Ebben a három életkorban a leggyakoribb a megcsalás

2024. augusztus 26.
Bár bizonyíték nincs rá, három életszakaszban nagyobb az esély a hűtlenségre. Szakértők elmondják, mire érdemes figyelni, hogy elkerülhető legyen ez a lépés.
Nő lehúzza az ujjáról a karikagyűrűt

A How To Be Unfaithful Without Getting Caught című könyv bár abban nyújt segítséget, hogy miképp ne bukjon le az ember, ha hűtlen, a kötet azt is elérte, hogy a megcsalás újra gyakran tárgyalt téma lett. A szerző, Albert Arnaiz azt állítja könyvében, hogy az emberek életében vannak bizonyos mérföldkövek, amik arra ösztönöznek, hogy viszonyba kezdjenek.

A hűtlenségi coach szerint 29, 39 és 49 éves korban jön el az a pont, amikor a pár egyik tagja hűtlen lesz. Bár a szerző állításait semmiféle kutatás nem támasztja alá, bizonyos életkorok, pontosabban életszakaszok valóban megterhelőbbek. 

Életkorok, amikor leggyakoribb a megcsalás

1. Megcsalás 29 évesen

A házasságkötés és/vagy a szülővé válás olyan élethelyzetet szülhet, amikor az emberek gyakran csapdába esve érezhetik magukat. Úgy tűnhet, hogy a gondtalan, vidám személy, akivel korábban együtt voltak, megváltozott, eltűnt. 

Minden ötödik házasságban előfordul a félrelépés: a férfiak 25, a nők 18 százaléka legalább egyszer megcsalja a párját. Az emberek sok esetben nem azért lépnek félre, mert más embert szeretnének maguk mellett, sokkal inkább azért, mert önmaguk másik verzióját keresik, ezt pedig gyakran könnyebb megtalálni valaki más mellett.

Sok esetben a bosszú vagy a harag vezérli a hűtlen társat, de megesik, hogy egy családi minta öröklődik. Ha gyerekként azt látjuk, hogy az apánk hűtlen volt az anyánkhoz, ezzel mintegy legitimáljuk tulajdon hűtlenségünket is. 29 éves kor körül fontos, hogy a családi teendők, a gyerek mellett a párok tudatosan időt szakítsanak egymásra. A kommunikáció és az, hogy a hogy a felek „tartsák a kapcsolatot”, létfontosságú. 

Fiatal, haragos pár egymásnak hátat fordítva ül

Az elfejlődés a hűtlenség egyik leggyakoribb oka

2. Megcsalás 39 évesen

Ez a korosztály a húszas évei végén, harmincas évei elején házasodott, vagyis a húszas éveiben „élt”, 39 évesen pedig feszíti a kérdés: Tényleg ezzel az egy emberrel fogok életem végig szexelni? A megcsalás gyakran a legkézenfekvőbb helyen, a munkahelyen kezdődik.

39 évesen sokan olyannyira a karrierépítésre fókuszálnak, hogy a párkapcsolat gondozására nem jut elég idő, energia. Szakértők azt tanácsolják, ebben a korban gyakrabban tegyük fel az alábbi kérdéseket: Hogy érzed magad? Jó neked ez a kapcsolat? És miközben ezt tesszük, gondoljunk a másik személyes fejlődésére is. Az elfejlődés az egyik leggyakoribb párkapcsolati probléma.

3. Megcsalás 49 évesen

A fél évszázad és/vagy a változókor beköszönte sokak számára óriási veszteség, ahol nemcsak a szexualitás és az intimitás hiányával kell megküzdeni, de a megszokással és az unalommal is. Ebben a korban a nem a szex vezet a hűtlenséghez, hanem az odafigyelés folyamatos elapadása. Különösen igaz ez akkor, ha a nő eléri a változókort, a szexualitásában pedig problémákat tapasztal.

Gyakori, hogy a nagyobb szexuális étvágyú fél nem meri felhozni, hogy több szexre vágyik. Bár ebben az életkorban az ember már nem arra vágyik az ember, mint 25 évesen, mégis fontos a játékosság, az érintés és a közelség. 

Forrás: Telegraph Fotó: Getty Images