Ezek az okok állhatnak valójában a hűtlenség mögött

2023. március 10.
A párkapcsolatok elképesztően bonyolultak és a hűtlenséghez is sokszor szövevényes okok vezetnek. Mégis vannak gyakori tényezők, amik a megcsalás gyökerét jelenthetik.

Minden ember és minden emberi kapcsolat más, ahogyan a körülmények is egyediek: ezt mindig figyelembe kell vennünk, amikor egy adott párkapcsolat alakulását vagy éppen a szakítás okait vizsgáljuk. Vannak azonban gyakran előforduló, általános tényezők, amik jó támpontot jelenthetnek a helyzetek megértéséhez – vagy akár megelőzéséhez.

Most mutatjuk, milyen okok húzódhatnak leggyakrabban a megcsalás mögött!

1. Kielégítetlen érzelmi szükségletek

Függetlenül attól, hogy melyik nem tagja a hűtlenség elkövetője, a kielégítetlen érzelmi szükségletek a félrelépés gyakori okai lehetnek. Ha úgy érezzük, nem foglalkoznak érzelmi szükségleteikkel, akkor izolálódunk, eltávolodunk a partnertől, és elkezdünk más forrásokat keresni a belső űr kitöltéséhez. A párkapcsolatunkon belül is nagyon magányosnak tudjuk érezni magunkat, ez pedig pusztító, komoly fájdalmat okozó érzés. Szerencsére a jó kommunikáció segíthet kiküszöbölni ezt – feltéve, hogy a másik is hajlandó aktivizálódni.

2. Szexuális gondok

A jó szex a párkapcsolat fontos része, ezt nem szabad elfelejteni. Gyakori probléma, hogy egy hosszú kapcsolatban ellaposodik a szex, a felek pedig egyszerűen beletörődnek a szituációba. Csakhogy a szexuális élet hiánya nem öli meg a szexuális vágyat, épp ezért előfordulhat, hogy valamelyik fél a kapcsolaton kívül kezd el intimitást, szexet keresni. A szexuális élet problémái gyakori okok a hűtlenség mögött, épp ezért fontos, hogy a szexuális életünkről is megfelelően gondoskodjunk.

3. Privát problémák

Azzal együtt, hogy egy párkapcsolatban a legtöbbször az egyes feleket érintő problémákra is igyekszünk közösen megoldást találni, vannak dolgok, amiket először mindenkinek magának kell elrendeznie. Ilyenek lehet a pszichés problémák, a családunkkal való viszony vagy akár a függőségekkel való küzdelem. Természetesen ezeket jó transzparensen kezelni a kapcsolaton belül, de a „munkát” csak mi magunk tudjuk elvégezni. Mindenképpen érdemes foglalkozni ezekkel a gondokkal, már csak azért is – bármilyen meglepőnek is tűnik – mert az egyéni problémákból fakadó boldogtalanság akár hűtlenséghez is vezethet.

4. Kommunikációs gondok

Néha nagyon is tisztában vagyunk vele, mi a baj, de egyszerűen nem tudjuk, hogyan mondhatnánk el a másiknak. Ha úgy döntünk, hogy magunkban tartjuk a problémákat, a sebek elmérgesedhetnek, így szép lassan eltávolodunk a partnerünktől és más karjaiban keresünk vigaszt. A jó kommunikáció még a legnehezebb időszakokon is átsegíthet, és akkor sem baj, ha eredendően nem vagyunk olyan profik benne, hiszen mint minden készség, ez is tanulható!

Forrás: YourTango Fotó: Getty Images