére az egyik magyarázat az lehet a szakértők szerint, hogy a kisebb, egzotikusabb kutyafajták divatja miatt csökkent le ennyire a népszerűsége.

8. Ír farkaskutya

Egyszer már sikerült megmenteni a kihalástól az ír farkaskutyát, de vajon ismét megmenekülhet?

Egyszer már sikerült megmenteni a kihalástól az ír farkaskutyát, de vajon ismét megmenekülhet?

Igazi nagyvadakra vadásztak egykor az ír farkaskutyával. Már az ókorban, a Római Birodalomban is feljegyezték, hogy ír farkaskutyát adtak ajándékba előkelőségeknek. Azonban 1800-ra már a kihalás szélére került a kutyafajta. Ekkor még megmenekült, ám még ma is csupán néhány száz példány él belőle.

9. Glen of Imaal terrier

A legcsendesebb terrier soha nem volt a legnépszerűbb kutyafajta, de most akár örökre eltűnhet

A legcsendesebb terrier soha nem volt a legnépszerűbb kutyafajta, de most akár örökre eltűnhet

A kutyafajta gyökerei a 16. századig nyúlnak vissza. Ám mindig is aprócska volt a kutyafajta populációja. A II. világháború óta azonban még inkább hanyatlik népszerűsége. Mára rendkívül ritka lett ez a legcsendesebbnek tartott terrierfajta, 2023-ban csupán 58 darabot tartottak számon belőle.

Forrás: Mental Floss Fotó: Getty Images, Unsplash