Önző vagy? Ebből a 6 dologból azonnal kiderül!

2024. augusztus 27.
Nem örökölhető az önzetlenség, nincs gén ehhez a tulajdonsághoz. Mivel abszolút tanulható, így akkor se essünk kétségbe, ha most az derül ki, hogy mi is az önző emberek közé tartozunk.
Önző személyiség
  • Az emberek hajlamosak alábecsülni, ők maguk mennyire önzők.
  • Egy párkapcsolatban nagyon fontos, hogy egy bizonyos mértéken túl ne legyünk önzők. 
  • Miből derül ki, mennyire vagyunk önzők?

Az egészséges, boldog párkapcsolat alapja az egymás iránti törődés, együttműködés és elköteleződés. Az önzőség, vagy ha úgy tetszik, a saját szükségleteink, kívánságaink és érzéseink előbbre helyezése, mint a párunké, végeredményben meggátolhatja, hogy boldogok legyünk a párkapcsolatban.

Miért nem vesszük észre, hogy önzők vagyunk?

Sok embernek fogalma sincs róla, hogy mennyire önző. A világ legönzetlenebb emberének gondolják magukat, mert a saját maguk által kialakított, énközpontú buborékon túl nem látnak és nem érzékelik a világot máshogy, csak a saját vonatkozásukban. 

Azzal, hogy önző módon önmagukat mindenki más elé helyezik, legyen szó szerelemről, munkáról vagy barátságról, meggátolja, hogy egyáltalán meghallják, amit a másik ember mond. Ezzel előbb-utóbb eltaszítják maguktól az embereket, így az önzőség a boldog párkapcsolatnak is az útjába áll. És még csak nem is értjük, miért, hiszen nem is gondoljuk magunkról, hogy önzők vagyunk.

Ezekből tudhatjuk, hogy önzők vagyunk

1. Mindent irányítani akarunk, kompromisszum nélkül

Egyszerűen szükségünk van, hogy miénk legyen az irányítás. Ha kompromisszumot kell kötnünk, hatalmas feszültséget kelt bennünk. Még ha meg is tesszük, igyekszünk minél jobban halogatni a dolgokat vagy egyszerűen próbáljuk megakadályozni a folyamatokat.

2. Nem osztozunk

Az önzőség egyik legnyilvánvalóbb jele, ha nem tudunk osztozni, adni másoknak. Ez vonatkozik az ebédünkre, a figyelemre, a főnök dicséretére. Mindent magunknak akarunk. De egyben azt is jelenti, hogy nehezen vesszük észre, másoknak mire van szüksége. Az önző ember nem éppen gondoskodó természetű.

3. Mindig mi vagyunk az elsők

Még ha tudjuk is, mire lenne szüksége a párunknak – azon ritka esetekben, amikor nem a saját igényeinket tudatosítjuk előbb magunkban –, akkor is nehéz, ha egyáltalán nem lehetetlen figyelembe vennünk azokat. Az önző ember mindig a saját tányérjára rak először, és csak azután ad másoknak is.

4. A kritikát mindig támadásnak vesszük

Az építő jellegű kritikát is személyünk iránti támadásként értékeljük? Jó eséllyel önzőbbek vagyunk, mint gondolnánk! Egy baráti tanács felér egy hátbaszúrással az önző ember számára. Ilyenkor élből nemmel vagy tagadással válaszolunk.

@therealrheno

5 reasons people are selfish 😓 #fyp #foryou #foryourpage #richmentality #motivation #rheno #selfish #cartok

♬ Aesthetic – Tollan Kim

5. Úgy érezzük, minden figyelemnek felénk kell irányulnia

Az önző emberek általában rosszkedvűek lesznek, ha valaki más ellopja tőlük a rivaldafényt. Mindent megtesznek, hogy visszaszerezzék mások figyelmét. Hajlamosak ilyenkor közbeszólni, megszakítani a másikat, hogy ismét a középpontba kerüljenek.

6. A megbocsátás nem szerepel az önző ember szótárában

Ha általában nehéz számunkra, hogy megbocsássunk másoknak, önzőbbek vagyunk, mint gondolnánk. Különösen akkor fordul ez elő, ha úgy érezzük, a másik ember tartozik nekünk azzal a bocsánatkéréssel. Nagyon sokáig képesek ilyenkor az önző emberek magukban hordozni a tüskét.

Fontos, hogy tudjuk, az önzőség nem mások ellen irányul, nem egyenlő a rosszindulattal. Ez egyszerűen azt jelenti, hogy valaki úgy érzi, bizonyos helyzetekben többet érnek az ő gondolatai, szükségletei, fontosabbak, mint más embereké. 

Mivel az önzőség tanult viselkedés, így dolgozhatunk rajta, hogy önzetlenebbé váljunk. A mindennapokban a tudatosság, odafigyelés és mások iránti figyelem átveheti a helyét az önzésnek, ha akarjuk.

Forrás: Your Tango Fotó: Getty Images