Ez az életkor a legideálisabb a házasodásra a tudomány szerint

2023. szeptember 05.
Sokszor halljuk, hogy egy életkor „túl korai” vagy éppen „túl késői” a házasodásra, de vajon mi az ideális pont a boldogító igen kimondására? A tudománynak erre is megvan a válasza!
A leghosszabb sztárházasságok

A házasság fontos, jó esetben életre szóló döntés, épp ezért többnyire alaposan átgondoljuk, mikor állunk rá készen. Még ha sikerült is megtalálnunk a megfelelő partnert, akivel jól alakult a párkapcsolatunk, nem könnyű eldönteni, hogy mennyit várjunk, mielőtt kimondjuk a boldogító igent. Bár az ilyen helyzetekben valószínűleg keveseknek jut eszébe a tudománytól várni a választ, azért mégis sikerült kikalkulálni az „ideális házasodási életkort”.

Brian Christian újságító és Tom Griffith kognitív tudós Algorithms to Live By. The Computer Science of Human Decisions (Az élet algoritmusai: számítógép-tudomány az emberi döntések mögött) című kötetükben azt írják, a legjobb döntést akkor tudjuk meghozni, ha sikerül a lehetőségeink 37 százalékát megszűrnünk – ez az úgynevezett 37 százalékos szabály. Vagyis szerintünk ha például álláshirdetések közül kell választanunk, akkor az összes jelentkező 37 százalékának átnézése után már ki kell tudnunk választani egy megfelelő jelöltet. Ugyanezen logika alapján a párkeresési időszakunk (amit ők 18 és 40 év közé tettek) 37 százalékánál eljöhet az idő, hogy lehorgonyozzunk házastársunk mellett – eszerint tehát a 26 éves kor már ideális lehet a házasodásra.

Mindez egyébként összhangban lehet azzal az állítással, hogy az emberi agy érési folyamata egészen 25 éves korunkig nem fejeződik be, vagyis előtte nem biztos, hogy teljesen alkalmas ilyen komoly döntések meghozatalára. Ugyanakkor sokan úgy vélik, érdemes később, a 20-as éveink vége felé házasodni, ugyanis ekkorra általában már stabilabb egzisztenciát tudtunk kialakítani és az életből is eleget tapasztaltunk.

Hihetünk a bűvös számoknak?

Weena Cullins párkapcsolati terapeuta szerint a mágikus szám a 28 éves kor – méghozzá a nők számára. Ő azt mondja, tapasztalatai szerint ebben a korban már vannak annyira tudatosak a nők, hogy tisztában legyenek saját szükségleteikkel, határaikkal és azzal, hogy mit szeretnének egy hosszú távú párkapcsolattól, miközben életük egyéb területein is sikereket értek el. 28 éves korukra már elég idejük volt felépíteni a karrierjüket, kísérletezni, dolgozni a saját személyiségükön. A férfiak esetében ugyanez csak 32 éves korban következik be szerinte.

Természetesen tudjuk jól, hogy a helyzet messze nem ilyen egyszerű. Rengeteg egyedi tényezőn múlhat, hogy két ember mikor látja alkalmasnak az időt a házasodásra, így tulajdonképpen felesleges ideális időpontról, vagy akár túl korai és túl késői életkorokról beszélnünk. A házassághoz két ember egyéni személyiségfejlődésére és a két fél együttműködésére is szükség van, szóval annyi biztos, hogy érdemes nem elhamarkodni a döntést, ha szeretnénk valóban hosszú évekig együtt maradni. 

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images