Dugong: kihalt Kínában a tengeri állat, ami az ősi tengerészmeséket ihlette

2022. augusztus 25.
A kutatók kihaltnak nyilvánították Kínában a lamantin rokon emlősét, ami állítólag a sellőkről és szirénekről szóló ősi meséket ihlette.

Az óceán legszelídebb óriásaként ismert dugong lassú, nyugodt viselkedése valószínűleg kiszolgáltatottá tette a túlhalászásnak és a hajózási baleseteknek, ez vezethetett a kihalásához a térségben.

Mindössze hárman láttak az elmúlt öt évben dugongot Kína partmenti térségeiben az elmúlt öt évben, ez pedig aggasztóan kevés: annyira, hogy a kutatók „funkcionálisan kihaltnak” nyilvánították a fajt, azaz úgy ítélték meg, a térségbeli dugongok többé nem képesek a létfenntartásra.

dugong-kihalas-kina

A dugongok egyébként még mindig előfordulnak a világ más részein, de hasonló fenyegetésekkel néznek szembe, mint Kínában. A dugong a tengeri élővilág egyedülálló karaktere, közel féltonnás súlyával az egyetlen vegetáriánus tengeri emlős. Megjelenésében és viselkedésében a lamantinhoz hasonló, de bálnaszerű farka miatt könnyű megkülönböztetni őket. Jóindulatú természete miatt sokan úgy hiszik, hogy ez a faj ihlette a sellőkről szóló ősi tengerészmeséket.

Fotó: Getty Images, Forrás: BBC

Ezt már olvastad?